Τεράστιοι λαγοκέφαλοι εντοπίστηκαν κοντά σε ακτές - Eφιάλτης για τους ψαράδες

Ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ψάρι - ο λαγοκέφαλος, που έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη για τους ψαράδες - εντοπίστηκε ξανά σε ακτές του νότιου Αιγαίου και της Κρήτης.

Τα κοφτερά του δόντια διαλύουν ακόμη και το αλουμινένιο κουτί μπύρας. Είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τους Έλληνες ψαράδες.

Ο λαγοκέφαλος, με την τρομακτική μορφή του, έχει πολλαπλασιαστεί στις ελληνικές θάλασσες και κατασπαράζει αλιεύματα καταστρέφοντας τη θαλάσσια πανίδα της χώρας μας!

Οι ψαράδες της Κρήτης και του νότιου αιγαίου έχουν αγανακτήσει …καθώς τον τελευταίο καιρό χάνουν αλιεύματα χιλιάδων ευρώ λόγο της επιθετικότητας αυτού του ωκεάνιου ψαριού.

«Προκαλεί τεράστιες ζημιές και οικολογικές και οικονομικές καταστροφές γιατί τρώει από χταπόδια, καβούρια , σουπιές, εδώ στο νομό Λασιθίου, τα τελευταία 10 χρόνια έχουν εξαφανιστεί τα πάντα, δεν βρίσκουμε ούτε για δείγμα» τόνισε ο πρόεδρος συλλόγων Ψαράδων Αγίου Νικολάου Κρήτης, Γιώργος Σαρειδάκης.

Οι λεγόμενοι «Λεσεψιανοί μετανάστες», όπως ονομάζονται οι λαγοκέφαλοι που μετακόμισαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, έχουν κατακλύσει τις Ελληνικές θάλασσες και έχουν γίνει μόνιμος πονοκέφαλος για τους αλιείς

«Δεν υπάρχει φυσικός εχθρός στο περιβάλλον του εδώ πέρα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα» πρόσθεσε ο κ. Σαρειδάκης.

Επικίνδυνο και τοξικό για τον άνθρωπο
Ο λαγοκέφαλος πέρα από την καταστροφική επίδραση που έχει στα αλιεύματα, είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνος για τον άνθρωπο καθώς είναι εξαιρετικά δηλητηριώδης, περιέχει τοξίνη που μπορεί να οδηγήσει κάποιον που θα το φάει ακόμη και στο θάνατο.

«Καταγράφονται περιστατικά δηλητηρίασης, έχει τοξίνη που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο» τόνισε ο ερευνητής ιχθυολόγος – ωκεανολόγος Γεράσιμος Κονδυλάτος.

Τα τελευταία χρόνια ο λαγοκέφαλος έχει γίνει βασικός υπεύθυνος για τη μείωση στα εισοδήματα των αλιέων, αλλά και από τους κύριους παράγοντες για την διατάραξη του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Αλιείς και ιχθυολόγοι προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν μια λύση για την αντιμετώπιση του φαινομένου που πλέον έχει γίνει μάστιγα.

Μega.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα