Σε πύρινο κλοιό και σήμερα η χώρα - Επτά ενεργά πύρινα μέτωπα

Σε πύρινο κλοιό και σήμερα η χώρα - Επτά ενεργά πύρινα μέτωπα

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα και σήμερα Τρίτη, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι και επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.
  
Μάχη με τις φλόγες δίνουν αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε επτά μέτωπα σε όλη την Ελλάδα καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στο Τραγανό Ηλείας, στην Κάτω Δάφνη Δωρίδος, στο Πράσινο Ηλείας, στο Πανόραμα Παλλήνης, στο χωριό Σελλά Αχαΐας και στα Δημαρίστικα Μάνης.

Επίσης, στα Δημαρίστικα Μάνης, η φωτιά καίει σε αγροτοδασική έκταση όπου επιχειρούν 65 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και 15 Γερμανών πυροσβεστών, 9 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα ενώ παράλληλα συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Πυρκαγιά στο Πανόραμα Παλλήνης

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Πανόραμα Παλλήνης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αν και υπάρχουν κοντά διάσπαρτες κατοικίες δεν απειλήθηκε κάποια.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν 26 πυροσβέστες με 12 οχήματα.

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα χωριά του Αγίου Βασιλείου

Εγκρίθηκε με πολύ γρήγορες διαδικασίες το αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αγίου Βασιλείου ώστε να κηρυχθούν τα χωριά που επλήγησαν από τις φωτιές των τελευταίων ημερών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε αποστέλλοντας τα σχετικά έγγραφα για την απόφαση, η οποία αφορά -όπως είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή- τα χωριά Μέλαμπες, Κρύα Βρύση, Ορνέ, Σαχτούρια, Ροδάκινο, Αγία Γαλήνη. 

«Σε συνεργασία Δήμου Αγίου Βασιλείου είχε ετοιμαστεί ο φάκελος για τις πληγείσες περιοχές και άμεσα κινήθηκε η Πολιτεία κηρύσσοντας τις περιοχές σε έκτακτη ανάγκη για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Είναι σημαντικό για το αποτέλεσμα, η συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και της Περιφέρειας, γεγονός που υποδηλώνει για ακόμη μία φορά το πόσο χρήσιμο είναι για τις κοινωνίες και τους πολίτες όταν λειτουργούν από κοινού, άμεσα και ξεπερνώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες», ανέφερε η κυρία Λιονή τονίζοντας ότι με την απόφαση αυτή, «…άμεσα θα κινηθεί το ζήτημα των αποζημιώσεων, θα βοηθηθούν οι φορείς για την αντιμετώπιση προβλημάτων που ζητούν άμεση λύση, το κυριότερο όμως είναι ότι παρακάμπτονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα γίνουν πολύ πιο γρήγορα ορισμένα έργα τα οποία είναι αναγκαία για τις πληγείσες περιοχές ενόψει του χειμώνα».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το δελτίο πρόβλεψης κινδύνου Πυρκαγιάς, που ισχύει για αύριο Τετάρτη 20-7-2022 η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται πολύ υψηλή (Βαθμός επικινδυνότητας 4), στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και ως εκ τούτου παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα επιφυλακής και ετοιμότητας.

Σε επιφυλακή για τον κίνδυνο πυρκαγιάς επτά περιφέρειες της χώρας

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος φωτιάς και σήμερα σε αρκετές περιοχές της χώρας σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.
Αρκετά υψηλός είναι ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς σε επτά περιφέρειες της χώρας, σήμερα Τρίτη 19 Ιουλίου 2022.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα