Φόβοι για έξαρση των ιώσεων μετά το άνοιγμα των σχολείων - Πότε αναμένεται κορύφωση του κύματος

Στα σχολεία επέστρεψαν οι μαθητές μετά από δύο εβδομάδες διακοπών εν μέσω έξαρσης γρίπης και αναπνευστικών ιώσεων, αλλά και με σημαντικές ελλείψεις στα φάρμακα ευρείας κατανάλωσης που χορηγούνται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η έξαρση γρίπης, ιώσεων και κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις φαρμάκων προκαλούν ανησυχία, τη στιγμή που οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία Παίδων παρουσιάζουν υψηλή πληρότητα σε όλη τη χώρα, σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Η ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία Παίδων όλης της χώρας προκαλεί προβληματισμό λόγω των αυξημένων προσελεύσεων, με την πληρότητα να κυμαίνεται στο 50% στην Αθήνα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώ στο "Αττικό", το "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό "Ηρακλείου" η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 100%.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες παιδιά επέστρεψαν στα σχολεία με τους παιδιάτρους να φοβούνται πως ακόμα δεν έχουμε δει την κορύφωση του κύματος έξαρσης των ιώσεων, τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να αρρωστήσουν πάρα πολλά παιδιά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κορύφωση του κύματος για αυτές τις ιώσεις και τη γρίπη αναμένεται μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

 Ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως «εκείνο το οποίο έχουμε διαπιστώσει είναι ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που θυμόμαστε, υπάρχει αυτή η παρουσία ταυτόχρονα πολλών ιώσεων. Βλέπουμε ένα παιδί να παθαίνει γρίπη και όταν έχει γίνει καλά, μετά από μια εβδομάδα, να παθαίνει επιπλοκή πνευμονίας από άλλο μικρόβιο επειδή έχει πέσει η άμυνα του από τη γρίπη και μετά πνευμονία από πνευμονιόκοκκο. Αυτό είναι το πρωτόγνωρο για εμάς τους παιδιάτρους που ζούμε αυτή την εποχή».

«Δεν έχει έρθει ακόμα ο χειμώνας. Με το που κρυώσει και χαλάσει ο καιρός, βάση δεδομένων θα έχουμε αύξηση των λοιμώξεων γιατί θα κλειστούμε μέσα, κλειστά παράθυρα και γενικά το κρύο ευνοεί την ανάπτυξη των αναπνευστικών ιών, οπότε εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο η έξαρση των λοιμώξεων», είπε.

Ερωτηθείς σε τι βαθμό θα επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων την ανάπτυξη των αναπνευστικών ιών, ο κ. Μαζάνης εκτίμησε θα επιβαρύνει την κατάσταση κατά 20% – 25%.

 Τόνισε ωστόσο ότι και το κλείσιμο των σχολείων δεν είναι λύση. «Τα παιδιά συναναστρέφονται, βγαίνουν, δεν κάθονται πια, δεν μαζεύεται ο κόσμος. Οπότε αν θέλουμε να περιορίσουμε λίγο, θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα γνωστά μέτρα πρόληψης, δηλαδή όσο μπορούμε λιγότερο συγχρωτισμό. Επίσης, αν ένα παιδάκι ξυπνήσει το πρωί και έχει μια νοσηρότητα, φαίνεται ότι είναι άρρωστο, έχει πυρετό, έχει βήχα, ας το κρατήσει η μητέρα στο σπίτι, το παιδί αυτό. Επιπλέον, τα παιδιά τα οποία δεν θέλουν και δεν πρέπει να κολλήσουν περισσότερο γιατί έχουν ευαίσθητο ανοσοποιητικό ή κάποιο υποκείμενο νόσημα, ας φορέσουν μάσκα πηγαίνοντας στο σχολείο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους», συμπλήρωσε ο παιδίατρος.

Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας και εάν η χρήση της πρέπει να είναι υποχρεωτική, ο ίδιος ανέφερε ότι ο καιρός της υποχρεωτικότητας έχει παρέλθει. «Όλη αυτή η περίοδος έχει δείξει ότι τα παιδιά έχουν υπακούσει παρά πολύ καλά στους κανόνες της προσωπικής υγιεινής και προστασίας. Από το πλύσιμο των χεριών μέχρι και τη μάσκα έχουν ακούσει πολύ περισσότερο από τους μεγάλους. Οι παιδίατροι είδαμε ότι οι μεγάλοι κάνανε κακό στη χρήση της μάσκας, διότι αυτοί αντιδρούσαν βίαια. Το παιδί βλέπει τον γονιό να αντιδρά και θα κάνει το ίδιο. Όμως έχουν πλέον την εκπαίδευση και πειθαρχούν πάρα πολύ», πρόσθεσε.

Αντίστοιχα και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Open, ανέφερε ότι «όλοι οι μαθητές θα κολλήσουν μια από τις ιώσεις που κυκλοφορούν». 

Τι ισχύει για τις απουσίες των μαθητών λόγω γρίπης

Παρά το γεγονός πάντως ότι οι μαθητές επέστρεψαν κανονικά στα σχολεία, εγκύκλιος προβλέπει τη δυνατότητα απουσιών για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη και επίσης έχει γίνει και σύσταση στους γονείς ότι αν κάποιο παιδί έχει συμπτώματα να μην πάει στο σχολείο.

Το ΦΕΚ που δημοσιευθεί αφορά τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στο σύνολο της Επικράτειας από 1 Ιανουαρίου 2023 και έως και τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023.

Η εγκύκλιος που εκδόθηκε προβλέπει ότι οι απουσίες μαθητών έως πέντε εργάσιμες ημέρες που οφείλονται στην εποχική γρίπη θα καταχωρούνται αλλά δεν θα προσμετρώνται.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα