Ναυάγια: Συγκλονιστικές μαρτυρίες διασωθέντων και εθελοντών - Οι σοροί ήταν σχεδόν πάνω μου

Ναυάγια: Συγκλονιστικές μαρτυρίες διασωθέντων και εθελοντών - Οι σοροί ήταν σχεδόν πάνω μου

Συγκλονίζουν όσα λένε δύο από τις γυναίκες που σώθηκαν από το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες στην Λέσβο, όπου σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση πέθαναν 18 επιβαίνοντες στη βάρκα.

Η Ισμαχα, μετανάστρια από τη Σομαλία, ανέφερε πως «το πιο δύσκολο είναι όταν βλέπεις κάποιον στη θάλασσα να ουρλιάζει, να πεθαίνει και να μην μπορείς να κάνεις κάτι για να τον σώσεις. Αυτό είναι το χειρότερο». Συνεχίζοντας ανέφερε πως «οι σοροί ήταν σχεδόν πάνω μου και σκεφτόμουν πως εγώ θα είμαι η επόμενη».

Η ίδια τόνισε πως η βάρκα ξεκίνησε από την Τουρκία στις 10 το βράδυ της Τετάρτης και συνέχισε: «Γύρω στις 12 τη νύχτα, ενώ βρισκόμασταν κοντά στη Λέσβο, η θάλασσα άρχισε να έχει υψηλά κύματα και σβήσαμε τη μηχανή γιατί φοβηθήκαμε ότι ήταν πολύ δύσκολο να ελεγχθεί. Τα κύματα μας έσπρωξαν στην άκρη της θάλασσας, κοντά σε ένα βουνό και κάποιοι μπόρεσαν να πηδήξουν στη γη, άλλοι όμως έπεσαν μέσα στη θάλασσα».

 Μαρτυρία εθελοντή για την δραματική διάσωση

Συγκλονίζει και η «κατάθεση ψυχής» του ανθρώπου που έσωσε πολλούς, αλλά και είδε να ξεψυχούν μπροστά του αρκετοί ναυαγοί στα Κύθηρα. Τον «εφιάλτη» που έζησαν περιγράφουν και δύο διασωθείσες στη Λέσβο.

Ο Δημήτρης Πρωτοψάλτης, ήταν στο λιμάνι των Κυθήρων, για να στείλει εμπόρευμα με το καράβι της γραμμής, όταν μέσα στην νύχτα είδε τα φώτα από το σκάφος με τους δεκάδες μετανάστες, ανοιχτά από το Διακόφτι.

Έως τότε, δεν είχε καταλάβει κανείς τίποτα. Όταν όμως το πλοίο της γραμμής έφτασε δίπλα στο ιστιοφόρο, που βούλιαζε χτυπημένο στις βραχονησίδες της περιοχής, με δεκάδες ανθρώπους στοιβαγμένους πάνω σε αυτό, τότε σήμανε συναγερμός.

Ο κ. Πρωτοψάλτης μιλά με τον ύπαρχο του πλοίου και ειδοποιεί το Λιμενικό και κατοίκους για να βοηθήσουν τους ναυαγούς. Όπως λέει, «ήμουν δυστυχώς από τους πρώτους που έφτασαν στο σημείο. Το σκάφος από τα ορμητικά νερά διαμελίστηκε και πέσανε όλοι στο νερό και γαντζώθηκαν στα βράχια».

Άνθρωποι γαντζωμένοι στα βράχια, ουρλιάζουν για να σωθούν. Ο Δημήτρης Πρωτοψάλτης, μαζί με διασώστες, κρεμασμένοι στην άκρη του γκρεμού, αρχικά τους πετούν σωσίβια με σχοινιά, όμως επειδή ο άνεμος δυναμώνει, πρέπει να κάνουν γρήγορα, καθώς πολλοί χάνουν τις δυνάμεις τους, πέφτουν στο νερό και τους παρασύρει η αγριεμένη θάλασσα.

Τότε σκέφτεται μια πατέντα και όπως λέει στον ΑΝΤ1, «είπα στις Αρχές ότι η μόνη λύση είναι να φέρουμε γερανό και με καλάθι να τους ανεβάζουμε γρήγορα».

«Φώναζαν "help" , "my father"… είχε πολλά παιδιά, εγώ έβγαλα 5 κοριτσάκια», περιγράφει συγκινημένος.

Ανεβάζουν 18 μικρά παιδιά, ηλικιωμένους με σπασμένα άκρα από την πρόσκρουση στα βράχια. Οι περισσότεροι σώθηκαν. Υπήρχαν όμως και εκείνοι που βρήκαν την δύναμη να γαντζωθούν σε έναν αυτοσχέδιο σάκο του Δημήτρη Πρωτοψάλτη, όμως τελευταία στιγμή τα άγρια κύματα τους παρέσυραν στο θάνατο!

«Βλέπεις έναν άνθρωπο να σε κοιτάει στα μάτια, να προσπαθεί να σωθεί και τελευταία στιγμή να εξαφανίζεται… Ήταν τραγικό. Ήταν ένας που είχε μπλεχτεί με τα σκοινιά του σκάφους. Γαντζώθηκε στον σάκο, αλλά δεν τα κατάφερε! Να μην αντιμετωπίσει άλλος ανθρωπος αυτό που είδαν τα μάτια μου.. σοροί να επιπλέουν στο λιμάνι…», περιγράφει.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα