Θεσσαλονίκη: Επεισόδια με Ρομά έξω από το Ιπποκράτειο μετά τον πυροβολισμό 16χρονου

Με καζάνι που βράζει μοιάζει το Ιπποκράτειο από το πρωί.

Ένταση σημειώθηκε πριν από λίγο έξω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ ατόμων Ρομά και αστυνομικών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το thestival, άτομα Ρομά που βρίσκονται στο νοσοκομείο για τον 16χρονο που πυροβολήθηκε από αστυνομικό και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, βγήκαν από το Ιπποκράτειο και επιτέθηκαν στις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν έξω από αυτό.

Η ομάδα των ατόμων κινήθηκε προς τους αστυνομικούς και πέταξε πέτρες και άλλα αντικείμενα. Μάλιστα, πήραν καρέκλες και σκαμπό από παρακείμενα καταστήματα προκειμένου να τα εκσφενδονίσουν προς τους αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών.

Στους εξωτερικούς χώρους του νοσοκομείου έχουν συγκεντρωθεί φίλοι και συγγενείς του ανηλίκου που διαμαρτύρονται για το περιστατικό.

 «Επειδή έβαλε βενζίνη, έφυγε και δεν πλήρωσε έπρεπε να τον πυροβολήσουν; Δεν ξέρουμε αν δεν είχε λεφτά αλλά, αν δεν είχε, έπρεπε να του ρίξουν στο κεφάλι; Μπορεί να έκανε λάθος το παιδί. Τι σημαίνει αυτό; Το παιδί είναι ετοιμοθάνατο. Είναι μέσα στην εντατική» είπε μεταξύ άλλων συγγενής του 16χρονου.  

Ρομά πέταξαν πέτρες σε διμοιρία των ΜΑΤ
Επεισόδια μεταξύ Ρομά και διμοιρίας των ΜΑΤ σημειώνονται το απόγευμα έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, εκεί όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο 16χρονος που πυροβολήθηκε  από αστυνομικό κατά την διάρκεια καταδίωξης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ομάδα ατόμων επιτέθηκε με πέτρες σε διμοιρίες αστυνομικών

Πορεία για τον πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικό
 Σε συγκέντρωση και εν συνεχεία σε πορεία καλούν αριστερές και αναρχικές συλλογικότητες στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τον πυροβολισμό του 16χρονου μετά από την καταδίωξή του από αστυνομικό. Το κάλεσμα είναι στις 19:00 στην Καμάρα. 

Το κείμενο, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Σφαίρα στο κεφάλι 16 χρόνου μετά από καταδίωξη από τα ένστολα καθάρματα της ελληνικής αστυνομίας. 14 χρόνια μετά από την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Ο κρατικός μηχανισμός έχει πλέον αφομοιώσει πλήρως στην φαρέτρα του τις εν ψυχρώ δολοφονίες οι οποίες πλέον αποτελούν καθημερινότητα.» Νωρίτερα υπήρξε κάλεσμα και συγκέντρωση στις 13:00 έξω από το Ιπποκράτειο.

Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον αστυνομικό που πυροβόλησε τον 16χρονο
  
Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο ασκήθηκε στον αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ που πυροβόλησε κατά του 16χρονου κατά τη διάρκεια της αιματηρής καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα ο νεαρός να τραυματισθεί σοβαρά στο κεφάλι.

Όσον αφορά στον 16χρονο, σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση. Ο νεαρός νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκρατείου, σε βαριά κατάσταση, μετά από πολύωρη επέμβαση, κατά την οποία αφαιρέθηκε σφαίρα από το κεφάλι του.
Η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε πριν λίγο ανακοίνωση για την υπόθεση στην οποία αναφέρει πως ο νεαρός οδηγός δεν συμμορφώθηκε στα σήματα των αστυνομικών να σταματήσει το όχημά του και έκανε επικίνδυνους ελιγμούς.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναλυτικά:  

«Την 01.00 ώρα περίπου σήμερα (05-12-2022) νεαρός ημεδαπός – οδηγός Ι.Χ.Φορτηγού, μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Ν. Μοναστηρίου, όπου εφοδιάστηκε με πετρέλαιο δίχως να καταβάλει αντίτιμο και αποχώρησε, σύμφωνα με σχετική καταγγελία του υπαλλήλου, ο οποίος άμεσα ενημέρωσε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονταν πλησίον του σημείου.

 Οι αστυνομικοί έσπευσαν προς την κατεύθυνση διαφυγής του ανωτέρω οχήματος και ενημέρωσαν επίσης το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Το όχημα ακολουθήθηκε από τους ως άνω αστυνομικούς με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, πραγματοποιώντας συνεχείς επικίνδυνους ελιγμούς για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και μη συμμορφούμενο κατευθύνθηκε προς την περιοχή των Διαβατών.

Παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους.

Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ.

Για το συμβάν άμεσα ενημερώθηκε η οικεία Εισαγγελική Αρχή, η οποία εποπτεύει την διενεργούμενη προανάκριση και πραγματοποιήθηκε αυτοψία παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, ενώ ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου συνελήφθη.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα