Καύσωνας: Θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ευρώπη. Μαύρα μαντάτα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας

Πρωτοφανείς είναι οι συνθήκες που δημιουργεί στην Ευρώπη το κύμα του καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να σπάνε όλα τα ρεκόρ και τα συστήματα Πολιτικής Προστασίας να κλονίζονται.

Ο καύσωνας στη δυτική Ευρώπη φαίνεται ότι θα κορυφωθεί σήμερα Τρίτη, όμως οι θερμοκρασίες ενδέχεται να παραμείνουν σε επίπεδα υψηλότερα των κανονικών για την εποχή μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), επισημαίνοντας ότι τέτοια φαινόμενα μπορεί να εμφανίζονται συχνότερα στο μέλλον.

Καμπανάκι κινδύνου

«Το ερώτημα που θέτουν όλοι είναι, πότε θα τελειώσει όλο αυτό;» είπε ο Ρόμπερτ Στεφάνσκι, ο επικεφαλής των Εφαρμοσμένων Κλιματικών Υπηρεσιών του WMO. «Δυστυχώς, εξετάζοντας όλα τα μοντέλα από τους συνεργάτες μας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, πιθανότατα δεν θα τελειώσει μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας», πρόσθεσε.

Η Βρετανία κατέγραψε σήμερα ρεκόρ ζέστης, με 40 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που οι πυροσβέστες στη νοτιοδυτική Γαλλία δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές, εν μέσω του καύσωνα που πλήττει την περιοχή.

Ο Στεφάνσκι είπε ότι η θερμοκρασία θα κορυφωθεί σήμερα, αλλά τις επόμενες ημέρες θα παραμείνει πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

 Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτερι Τάαλας, προειδοποίησε ότι στο μέλλον ο κόσμος θα βιώνει «πολύ περισσότερους καύσωνες», λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Στο μέλλον αυτού του είδους οι καύσωνες θα είναι κάτι το φυσιολογικό και θα βλέπουμε ακόμη πιο ακραίες συνθήκες, είπε ο Τάαλας, που φορούσε κοντομάνικο πουκάμισο και μια κυανέρυθρη γραβάτα, για να καταδείξει την τάση της αύξησης της θερμοκρασίας.

Άλλα στελέχη του WMO, στην ίδια ενημέρωση, είπαν ότι αναμένουν ότι θα αυξηθούν οι θάνατοι μεταξύ των ηλικιωμένων και όσων πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, λόγω του συνεχιζόμενου καύσωνα, ενώ θα αυξηθεί και η πίεση στα συστήματα υγείας.

Η Βρετανία «λιώνει».

Για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από έναν αιώνα, το θερμόμετρο στο Λονδίνο άγγιξε τους 40 βαθμούς.

Η 19η Ιουλίου του 2022 θα καταγραφεί ως η πιο ζεστή μέρα στην ιστορία της Βρετανίας. Στους σταθμούς του μετρό υπάρχουν παντού προειδοποιήσεις να γίνονται μόνο οι απαραίτητες μετακινήσεις.

Τα δρομολόγια των τρένων αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν εξαιτίας των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών.

Ισπανία
Την κόλαση επί της γης βίωσε αγρότης στην Ισπανία που προσπάθησε να σώσει το τρακτέρ του που καιγόταν.

Η πυρκαγιά σαν μαινόμενη «ύαινα» κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα από το βιός του και σε δευτερόλεπτα τον έφτασε. Λίγα δευτερόλεπτα και θα τον έκαιγε ζωντανό.

Φλεγόμενος βγήκε από το αγροτικό του και έτρεχε να σωθεί.

«Είναι φυσική καταστροφή. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις κανέναν. Οι πυροσβέστες έκαναν ό,τι μπορούν, αλλά αυτή είναι η μανία της φύσης».

Σκηνές αποκάλυψης έζησαν και όσοι κινήθηκαν με το τρένο. Οι φλόγες τούς περικύκλωσαν σε χρόνο ρεκόρ.

«Δεν εξεπλάγην που είδα τη φωτιά τόσο κοντά στο τρένο. Μου έκανε εντύπωση πόσο γρήγορα εξαπλώθηκε».

Γαλλία
Σε απόγνωση είναι οι πολίτες στην πόλη Ζιρόντ της νοτιοδυτικής Γαλλίας όπου εδώ και 6 ημέρες η πυρκαγιά δεν σταματάει πουθενά.

«Το έδαφος είναι πάρα πολύ ζεστό και δημιουργούνται εστίες αναζωπύρωσης. Οπότε δεν μπορούμε να υπολογίσουμε. Εκεί που πηγαίνουμε καλά, ξαφνικά δεν πάμε καλά».

Περισσότερα από 100.000 στρέμματα γης έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Πορτογαλία
Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωής τους σε Ισπανία και Πορτογαλία, με τον θάνατό τους να αποδίδεται στον καύσωνα.

Τουλάχιστον 80 δήμοι σε 10 περιφέρειες της Πορτογαλίας βρίσκονται αντιμέτωποι με δασικές πυρκαγιές.

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων έχασε τη ζωή του στην πόλη Μούρσα. Στην προσπάθεια του να ξεφύγει από τη φωτιά, έπεσε σε γκρεμό.

Η κλιματική αλλαγή δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού για το μέλλον του πλανήτη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα