Φωτιές: SMS από 112 για εκκένωση οικισμού στην Ηλεία – Απειλεί το δάσος της Δαδιάς η πυρκαγιά τον Έβρο

Φωτιές: SMS από 112 για εκκένωση οικισμού στην Ηλεία – Απειλεί το δάσος της Δαδιάς η πυρκαγιά τον Έβρο

Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Άγναντα, του δήμου Ήλιδας, στην Ηλεία.

Επικίνδυνες διαστάσεις φαίνεται πως έχει πάρει η φωτιά που καίει από το πρωί της Πέμπτης στα Άγναντα Ηλείας, του Δήμου Ήλιδας, αλλά και στη Δημοτική Ενότητα Τραγανού, του δήμου Πηνειού, όπου δόθηκε εντολή εκκένωση οικισμού μέσω του 112.

Λίγο πριν τις 18:00, δόθηκε εντολή από το 112 για εκκένωση του οικισμού Πηγάδι, στο Τραγανό. Πριν από λίγο έγινε γνωστό πως την ώρα που η φωτιά ήδη κινούνταν προς τους οικισμούς Λουκά και Καρυά, ένα δεύτερο πύρινο μέτωπο εκδηλώθηκε εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.

Μήνυμα μέσω του 112 για εκκένωση του οικισμού Πηγάδι - Κόκλα

 Νέα φωτιά ξέσπασε στην Ηλεία, σε δασική έκταση στη Δημοτική Ενότητα Τραγανού, του δήμου Πηνειού.

 Η πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί ανάμεσα στη Σίμιζα και το Μπόρσι  και σύμφωνα με πληροφορίες εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση του χωριού Πηγάδι προς Σίμιζα. Οι φλόγες είναι πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή γι’ αυτό και απομακρύνονται οι κάτοικοι από τον οικισμό.

Στο σημείο επιχειρούν 38 πυροσβέστες, με μια ομάδα πεζοπόρο και 14 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις δύο ελικόπτερα.

 Μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στα Άγναντα Ηλείας - Οι φλόγες «γλείφουν» σπίτια

Στην περιοχή Αγνάντα Ηλείας όπου και βρίσκεται το βασικό μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 115 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρο, 36 οχήματα, έξι αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

 Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή κάνουν πολύ δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ οι κάτοικοι είναι πολύ ανήσυχοι, εξαιτίας του ότι οι φλόγες είναι πολύ κοντά στα σπίτια τους, και προσπαθούν να βοηθήσουν στην επιχείρηση κατάσβεσης, με όποιο τρόπο μπορούν.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως την ώρα που η φωτιά ήδη κινούνταν προς τους οικισμούς Λουκά και Καρυά, ένα δεύτερο πύρινο μέτωπο εκδηλώθηκε εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.

Η φωτιά είναι κοντά σε δάσος (στα ανατολικά), ωστόσο ένα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι το δάσος δεν έχει πεύκα, κάτι που σημαίνει ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς, αλλά δρύες.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ήλιδας, Βαγγέλης Χριστοφόρου, έκανε γνωστό πως κρίθηκε απαραίτητη η απομάκρυνση κατοίκων από τα Άγναντα, με λεωφορείο του δήμου, ενώ το ίδιο ίσως συμβεί και με τους κατοίκους του Λουκά.

Τραυματίστηκαν τρεις πυροσβέστες
Τρεις πυροσβεύστες τραυματίστηκαν κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, στην Ηλεία.

Ο ένας, υπαρχιπυροσβέστης, υπέστη εγκαύματα στα χέρια και τα πόδια, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της φωτιάς. Ο υπαρχιπυροσβέστης διακομίστηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, «Άγιος Ανδρέας», της Πάτρας.

Ένας άλλος πυροσβέστης βρέθηκε στην ζώνη ρίψης νερού και τραυματίστηκε ελαφρά. Έχασε προς στιγμήν τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με την βοήθεια των συναδέλφων του.

Τρίτος πυροσβέστης που έκανε χρέη οδηγού, ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε εκτός της ζώνης επιχειρήσεων.

Φωτιά στο Σουφλί: Δύσκολη η κατάσταση  - Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Με περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε περίπου στις 2:30 στην περιοχή του φράγματος Λύρας του Δήμου Σουφλίου. Ειδικότερα μάχη με τις φλόγες δίνουν 102 πυροσβέστες με 29 οχήματα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ από αέρος συνδράμουν έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Περιγράφοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εικόνα της πυρκαγιάς η προϊσταμένη του Δασαρχείου Σουφλίου, Γιάννα Διαγκάκη, αναφέρει πως η πυρκαγιά κατευθύνεται νότια σχηματίζοντας ένα ενιαίο μέτωπο περίπου δύο χιλιομέτρων, ενώ συνολικά εντοπίζονται τέσσερις εστίες με τις μεταξύ τους αποστάσεις στα περίπου 500 με 1.000 μέτρα.

Οι άνεμοι στην περιοχή παραμένουν ασθενείς, ωστόσο το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει η ευφλεκτότητα της υφιστάμενης βλάστησης που αποτελείται κυρίως από πεύκα.

Η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων από την πρώτη στιγμή επικεντρώνεται στην αποτροπή της εξάπλωσης της πυρκαγιάς εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.

Φωτιά στον Ασπρόπυργο: SMS από 112 για τους πυκνούς καπνούς

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα