Παραίτηση βόμβα του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ

Παραίτηση βόμβα του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ

Παραίτηση – «βόμβα» του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και νούμερο δύο της κυβέρνησης, Γρηγόρη Δημητριάδη.
Σαν «βόμβα» έσκασε η είδηση της παραίτησης του Γρηγόρη Δημητριάδη από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού προκαλώντας πολιτική θύελλα.

 Πρόκειται για έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη από την στιγμή που μπήκε στην κούρσα για την ηγεσία της ΝΔ.

Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάρισαν ότι η παραίτησή του δεν έχει σχέση με την υπόθεση των υποκλοπών με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

«Η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του. Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator με το οποίο ούτε ο ίδιος, ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί».

Παραιτήθηκε & ο διοικητής της ΕΥΠ
Μία ώρα μετά ακολούθησε και δεύτερη ηχηρή παραίτηση.

Ήταν του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων. Σε αυτήν την ανακοίνωση έγινε σαφές ότι η ΕΥΠ έκανε παρακολουθήσεις με εισαγγελική άδεια εν αγνοία του Μαξίμου.

 

«Ο Διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόσωπο που η ΕΥΠ νόμιμα παρακολουθούσε ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά από αίτημα μυστικών υπηρεσιών ευρωπαϊκών χωρών που ήθελαν να διερευνηθούν επαφές του με αμφιλεγόμενα πρόσωπα τα οποία λειτουργούσαν για λογαριασμό κινεζικών συμφερόντων.

«Πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πώς ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ».

Η ενημέρωση στον Νίκο Ανδρουλάκη θα γίνει από τον νέο Διοικητή της ΕΥΠ και μέχρι σήμερα Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη ο οποίος θα τοποθετηθεί και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μόλις ανοίξει η Βουλή.

Νέος Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού στη θέση του Γρηγόρη Δημητριάδη τοποθετήθηκε ο Γιάννης Μπρατάκος ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του ΕΒΕΑ.

 

Το παρασκήνιο των παραιτήσεων
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν ιθύνων νους σε όλες τις κομβικές αποφάσεις, ο άνθρωπος που έδινε λύσεις στις κρίσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε εχθές για την έκταση του περιστατικού και ζήτησε άμεσα την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ.

Ωστόσο, οι παραιτήσεις ανακοινώθηκαν σήμερα γιατί έπρεπε να βρεθεί άμεσα ο αντικαταστάτης του διοικητή της ΕΥΠ, αφού η υπηρεσία δεν μπορεί να μείνει ακέφαλη.

Σύμφωνα με πηγές, αν και στη χώρα δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο για νόμιμες επισυνδέσεις, ωστόσο η Εθνική Υπηρεσία Πληροφορίων παρακολουθεί εκατοντάδες πρόσωπα, όχι πολιτικούς.

Για το ζήτημα, η κυβέρνηση προσπάθησε δια του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη να επικοινωνήσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη,  ωστόσο, όπως λέει το Μαξίμου, εκείνος δεν ανταποκρίθηκε.

Όσον αφορά ενδεχόμενη επίσπευση εκλογών λόγω των παρακολουθήσεων, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στο τραπέζι.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO