Φωτιά στην Ηλεία: Έχουμε περικυκλωθεί από τις φλόγες, όπως το 2007 – Συγκλονιστική μαρτυρία

Φωτιά στην Ηλεία: Έχουμε περικυκλωθεί από τις φλόγες, όπως το 2007 – Συγκλονιστική μαρτυρία

Είμαστε περικυκλωμένοι από τις φλόγες. Σε 10 λεπτά έκανε η φωτιά αυτό που έγινε το 2007. Έκανε ένα άλμα χιλιομέτρων ατελείωτο και έκαψε από την μια περιοχή στην άλλη περιουσίες, δέντρα και σπίτια

Δραματικές είναι οι τελευταίες ώρες στην Κρέστενα Ηλείας, μετά τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (24/7). Στους κατοίκους ξυπνούν μνήμες από τις φονικές πυρκαγιές του 2007.

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, στην Ηλεία, περίπου στις 3:30 το μεσημέρι σε δύσβατη περιοχή κοντά σε ελαιώνες.

Στην περιοχή επιχειρούν 125 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 4 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα.

Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, μάλιστα, ενεργοποιήθηκε το 112 για τέσσερις περιοχές.

Μήνυμα, μέσω της υπηρεσίας επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης 112 του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Κρέστενα, Φρίξα, Μακρίσια και Σκυλλουντία, της Ηλείας ώστε να αποφεύγουν τις συγκεκριμένες περιοχές, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση στην περιοχή Φρίξα, ενώ έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση των περιοχών Κρέστενα, Μακρίσια και Σκυλλουντία».

Επίσης, σύμφωνα με τον Βασίλη Γιαννόπουλο, «το πύρινο μέτωπο απειλεί τα πρώτα σπίτια στις περιοχές, Κρέστενα και Σκυλλουντία».

Ακόμη, όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, «το πύρινο μέτωπο κινείται προς τις περιοχές Γρύλλος, Βρύνα και Σμέρνα».

Οι φλόγες έχουν ήδη φτάσει στα πρώτα σπίτια της περιοχής, με τους κατοίκους να τρέχουν για να απομακρυνθούν προς το κέντρο της πόλης. Όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, καίγονται τα πρώτα σπίτια προς την Σκιλλούντια με τους πυροσβέστες να δίνουν τη μάχη με τις φλόγες και παράλληλα να κοιτούν για τυχόν εγκλωβισμένους που χρειάζονται βοήθεια.

Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές. Άνθρωποι να τρέχουν πίσω από τους Πυροσβέστες και άλλοι προς τα σημεία που υπάρχουν λεωφορεία. Κάποιοι παίρνουν τα αυτοκίνητά τους, για να μετακινηθούν προς το κέντρο της πόλης. Η φωτιά σε πολλά σημεία έχει περάσει από τη μια πλευρά του δρόμου στην άλλη. Τα σπίτια σε εκείνες τις περιοχές έχουν περικυκλωθεί από τις φλόγες και όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα γλιτώσουν την ολική καταστροφή.

Ο Αναστάσιος Καρνάρος δημοτικός σύμβουλος στα Κρέστενα μίλησε στο Open για τη φωτιά που ξέσπασε. «Είμαστε περικυκλωμένοι από τις φλόγες. Το κακό έγινε μέσα σε 10 λεπτά όπως το 2007» λέει μεταξύ άλλων και επισημαίνει πως για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες και εγκλωβισμένους. Στην περιοχή επιχειρούν 125 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 4 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα. Οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κρεστενών, Φωτεινή Αθανασοπούλου, έχουν καεί σπίτια και γίνονται προσπάθειες να ελεγχθεί η φωτιά.

 «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, όπως μπορούμε» πρόσθεσε η ίδια, μιλώντας στο OPEN.

 Παράλληλα, έχουν καεί πολλά ζώα και γίνεται έκκληση από την Φιλοζωική Κρεστένων για βοήθεια, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας
 Για την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Μακρίσια Ηλείας έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, καθώς επίσης και το Γενικό Νοσοκομείου Πύργου, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

 Ενημερώνει, επίσης, πως μέχρι τώρα μόνο ένας πολίτης που υπέστη ζημιές το σπίτι του από την πυρκαγιά έχει προσέλθει με αναπνευστικά προβλήματα στο Κ.Υ. Κρεστένων και έχει η κατάστασή του έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.

Μάχη με τις φλόγες στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς - Εκκενώνονται προληπτικά οικισμοί στη Μυτιλήνη

 Νέα πύρινα μέτωπα σε Ηλεία, Φαιστό, Πτολεμαΐδα και Ελάτεια

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα