Κακοκαιρία: Προβλήματα στο λεκανοπέδιο - Σε επιφυλακή για το επόμενο κύμα

Κακοκαιρία: Προβλήματα στο λεκανοπέδιο - Σε επιφυλακή για το επόμενο κύμα

Σε κλοιό κακοκαιρίας η Αττική. Προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων. Οι πιο δύσκολες ώρες για την Αττική είναι από αυτήν την ώρα μέχρι το απόγευμα.

Έντονα καιρικά φαινόμενα σημειώνονται σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ ισχυρή βροχόπτωση σημειώνεται σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Ισχυρή είναι η χαλαζόπτωση ακόμα και το κέντρο της Αθήνας, ενώ μήνυμα από το 112 έλαβαν λίγο πριν τις 11:00 κάτοικοι πολλών περιοχών της Αττικής.

 

Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Νέα σύσκεψη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην εξελισσόμενη κακοκαιρία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη.

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο Επιτελάρχης του Σώματος, Αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο Διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), Υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας, ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, Δημήτριος Αλεξανδρής, καθώς επίσης και η επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων και υδρολόγων.

 Ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συνεχίζεται ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ έχουν ήδη ενημερώσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καθώς και όλους τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων της χώρας ώστε να παραμείνουν σε πλήρη ετοιμότητα. Βρίσκονται, δε, σε διαρκή με επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των πολιτών για τα όποια προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επαναλαμβάνει την ισχυρή σύσταση στους πολίτες (πέραν των οδηγιών του 112) να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους στις περιοχές όπου εξελίσσονται τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προβλέπεται τα φαινόμενα θα συνεχιστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή (27-01-2023).

Προβλήματα στο λεκανοπέδιο

Οι μετακινήσεις στο Λεκανοπέδιο γίνονται μετ’ εμποδίων, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου εγκλωβίστηκαν οχήματα λόγω της έντονης βροχόπτωσης, όπως στη Λεωφόρο Κηφισίας όπου έσπευσε γερανός για τον απεγκλωβισμό των οχημάτων και των οδηγών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΗΣΑΠ υπάρχει διακοπή των δρομολογίων από τα Άνω Πατήσια και άνω, ενώ πραγματοποιούνται μόνο τα δρομολόγια από το τμήμα Πειραιά – Άνω Πατήσια.

Παράλληλα, συναγερμός σήμανε στο 3ο Νηπιαγωγείο Καλλιθέας όπου χρειάστηκε να στηθεί επιχείρηση απομάκρυνσης των παιδιών από τις σχολικές αίθουσες, καθώς το προαύλιο γέμισε νερά. Εξάλλου, με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη δεν θα λειτουργήσουν σήμερα όλα τα εσπερινά και απογευματινά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης σε όλη την Αττική, για προληπτικούς λόγους.

 Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, που είχε διακοπεί λόγω της έντονης βροχόπτωσης, στους περισσότερους δρόμους, αλλά παρ΄όλα αυτά μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις και οι οδηγοί θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί αρκετές κλήσεις για άντληση υδάτων και κοπές δέντρων.

Κακοκαιρία-Αττική: Κλειστά σήμερα τα απογευματινά και νυχτερινά σχολεία

Κλειστά αναμένεται να παραμείνουν σήμερα τα σχολεία που λειτουργούν το απόγευμα στην Αττική, όπως επίσης και τα νυχτερινά γυμνάσια και λύκεια.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη αναμένεται η σχετική ανακοίνωση για την αναστολή λειτουργίας τους για προληπτικούς λόγους.

Όπως τόνισε, μιλώντας στο Σκάι, τα παιδιά είναι καλύτερο να μείνουν στο σπίτι μέχρι να κοπάσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής: 

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής και κατόπιν σχετικής διαβούλευσης με τους Δημάρχους της Αττικής, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα σε όλη την Αττική, όλα τα εσπερινά και απογευματινά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης για προληπτικούς λόγους, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων

 Η Περιφέρεια Αττικής συστήνει σε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να συμμορφώνονται με τις οδηγίες Υπ. Πολιτικής Προστασίας και σε κάθε περίπτωση αν πρέπει υποχρεωτικά να μετακινηθούν, κατά την έξαρση των καιρικών φαινομένων να φροντίσουν να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, μέχρι την εκτόνωση των φαινομένων.

«Στην απόφαση αυτή καταλήξαμε για να διαφυλάξουμε την υγεία και την ασφάλεια τόσο των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού όσο και αυτών που μετακινούνται από και προς τα σχολεία για να μεταφέρουν τα παιδιά. Προτεραιότητά μας η ασφάλεια τους», επισημαίνει ο Περιφερειάρχης.   

Για ισχυρό κύμα κάνουν λόγο οι μετεωρολόγοι, ωστόσο τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα υποχωρήσουν αργά το απόγευμα.

Επικίνδυνα φαινόμενα έως την Παρασκευή
Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Τρίτη (24-01-2023) επικαιροποιήθηκε από τον ΕΜΥ, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται ότι ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό Δελτίο αφορούν μόνο στα υψόμετρα όπου αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις. Σημαντική επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπεται έως και την Παρασκευή (27-01-2023) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις και τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο.

Σήμερα Πέμπτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, από τις πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία με εξασθένηση από το απόγευμα, από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τις Σποράδες με εξασθένηση το βράδυ, από το απόγευμα στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και από νωρίς το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές: Στη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω). Στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω), στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-800 μέτρα και πάνω). Από νωρίς το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω). Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Την Παρασκευή ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως και τις πρωινές ώρες στη Θράκη και τις ανατολικές Κυκλάδες και έως τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω). Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας:

Προβλήματα στην περιφέρεια
Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Εύβοιας, προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην περιοχή τους και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις άνεμοι) τις επόμενες ώρες στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Στα ορεινά των Τρικάλων και της Καρδίτσας παρουσιάστηκαν τα πρώτα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις, που πλήττουν και την θεσσαλική περιφέρεια. Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει χωριά του Ασπροποτάμου στο νομό Τρικάλων, καθώς και στην Ανατολική Αργιθέα, στην Καρδίτσα. Στη Λάρισα χιόνισε στο Λιβάδι Ελασσόνας, ενώ διακόπηκε λόγω των νερών του Τιταρήσιου ποταμού η κυκλοφορία των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο Αμπελώνα – Δελερίων στην ράμπα που υπάρχει στην περιοχή.

 Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έκαναν την εμφάνισή τους και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, όπως στο Ασβεστοχώρι και πάνω. Τα πρώτα χιόνια είδε για φέτος ο Χορτιάτης, καθώς η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα έφερε τις πρώτες λευκές νιφάδες στην περιοχή. Στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής το έχει στρώσει για τα καλά και τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν πιάσει ήδη δουλειά. Στα “λευκά” ντύθηκε και η Αρναία.

Και στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας η κίνηση των οχημάτων γίνεται με δυσκολία. Στους δρόμους βγήκαν τα εκχιονιστικά μηχανήματα στην Εγνατία και το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δικτυο της Δ. Μακεδονίας. Παράλληλα, αίρεται το απαγορευτικό για τα φορτηγά αυτοκίνητα άνω των 3,5 τόνων στα τμήματα της Εγνατίας οδού, από Γρεβενά προς Παναγιά Τρικάλων, όπως επίσης στην Εθνική οδό Γρεβενών Τρικάλων, αλλά και στον κάθετο άξονα από Κρυσταλλοπηγή μέχρι και Καστοριά.

Πλημμύρες και κατολισθήσεις σημειωθηκαν στη Ζάκυνθο. Τρεις κατολισθήσεις σημειώθηκαν στον Βασιλικό, μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ζακύνθου, όπου η κυκλοφορία είχε διακοπεί και οι άνθρωποι αδυνατούν να μετακινηθούν, ενώ έχει πέσει και κολώνα της ΔΕΗ. Τρεις κατολισθήσεις σημειώθηκαν επίσης στη Λιθακιά Ζακύνθου και μία στη Μπόχαλη.

Χάρη στην άμεση επέμβαση της Πολιτικής Προστασίας του νησιού απεγκλωβίστηκαν 50 Ρομά από καταυλισμό, οι οποίοι κινδύνευαν να πνιγούν. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού έγινε με μπουλντόζες, καθώς η περιοχή είχε πλημμυρίσει επικίνδυνα. Οι Ρομά μεταφέρθηκαν προσωρινά σε παλιό οικοτροφείο. Παράλληλα, απεγκλωβίστηκαν από άνδρες της πυροσβεστικής πέντε νεαροί, οι οποίοι είχαν βγει βόλτα τη νύχτα στον Λαγανά.

Χιονίζει από τη νύχτα στα ορεινά της Ηπείρου και σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα. Σε όλο το επαρχιακό ορεινό δίκτυο εργάζονται πυρετωδώς μηχανήματα αποχιονισμού και μπουλντόζες, προκειμένου οι δρόμοι να μείνουν ασφαλείς για τους οδηγούς, ενώ γίνονται και ρίψεις αλατιού. Ειδικότερα χιονίζει στα χωριά της Κόνιτσας, του ανατολικού Ζαγορίου, του Μετσόβου, των Τζουμέρκων και του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Άρτα. Στις 09:30 έγινε άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας για νταλίκες και φορτηγά, τα οποία είχαν ακινητοποιηθεί από τις 03:30 τα ξημερώματα, στα διόδια του Δροσοχωρίου, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στα σύνορα των νομών Ιωαννίνων Γρεβενών και Τρικάλων. Σφοδρή είναι η χιονόπτωση στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων.

Πυκνό χιόνι πέφτει από χθες το απόγευμα σε όλο το κεντρικό Πήλιο με αποτέλεσμα να έχουν «ντυθεί» στα λευκά τα πάντα από τα 700 μέτρα και πάνω, χωρίς όμως να δημιουργούνται προβλήματα στις συγκοινωνίες. Η χιονόπτωση στο βουνό των Κενταύρων άρχισε λίγο μετά τις 18:00 χθες και εντάθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας ανέλαβαν αμέσως υπηρεσία και άρχισε συνεχής αποχιονισμός του οδικού δικτύου, κυρίως της οδού Βόλου-Χανίων-Ζαγοράς, όπου συνήθως παρουσιάζονται προβλήματα.

Στα Χάνια το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά, ενώ στο χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες του Πηλίου έχει ξεπεράσει τα 25 εκατοστά, αφού και σήμερα εξακολουθεί να επικρατεί σφοδρή χιονόπτωση σε συνδυασμό με πολύ δυνατούς ανέμους. Η θερμοκρασία στα Χάνια κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεσε στους -4 βαθμούς Κελσίου, σήμερα είναι στους -2 και δεν αναμένεται να ανέβει πάνω από το 0 κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στον Βόλο βρέχει συνεχώς από χθες το βράδυ, το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα πλοία παραμένουν δεμένα στο λιμάνι.

Στη Φλώρινα στα λευκά ντύθηκαν η τοπική κοινότητα Κέλλης στο Αμύνταιο καθώς και η περιοχή Πισοδέρι. Η κίνηση των οχημάτων πραγματοποιείται με χειμερινά ελαστικά ή αλυσίδες η κίνηση των οχημάτων. Τα σχολεία στον δήμο της Φλώρινας άνοιξαν σήμερα μια ώρα αργότερα από την κανονική και δύο ώρες μετά στον δήμο Πρεσπών. Δύο ώρες αργότερα, στις 10:00 άνοιξαν τα σχολεία Α’ & Β’ /θμιας εκπαίδευσης στην Πρέσπα, λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στην περιοχή.

Πού χρειάζονται αλυσίδες
Οι χιονοπτώσεις που ξεκίνησαν από το βράδυ της Τετάρτης σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας προκαλούν δυσκολίες στην κίνηση των οχημάτων στο Εθνικό και επαρχιακό δίκτυο. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ χρειάζονται αλυσίδες ή λάστιχα χιονιού στα Γρεβενά, στην Εγνατία Οδό, από το 121ο χλμ. (Α/Κ Παναγιάς) έως το 150ο χλμ. (Κόμβος Βενέτικου), στην Εθνική Οδό Γρεβενών – Τρικάλων, από το 5ο χλμ. έως το 30ο χλμ, στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών – Σαμαρίνας, από το 5ο χλμ. έως το 54ο χλμ, στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών – Χ/Κ Βασιλίτσας, από το 5ο χλμ. έως το 45ο χλμ και στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών – Περιβολίου – Αβδέλλας, από το 5ο χλμ. έως το 45ο χλμ.

Επίσης από τις 03:22 της Πέμπτης (26-01-2023) ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό, από το 121ο χλμ. (Α/Κ Παναγιάς) έως το 150ο χλμ. (Κόμβος Βενέτικου) και στην Εθνική Οδό Γρεβενών – Τρικάλων, από το 5ο χλμ. έως το 30ο χλμ.

Στην Καστοριά χρειάζονται αλυσίδες, στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 32ο χλμ. έως το 46ο χλμ στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ και στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Αμυνταίου (μέσω Κλεισούρας), από το 26ο χλμ. έως το 35ο χλμ.

Χρειάζονται αλυσίδες στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 6ο χλμ. έως το 28ο χλμ, στην Παλαιά Εθνική Οδό Φλώρινας – Έδεσσας (μέσω Κέλλης), από το 22ο χλμ. έως το 35ο χλμ, στην Επαρχιακή Οδό Αετού – Νυμφαίου, από το 4ο χλμ. έως το 9ο χλμ και στην Επαρχιακή Οδό Αμυνταίου – Καστοριάς (μέσω Σκλήθρου), από το 17ο χλμ. έως το 31ο χλμ.

Στον δήμο Φλώρινας η έναρξη όλων των σχολικών μονάδων της εκπαίδευσης θα γίνει στις 9:00 το πρωί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα