Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Πού θα χτυπήσει το 3ο κύμα - Κλείνει Αττική και Εθνική Οδός για τα φορτηγά

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Πού θα χτυπήσει το 3ο κύμα -  Κλείνει Αττική και Εθνική Οδός για τα φορτηγά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Μπάρμπαρα, που έχει επηρεάσει τη χώρα από το βράδυ του Σαββάτου (4/2) με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τον ισχυρό παγετό, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Νέα επιδείνωση του καιρού τις αμέσως επόμενες ώρες.  Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, από τις πρώτες βραδινές ώρες της Δευτέρας 06/02 αναμένεται νέο κύμα χιονοπτώσεων, όπου κατά διαστήματα θα είναι έντονες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του μετεωρολογικού μοντέλου υψηλής ανάλυσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τις πρώτες βραδινές ώρες της Δευτέρας 06/02 προβλέπονται χιονοπτώσεις στη Βόρεια και Ανατολική Αττική, καθώς επίσης και στην Εύβοια, όπου αναμένεται να είναι έντονες (Πάνω Χάρτης), ενώ τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες της Τρίτης 07/02 οι χιονοπτώσεις (τοπικά έντονες) θα επηρεάσουν τα βόρεια και δυτικά τμήματα της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας (Κάτω Χάρτης).  

 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ3 Σάκη Αρναούτογλου, την Τρίτη οι μπόρες χιονιού θα επιμείνουν στις περιοχές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες ενώ πολλές περιοχές θα έχουν ηλιοφάνεια -κυρίως στα δυτικά και στα βόρεια-, με «δόντια» όμως, καθώς ο βοριάς θα κρατήσει τις θερμοκρασίες πολύ χαμηλές.

Μετά το μεσημέρι οι μπόρες χιονιού θα εξασθενήσουν ή θα περιοριστούν στα πιο ορεινά ενώ το βράδυ θα επικρατήσει ξαστεριά στις περισσότερες περιοχές, εκτός Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας , Μαγνησίας, Σποράδων, Κυκλάδων και Κρήτης, όπου οι μπόρες θα διατηρηθούν. Στις παραπάνω περιοχές μάλιστα δεν αποκλείεται αυτές οι μπόρες χιονιού να πυκνώσουν μέσα στις βραδινές ώρες της Τρίτης προς Τετάρτη.

Στην Αττική η Τρίτη θα ξεκινήσει με μπόρες χιονιού , πιο έντονες στα ορεινά και βορειοδυτικά. Από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο ορεινό κομμάτι του νομού ενώ το βράδυ αναμένονται νέες μπόρες χιονιού ασθενούς έως και μέτριας έντασης.
Οι άνεμοι βοριάδες στα 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία στους 1 με 6 βαθμούς Κελσίου.

Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία το πρωί θα έχουν λίγα σύννεφα, περισσότερα στην Χαλκιδική, ενώ μέσα στην ημέρα θα βγάλει αρκετό ήλιο. Το βράδυ θα επικρατήσει ξαστεριά αλλά υπάρχει η πιθανότητα για παροδικές χιονοπτώσεις στα νότια και ανατολικά της Χαλκιδικής. Οι άνεμοι στα ανοιχτά θα φτάσουν τα 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 2 με 5 βαθμούς Κελσίου.

Η παγωνιά θα διατηρηθεί μέχρι και τα τέλη της εβδομάδας με μια μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, ωστόσο μέχρι και τα μέσα του μήνα υπάρχουν ενδείξεις για νέα κύματα κρύου που θα επισκεφτούν τη χώρα μας.

Η πρόβλεψη Μαρουσάκη

Παράλληλα, για επιδείνωση των έντονων καιρικών φαινομένων, πυκνό χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες που έχει φέρει η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Σε ανάρτησή του, παραθέτει επίσης χάρτες που δείχνουν την εξέλιξη της κακοκαιρίας στην Αττική για την Δευτέρα (06.02.2023). 

Όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, μεγάλοι όγκοι χιονιού αναμένονται στην Αττική, με την χιονόπτωση να κορυφώνεται μέσα στις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, θα επικρατήσουν και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. 

Κλείνει από τις 20:00 η Αττική Οδός και η Εθνική Αθηνών - Θεσσαλονίκης για τα φορτηγά

Σε πλήρη ετοιμότητα τίθενται οι Αρχές ενόψει του νέου κύματος της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», η οποία αναμένεται να πλήξει, μεταξύ άλλων, και την Αττική κατά τις 20:00 το απόγευμα. Για αυτό το λόγο, μάλιστα, η Αττική Οδός λαμβάνει τα μέτρα της, καθώς με νεότερη ανακοίνωσή της σημειώνει πώς θα τεθεί σε ισχύ διακοπή της κυκλοφορίας για όλα τα φορτηγά οχήματα.

Η ανάρτηση της Αττικής Οδού:

«Από 20:00 απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων στην Αττική Οδό». 

Κλείνει από τις 20:00 η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης

Στο ίδιο μήκος κύμματος με την Αττική Οδό κινείται και η Εθνική Οδός, μετά και τις τελευταίες προγνώσεις για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», όπου και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα βόρεια του νομού Αττικής. Ειδικότερα, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, τέθηκε σε ισχύ από τις 20:00 το βράδυ και μέχρι νεωτέρας η διακοπή κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε όλο το μήκος της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, θα ισχύσει η διακοπή της κυκλοφορίας και στην παλαιά Εθνική Οδό Αθήνας Θεσσαλονίκης. 
Η ανακοίνωση των αρχών:

Σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης και λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες σήμερα (06-02-2023) από τις 21:00 και μέχρι νεωτέρας θα ισχύσει διακοπή κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 ετών σε όλο το μήκος της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα κυκλφορίας, καθώς και στην παλαιά Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης για την ασφαλή κυκλοφορία των οδηγών, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων που θα επικρατήσουν σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και στην Αττική.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα