Στάχτη έγιναν 20.000 στρέμματα σε Πεντέλη, Γέρακα και Παλλήνη. Επείγουσα εισαγγελική έρευνα

Στάχτη έγιναν 20.000 στρέμματα σε Πεντέλη, Γέρακα και Παλλήνη. Επείγουσα εισαγγελική έρευνα

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Μαρία Γκανέ, διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση με παραγγελία της προς την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου. Η πύρινη λαίλαπα ξεκίνησε από την Πεντέλη, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης (19.07.2022) και όπως είπε σήμερα ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, υπήρχαν δυο εστίες φωτιάς.

Στο  πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για τις φωτιές στην Αττική, θα αναζητηθούν ευθύνες για την τέλεση συγκεκριμένων αξιοποίνων πράξεων, όπως εμπρησμός, εμπρησμός δάσους και παράβαση του νόμου προστασίας του περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας θα αξιοποιηθεί οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο, πληροφορία και μήνυση για την αναζήτηση των αιτιών που προκάλεσαν τις συγκεκριμένες πυρκαγιές.

 Η διενέργεια της έρευνας θα ανατεθεί σε εισαγγελικό λειτουργό, ο οποίος θα αναλάβει να αποδώσει ευθύνες στον υπαίτιο ή τους υπαίτιους για μία ακόμα  τεράστια οικολογική καταστροφή με συνέπειες να καταστραφούν περιουσίες – σπίτια και αυτοκίνητα- πολιτών.  

Τις πληγές της μετράει από σήμερα το πρωί της Πέμπτης η Πεντέλη από τις πυρκαγιές. Τουλάχιστον 20 χιλιάδες στρέμματα δάσους καταστράφηκαν και πολλά σπίτια κάηκαν. Οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση ενώ ο φόβος τώρα είναι μια νέα αναζωπύρωση
Δεκάδες καμένα σπίτια… Εκατοντάδες με ζημιές… Φωτιές σε επιχειρήσεις… Κατεστραμμένες επιχειρήσεις… Φωτιές σε αυτοκίνητα… Περιουσίες που χάθηκαν…

Και περίπου 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης που έγιναν στάχτη. Είναι ο τραγικός απολογισμός της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από την Πεντέλη και έφτασε μέχρι το Γέρακα και την Παλλήνη

«Όλοι έχουν πάθει ζημίες. Όλοι έχουν καεί. Άλλοι το σπίτι τους άλλοι το αμάξι τους», σημείωσε ένας κάτοικος της Παλλήνης.

«Το 98 – 99 δεν ήταν η μεγάλη πυρκαγιά; Τότε σώθηκε εκ θαύματος. Τώρα κάηκε εκ θαύματος», δήλωσε ο ιερέας του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Παλλήνης.

Οι αρχές κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο εμπρησμού.

«Ελέγχονται τα δεδομένα από τα ανακριτικά γραφεία ότι, είχαμε δυο ταυτόχρονες ενάρξεις πυρκαγιών. Σημαίνει ότι ξεκίνησαν ταυτόχρονα σχεδόν δυο μέτωπα που μας προβλημάτισαν, το περιπολικό προσπάθησε να αντιδράσει σε πρώτο χρόνο και ο αέρας κατεύθυνε την πυρκαγιά νότια», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά παραμένει σε ύφεση και επιτηρείται από ισχυρές δυνάμεις προκειμένου να μην υπάρξει καμία επικίνδυνη αναζωπύρωση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα