Βόλος: Σε τραγική κατάσταση ο 60χρονος που έβαλε φωτιά σπίτι του – Δεν τον έπιανε ο καρδιογράφος λόγωβρομιάς

Βόλος: Σε τραγική κατάσταση ο 60χρονος που έβαλε φωτιά σπίτι του – Δεν τον έπιανε ο καρδιογράφος λόγωβρομιάς

Η υπόθεση του 60χρονου που έβαλε φωτιά στον σπίτι του στην Νέα Ιωνία Βόλου,άνοιξε ξανά το θέμα με τις τεράστιες ελλείψεις στην Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου.

Ο 60χρονος είναι γιατρός, και είχε βάλει φωτιά στο παρατημένο σπίτι του στην Νέα Ιωνία, ενώ έτρωγε μακαρόνια στην αυλή. Πρόκειται για περίπτωση ανθρώπου με βαριά ψυχιατρικά προβλήματα.

Τραγικές ελλείψεις
Μιλώντας στο gegonota.news, ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου αναφέρει πως κάθε μέρα πηγαίνουν στην κλινική 27 ασθενείς , χωρίς να υπολογίσει κανείς τις μεταφορές ασθενών το Σαβατοκύριακο.

Από τα 14 διαθέσιμα κρεβάτια, τα 6 με 8 είναι δεσμευμένα από ασθενείς που μεταφέρονται στο Νοσοκομείο μετά από εισαγγελικές παραγγελίες.

Γιατί δεν βρίσκεται σε δομή ο 60χρονος
Η γνωμάτευση της Ψυχιατρικής για τον 60χρονο που έχει στη διάθεσή της η Εισαγγελία, είναι πως πρόκειται για ασθενή με σοβαρό ψυχοπαθητικό πρόβλημα και πλήρη επίγνωση των πράξεών του. Ο ασθενής δεν “απαντά” στα φάρμακα και πρέπει να εισαχθεί σε κλειστή δημόσια ή ιδιωτική δομή καθώς το Νοσοκομείο δεν μπορεί να τον φιλοξενεί.

Η μεγάλη καθυστέρηση εισαγωγής σε κλειστό “ψυχιατρικό οικοτροφείο” οφείλεται μέχρι τώρα σε στενό συγγενικό του πρόσωπο που δεν απαντά θετικά ή αρνητικά για την δικαστική συμπαράσταση ώστε να οδηγηθεί σε ακούσια νοσηλεία ο ασθενής και αυτεπαγγέλτως πλέον κινείται η εισαγγελία που έδωσε εντολή να βρεθεί δομή εγκλεισμού, η οποία ωστόσο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 700 ευρώ ανά μήνα σε κόστος, καθώς τόσα λαμβάνει ο πρώην γιατρός σύνταξη.

Ο εισαγγελέας υπηρεσίας έδωσε κατεπείγουσα εντολή στις κοινωνικές υπηρεσίες του Κέντρου Ψυχικής Υγείας να αναζητήσουν ιδιωτική ή δημόσια  δομή που θα αναλάβει να τον φιλοξενήσει.

Αδιανότητες καταστάσεις στην Ψυχιατρική Κλινική
Σύμφωνα με πληροφορίες στην Ψυχιατρική του Νοσοκομείου εκτυλίχθηκαν τις ημέρες της νοσηλείας του φρικτά γεγονότα με στόχο νοσηλευτές, γιατρούς και νοσηλεύτριες, τους οποίους δεν ήθελε να βλέπει ο 60χρονος.

Ένας άνθρωπος σε απόλυτη εγκατάλειψη, δεν είχε πλυθεί για χρόνια και από τα στρώματα βρομιάς επάνω στο σώμα του δεν υπήρχε αγωγιμότητα του καρδιογράφου και δεν ηταν δυνατόν να γίνει καρδιογράφημα. Η “επαναφορά” του σε μια “κανονικότητα” ηταν μια δύσκολη υπόθεση για όλους καθώς δεν ήθελε να έχει επαφή με το προσωπικό.

Βαρύ περιστατικό που χρήζει εγκλεισμού 
Ο διευθυντής της Ψυχιατρικής του Νοσοκομείου του Βόλου κ. Ασπραδάκης που βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων τις τελευταίες ημέρες καθώς δεν κράτησε στην κλινική τον 60χρονο γιατρό, μετά τις φωτιές που έβαλε στο σπίτι του , δήλωσε πως ολα τα κενά του κράτους απέναντι σε βαριά ψυχωσικούς ασθενείς και την αντιμετώπισή τους δεν μπορούν τα τα λύσουν οι ψυχίατροι.

Ο διευθυντής της Ψυχιατρικής κ. Ασπραδάκης δήλωσε στο gegonota.news πως με βάση τις τεράστιες ελλείψεις, είναι υπέρβαση το πόσο τον κράτησαν στο νοσοκομείο.

«Ο άνθρωπος είναι περιστατικό βαρύ και δεν μπορεί να μείνει στο Νοσοκομείο. Κάναμε υπέρβαση και τον κρατήσαμε έναν μήνα, αλλά αυτή είναι υπέρβαση πάνω από κάθε όριο . Τα περισσότερα κρεβάτια είναι “κλεισμένα” από εισαγγελικές παραγγελίες, ενώ μόλις αδειάζει κρεβάτι και το δηλώνουμε στο σύστημα έρχονται αμέσως περιστατικά από Λαμία, Τρίκαλα, Καρδίτσα. Υπάρχουν και σε αυτά τα Νοσοκομεία ψυχιατρικές, αλλά δεν τις λειτουργούν. Τα τμήματα οξέων περιστατικών όπως εμείς, κρατάνε τους ασθενείς 7 ημέρες, και εμείς εδω 15 ημέρες.

Εδώ και δέκα χρόνια απαγορεύεται περιστατικά να μεταφέρονται με εισαγγελικές παραγγελίες σε ιδιωτικές δομές και γεμίζει η κλινική του Βόλου, ενώ η εισαγωγή σε ιδιωτικές δομές ηταν μεγάλη ανακούφιση. Σήμερα, οι οικογένειες δεν έχουν αντοχές να υποστηρίξουν ένα μέλος τους που πάσχει και όλοι ξέρουμε πως μια ψυχιατρική πάθηση είναι χειρότερη και από ανίατη ασθένεια. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως η ψυχιατρική του Νοσοκομείου είναι πάρκινγκ και πρέπει οι οικογένειες να βρουν λύσεις σε δομές. Θα το πω σε όλους τους τόνους πως εδω αντιμετωπίζουμε περιστατικά για να βοηθάμε τον ασθενή σε κρίση και όχι να τον φιλοξενούμε εβδομάδες και μήνες. Αυτό που επίσης δεν έχει γίνει αντιληπτό είναι ότι εμείς όταν λαμβάνουμε μια εισαγγελική παραγγελία καλούμαστε να κάνουμε εκτίμηση και όχι να εισάγουμε το περιστατικό εάν κρίνουμε πως δεν συντρέχει λόγος. 

Στην περίπτωση του 60χρονου η κλινική του Νοσοκομείου δεν είναι η κατάλληλη δομή και επειδή αρκετός κόσμος αναρωτιέται γιατί δεν κρατούσαμε και τον Κάμελ που έριχνε βενζίνη σε γυναίκες, να πω πως πρόκειται για παρόμοια περίπτωση. Εμείς έχουμε κάνει γνωμάτευση και είναι δεδομένο πως πρόκειται για περιστατικό που χρήζει μεταφορά σε δομή κλειστή. Η ψυχιατρική του Βόλου όμως δεν είναι κλειστή δομή για ψυχοπαθητικές προσωπικότητες, οι οποίες χρειάζονται άλλη αντιμετώπιση. Αν το κράτος λειτουργεί ανορθόδοξα γι΄αυτές τις περιπτώσεις, εμείς δεν φέρουμε ευθύνη γιατί έχουμε κάνει τα αδύνατα, δυνατά και έχουμε ξεπεράσει και τα όρια. Θα μου επιτρέψετε να πω πως την υπόθεση του ΚΑΜΕΛ την αντιμετώπισε ο ποινικός κώδικας. Εάν βγει από την φυλακή και αναγκαστεί να κοιμάται στα παγκάκια χωρίς φαγητό -γιατί καμία μέριμνα δεν υπάρχει γι΄αυτόν τον άνθρωπο- τότε θα υποπέσει πάλι σε παραβατικές συμπεριφορές για να κλειστεί φυλακή όπου τουλάχιστον εχει φαγητό. Αυτή όμως δεν είναι αντιμετώπιση για έναν ασθενή. Εμείς τον έχουμε νοσηλεύσει πολλές φορές αλλά δεν επιδέχεται από εμάς άλλης παρέμβασης. Οι ψυχίατροι δνε μπορούν να λύσουν όλα τα κενά».

.newsit.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα