Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Ποια μέλη βασιλικών οικογενειών βρίσκονται στην Αθήνα

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Ποια μέλη βασιλικών οικογενειών βρίσκονται στην Αθήνα

Σήμερα αναμένεται και η άφιξη των περισσότερων προσκεκλημένων, μέλη βασιλικών οικογενειών από 11 κράτη για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Συνολικά 14 ιδιωτικές πτήσεις αναμένονται την Κυριακή στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Εν το μεταξύ, "πυρετωδώς" συνεχίζονται οι εργασίες στα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για τον ενταφιασμό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Στη Μητρόπολη Αθηνών, προκειμένου να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου βρέθηκαν οι γιοι του Νικόλαος και Φίλιππος.

Τα συνεργεία των εργατών έχουν κληθεί να ολοκληρώσουν τις όποιες εργασίες μέχρι τις 7 η ώρα το απόγευμα της Κυριακής, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για το τελετουργικό, όπου και θα δώσει το «παρών» πλήθος πολιτικού κόσμου, αλλά και υψηλά ιστάμενοι εκπρόσωποι από τους βασιλικούς οίκους στην Ευρώπη, οι οποίοι και διέθεταν σχέσεις με την έκπτωτη βασιλική οικογένεια στην Ελλάδα.

Έξω από κεντρικό ξενοδοχείο στο Σύνταγμα, έχει συγκεντρωθεί κόσμος που παρακολουθεί τις αφίξεις των ξένων προσκεκλημένων, ενώ ιδιαίτερα έντονη είναι η παρουσία της Αστυνομίας. 

Όπως έχει γίνει γνωστό, στο σχέδιο ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ για αύριο, Δευτέρα, αναμένεται να μετάσχουν περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της Διεύθυνσης Επισήμων, της Τροχαίας, της Ασφάλειας Αττικής καθώς και της Αντιτρομοκρατικής. Υπάρχει πρόβλεψη για τη διαχείριση των πολιτών που θα συγκεντρωθούν στη Μητρόπολη Αθηνών όπου πρόκειται να τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία, καθώς επίσης και για τη μετακίνησή τους στο Τατόι.

Ποια μέλη βασιλικών οικογενειών βρίσκονται στην Αθήνα

Λίγο πριν τις 16:00 της Κυριακής αφίχθησαν η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας, μετά του συζύγου της, Αλέξανδρου Καρατζόρτζεβιτς, πρώην διαδόχου του θρόνου της Γιουγκοσλαβίας. 

Λίγο αργότερα στο κεντρικό ξενοδοχείο έφθασε ο Παύλος, ο μεγαλύτερος γιος του Κωνσταντίνου που έχει καταλύσει εκεί με όλη την οικογένειά του.

Στο ξενοδοχείο ακολούθως αφίχθη η Μαρία Βλαδιμήροβνα της Ρωσίας.

Tην ίδια ώρα, ήδη στην Αθήνα βρίσκονται ο βασιλιάς Φελίπε με τη βασίλισσα Λετίθια αλλά και οι γαλαζοαίματοι της Δανίας και της Νορβηγίας.

Οι εστεμμένοι της Σουηδίας αναμένεται να προσγειωθούν στην Ελλάδα στις 19:20 ενώ ακόμη αναμένονται ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Χένρι, ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ της Ολλανδίας με την βασίλισσα Μαξίμα και την βασιλομήτορα της Ολλανδίας, η πριγκίπισσα Αννα της Μεγάλης Βρετανίας, αδελφή του Καρόλου ως εκπρόσωπος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, αλλά και ο πρίγκιπας του Μονακό Αλβέρτος. 

Στις 20:55 και 21:10 αναμένονται οι εστεμμένοι της Βουλγαρίας και του Λουξεμβούργου αντίστοιχα ενώ στις 18:30 σπεύδουν και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας.

Το «παρών» θα δώσει επίσης ο πρίγκιπας Ράντου της Ρουμανίας, αλλά και η πριγκίπισσα Sarvath al-Hassan της Ιορδανίας. 

Από πού θα περάσει η πομπή προς το Τατόι
Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ η ταφή θα γίνει στο Τατόι, δίπλα στους προγόνους του, όπως επιθυμούσε ο ίδιος ο εκλιπών.

Όσον αφορά στο επιχειρησιακό σχέδιο, drones και ελικόπτερα θα δίνουν εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ, ενώ 1.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός. Από σήμερα το βράδυ πάντως η Μητρόπολη θα βρίσκεται υπό την ισχύ των μέτρων ασφαλείας.

 Ιδιαίτερη προσοχή θα υπάρξει για την αυτοκινητοπομπή από το κέντρο της Αθήνας στο Τατόι. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η πορεία που θα ακολουθήσει η πομπή από τη Μητρόπολη προς το Τατόι είναι από την οδό Μητροπόλεως (ανάποδα), Σύνταγμα, Βασ. Σοφίας, Μιχαλακοπούλου, Κατεχάκη, Περιφερειακή Υμηττού, Αττική Οδός, Αθηνών-Λαμίας και έξοδο στην Βαρυμπόμπη με κατεύθυνση το σημείο ταφής ενώ έχουν σχεδιαστεί και εναλλακτικές διαδρομές.

Στο Τατόι το «μπλόκο» της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα πρώην βασιλικά κτήματα, στην είσοδο της «Λεύκας» καθώς επιθυμία της οικογένειας είναι να μην υπάρχουν κάμερες στο σημείο ταφής. 

Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - Πότε κλείνει το κέντρο της Αθήνας

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι, με σκοπό την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων λόγω της νεκρώσιμης ακολουθίας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η οποία θα ψαλεί στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, θα εφαρμοσθούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικές αρτηρίες του κέντρου της Αθήνας. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής:

Αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και κατά τις ώρες 06:00' έως 14:00' θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις παρακάτω οδούς του Δήμου Αθηναίων:

-Μητροπόλεως σε όλο το μήκος της,

-Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού,

-Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς. 

Επιπλέον, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων στις παραπάνω οδούς, από σήμερα, Κυριακή 15 Ιανουαρίου, από τις 10:00 μ.μ. έως αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 02:00 μ.μ.

Διευκρινίζεται ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μπορεί να παραταθούν ή να μειωθούν καθώς και να μην εφαρμοσθούν ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων Τροχαίας.

Σύμφωνα επίσης με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας η πρόσβαση στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού, όπου θα βρίσκεται η σορός του τέως βασιλιά, θα είναι ελεύθερη από τις 06:00 π.μ. έως τις 11:00 π.μ. της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου, ενώ στη συνέχεια, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό θα έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της οικογένειας.

Το χρονοδιάγραμμα για τη Δευτέρα
Στις 5:00 τα ξημερώματα η σορός του τέως βασιλιά θα μεταφερθεί από το Α’ Νεκροταφείο για να φτάσει μετά από 45 λεπτά στο παρεκκλήσι του Αγ. Ελευθερίου.

Από τις 6:00 έως τις 10:30 θα βρίσκεται εκεί για όσους θελήσουν να αποτίσουν φόρο τιμής.

Στις 12:00 ακριβώς προβλέπεται να αρχίσει η εξόδιος ακολουθία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και όλων των μελών της Ιεράς συνόδου. Οι 187 που έχουν κληθεί θα μπορέσουν να μπουν στην Μητρόπολη αυστηρά με την ονομαστική τους πρόσκληση.

Στις 13:00 η σορός θα αναχωρήσει για το Τατόι όπου θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει η ταφή.

Αφότου ολοκληρωθεί και η διαδικασία της ταφής, η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα στους προσκεκλημένους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ γεύμα σε κλειστό οικογενειακό κύκλο παρατίθεται και σήμερα σε ξενοδοχείο της ελληνικής πρωτεύουσας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα