Πολύνεκρα ναυάγια με μετανάστες σε Λέσβο και Κύθηρα

Πολύνεκρα ναυάγια με μετανάστες σε Λέσβο και Κύθηρα

Λέσβος και Κύθηρα, δύο ναυάγια στο Αιγαίο, δυο ανείπωτες τραγωδίες με θύματα πρόσφυγες ανάμεσα τους πολλές γυναίκες και ένα ανήλικο αγόρι.
Όλη τη νύχτα λιμενικοί προσπαθούσαν να διασώσουν πρόσφυγες και μετανάστες που επέβαιναν σε λέμβο η οποία βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Προβοσκίδα ανατολικά της Λέσβου.

Δεκαέξι νεαρές γυναίκες από Αφρικάνικες χώρες και ένα παιδί ανασυρθήκαν νεκροί . Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ κακές καθώς στην περιοχή έπνεαν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 7 μποφόρ.

Ο Νίκος Κοκκάλας, εκπρόσωπος Τύπου Λιμενικού σώματος δήλωσε σχετικά: «Ήταν μια λέμβος με 40 άτομα υπήρχαν πληροφορίες ότι κάποιοι βγήκαν στη στεριά, μπήκαν με τα ρούχα στη θάλασσα».

Από το τραγικό ναυάγιο της Λέσβου διασωθήκαν μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του λιμενικού 10 γυναίκες . Άγνωστος παραμένει ακόμη ο αριθμός των μεταναστών που κατάφεραν να φτάσουν στη στεριά.

Κύθηρα
Ώρα 10 .00 το βραδύ στα Κύθηρα … Πυροσβέστες , εθελοντές , λιμενικοί και κάτοικοι του νησιού προσπαθούν με σχοινιά να απεγκλωβίσουν πρόσφυγες και μετανάστες από βραχώδη και απόκρημνη περιοχή κοντά στο λιμάνι του Διακοφτιού .

Τους ρίχνουν σχοινιά , γιατί ο απεγκλωβισμός ήταν αδύνατον να γίνει από τη θάλασσα , ή τον αέρα .. τους βοηθούν να κρατηθούν από αυτά και τους τραβούν σε ασφαλές σημείο . Ο άνεμος φυσά μανισμένα με τις ριπές να φτάνουν ακόμη και τα 10 μποφόρ .

Από το ναυάγιο των Κυθήρων διέσωσαν 80 προσφυγές και 15 παραμένουν αγνοούμενοι .

Διπλό μήνυμα σε Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Νοτης Μηταρακης με αφορμη τα δυο ναυάγια μεσα σε λιγες ωρες . . Ζητα να ληφθουν άμεσα μέτρα για την αποτροπή παράτυπων αναχωρήσεων μεταναστών με μη αξιόπλοα σκάφη ιδιαίτερα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθήκων.

Οι έρευνες τόσο στη Λέσβο όσο και στα Κύθηρα για τον εντοπισμό αγνοούμενων προσφύγων συνεχίζονται.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα