Σεισμός στη Λέσβο: Χρειάζεται προσοχή λένε οι σεισμολόγοι - Ζημιές σε  Μόλυβο και Πελόπη

Σεισμός στη Λέσβο: Χρειάζεται προσοχή λένε οι σεισμολόγοι - Ζημιές σε  Μόλυβο και Πελόπη

Σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στις 3.52 στη Λέσβο και έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί προκαλώντας αναστάτωση τους κατοίκους.

Ένας ακόμη ισχυρός σεισμός έγινε, σήμερα Σαββάτο (07/01), στη Λέσβο με μέγεθος 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Νωρίτερα τα ξημερώματα είχε προηγηθεί σεισμική δόνηση 4.9 Ρίχτερ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο νέος σεισμός καταγράφηκε στις 08:39 π.μ., με το επίκεντρό του να εντοπίζεται 3 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά από το Μανταμάδο.

Ακόμα, το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίστηκε στα 17,3 χιλιόμετρα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες τους κατοίκους του νησιού ξύπνησαν 4,9 Ρίχτερ.

Μάλιστα, μετά τη συγκεκριμένη ισχυρή δόνηση, ακολούθησαν τουλάχιστον τρεις σημαντικοί μετασεισμοί.

Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 03:52 π.μ. και, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, είχε μέγεθος 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το επίκεντρο του οποίου εντοπίστηκε 4 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του Μανταμάδου. Η εν λόγω δόνηση, με εστιακό βάθος 17,3 χιλιομέτρων, έγινε αισθητή και στις ακτές της Τουρκίας.

Οι κάτοικοι, όπως είναι φυσικό άλλωστε ανησυχούν, αφού πρόκειται για μεγάλους σεισμούς.

Ζημιές σε  Μόλυβο και Πελόπη
Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μικροζημιές σε 3 οικίες στον Μόλυβο και 2 στην Πελόπη και πτώσεις βράχων στην Επαρχιακή οδό κοντά στην Άργενο που απομακρύνθηκαν μετά από παρέμβαση μηχανήματος του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

 Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τις δονήσεις 

Ο καθηγητής Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος μίλησε στο μεσημβρινό δελτίο του MEGΑ και εξήγησε πώς εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία. Τόνισε πως οι κάτοικοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί δεδομένου και των ζημιών που έχουν γίνει αλλά και επειδή αναμένεται πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα.

Σημείωσε πως δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν ο σεισμός στις 03.52 τα ξημερώματα ήταν ο κύριος.

«Υπάρχει ανησυχία και ο λόγος είναι πως σημαντικοί σεισμοί στην περιοχή έχουν γίνει σε συγκεκριμένη περιοχή στα μέσα του 19ου αιώνα, έχουμε 150 χρόνια σεισμικής ησυχίας…πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και επιφυλακτικοί» συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος.

Εξήγησε πως είναι δύσκολο να πούμε πότε θα έχουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη την πορεία της σεισμικής ακολουθίας.

«Είναι θέμα αρκετών ημερών, θέλουμε σίγουρα έως την επόμενη εβδομάδα για να έχουμε μία ικανοποιητική εικόνα» κατέληξε.

Λέκκας: Προσοχή για σήμερα μέχρι το βράδυ

Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως σίγουρα σήμερα οι κάτοικοι θα πρέπει να προσέχουν.

Ωστόσο τόνισε πως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός. «Εμείς σε κάθε περίπτωση παίρνουμε όλα τα μέτρα, αλλά είναι ακραίο το σενάριο» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το εάν οι σεισμοί στην Λέσβο συνδέονται με αυτούς στην Εύβοια, ξεκαθάρισε πως δεν έχουν καμία απολύτως σχέσης, καθώς όπως είπε πρόκειται για «ανεξάρτητα γεωτεκτονικά καθεστώτα».

Προειδοποίηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου
 
Ανησυχία έχουν προκαλέσει η σεισμική δραστηριότητα στην Λέσβο, οι οποίοι ξεκίνησαν με τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο newsit.gr αναφέρει πως ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ στην Λέσβο μπορεί να μην είναι ο κύριος.

 «Η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορούμε να πούμε προς το παρόν εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό ή όχι, είναι νωρίς. Χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή δεδομένου ότι η περιοχή έχει σημαντικό ιστορικό σε ισχυρούς σεισμούς», λέει χαρακτηριστικά.

Άκης Τσελέντης: Χρειάζεται λίγη προσοχή στη Λέσβο σχετικά με τις σεισμικές δονήσεις

«Χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί το ρήγμα που έδωσε τους σημερινούς σεισμούς είναι κοντά στο μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διατρέχει το νησί από τον ένα άκρο στο άλλο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

«Δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό και για την ώρα είναι δύσκολο να πούμε κάτι τέτοιο» πρόσθεσε ο κύριος Τσελέντης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα