Κιβωτός του Κόσμου: Αυτοί είναι οι στενοί συνεργάτες του πατέρα Αντώνιου

Μετά τις καταγγελίες «βροχή», στο επίκεντρο της έρευνας των Αρχών βρίσκονται τέσσερα πρόσωπα. Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Οργάνωσης και άλλα τρία που ήταν τα πιο κοντινά του.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τα συγκεκριμένα πρόσωπα πρωταγωνιστούν σε δεκάδες περιστατικά φρίκης με απομόνωση παίδων, ξυλοδαρμούς και ψυχολογικούς εκβιασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, πρόκειται για:

– Τον Π.Σ. παιδαγωγό στη δομή των Ιωαννίνων, ο οποίος ήταν πρώην τρόφιμος της Οργάνωσης και είναι αντιμέτωπος με καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και τιμωρίες.

– Την Α.Θ. υπεύθυνη της δομής Ιωαννίνων, σύζυγο του Π.Σ., η οποία λέγεται ότι γνώριζε για τις κακοποιήσεις και δεν προχώρησε σε καταγγελία

– Τον Π.Μ. εργαζόμενος στη δομή του Κολωνού. Περιγράφεται ως νευρικός, απότομος και άτομο που ψυχολογική βία.

Όλοι τους βρίσκονται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης και αναμένεται να καταθέσουν όσα γνωρίζουν και φέρονται να έχουν κάνει.

Στην επιφάνεια τα κενά στον έλεγχο των δομών φιλοξενίας ανηλίκων

 Μετά τις φρικτές αποκαλύψεις για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», άνοιξε για τα καλά η συζήτηση για τις ευθύνες. Πώς δηλαδή μια οργάνωση που έχει στην ευθύνη της εκατοντάδες παιδιά έχει περάσει κάτω από τα ραντάρ κάθε ελεγκτικού μηχανισμού.
Τάξη στο χάος λειτουργίας των δομών προσπαθεί να βάλει τα τελευταία τρία χρόνια το υπουργείο Εργασίας. Στόχος είναι τα παιδιά να βγουν από τα ιδρύματα και να μπουν στις οικογένειες. Μέχρι τότε την ευθύνη των ελέγχων και της εποπτείας των μονάδων παιδικής προστασίας, έχουν οι Περιφέρειες μέσω του θεσμού του Κοινωνικού Συμβούλου.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των Περιφερειών, οι έλεγχοι περιορίζονται στο κομμάτι των κτιριακών προβλημάτων και των κανόνων υγιεινής και όχι στην ουσία, δηλαδή στην επαφή με τα παιδιά.

Μπαλάκι οι ευθύνες
Η υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» έφερε στην επιφάνεια κενά στον τρόπο ελέγχου ειδικά των ιδιωτικών δομών.

Εντύπωση προκαλεί ότι λίγες μέρες πριν το τσουνάμι καταγγελιών στη δομή της Χίου, είχε πραγματοποιηθεί έλεγχος κατά τη διάρκεια του οποίου όλα, σύμφωνα με τους κοινωνικούς επόπτες, ήταν καλά.

«Θα ερευνήσουν αν τηρούνται οι όροι της άδειας, αν λειτουργεί σωστά η δομή, για παράδειγμα αν πήρε άδεια για 10 παιδιά και έχει 20. Τότε είναι παράβαση ή αν δεν είναι καλές οι τουαλέτες. Αυτά είναι στα πλαίσια του ελέγχου της περιφέρειας. Δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω».

Ωστόσο, μια πρώην φιλοξενούμενη της δομής μαρτυρά τι γινόταν στην Χίο, πίσω από τις κλειστές πόρτες μακριά από τα μάτια των επιθεωρητών.

«Με είχαν σε απομόνωση, δε μιλούσα με άλλα παιδιά».

Συχνά, ο έλεγχος γίνεται το πρωί όταν τα παιδιά απουσιάζουν στο σχολείο, ενώ πολλές φορές τα κλιμάκια δεν γνωρίζουν καν το πλαίσιο των ελέγχων.

Πραγματοποιούν αυτοψία μία φορά τον χρόνο, ωστόσο ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να γίνονται δύο έλεγχοι τον χρόνο, ένας κάθε εξάμηνο.

Στη συνέχεια πρέπει να συντάσσεται έκθεση και να αποστέλλεται προς το υπουργείο Εργασίας, ένα στάδιο που συνήθως παρακάμπτεται.

Στέρηση εσοδών με πλεόνασμα ένα εκατ. ευρώ
Νέες αποκαλύψεις για την «Κιβωτό του Κόσμου» έφερε στο φως της δημοσιότητας η εκπομπή LIVE NEWS.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η «Κιβωτός» εμφάνισε στην ιστοσελίδα της ότι είχε στέρηση εσόδων, κάτι που όμως δεν ίσχυε.

Όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, η ΜΚΟ είχε έσοδα 4 με 5 εκατομμύρια τον χρόνο και το ετήσιο πλεόνασμα κυμαινόταν από 500.000 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ.

Οι μεζονέτες του πατέρα Αντώνιου
Στο φως έχουν έρθει και οι πολυτελείς μεζονέτες του πατέρα Αντώνιου.

Γύρω γύρω από τη μεζονέτα στη Ραφήνα, όπου είναι και ο τόπος κατοικίας του, υπάρχουν καλαμιές που κόβουν την οπτική επαφή ενώ όλα τα διαμερίσματα, μπαλκόνια και γκαραζόπορτα είναι κλειστά χωρίς την παραμικρή ένδειξη ζωής.

Το διαμέρισμα στη μεζονέτα της Ραφήνας είναι όμως μόνο το ένα ακίνητο που προκαλεί αίσθηση. Το άλλο ακίνητο είναι μία ακόμα μεζονέτα στην Βραυρώνα.

Το έγγραφο του συμβολαιογράφου προσδιορίζει τις αντικειμενικές αξίες στο ποσό των περίπου 70.000 ευρώ το 2005.

Η μεζονέτα σύμφωνα με πληροφορίες δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ως σπίτι της «Κιβωτού». Το ερώτημα όμως είναι αν αγοράστηκε με χρήματα της «Κιβωτού».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα