Άη Στράτης: Σε κλίμα συγκίνησης οι εκδηλώσεις μνήμης για τον πιλότο Νικόλαο Σιαλμά

Άη Στράτης: Σε κλίμα συγκίνησης οι εκδηλώσεις μνήμης για τον πιλότο Νικόλαο Σιαλμά

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τον πιλότο Νικόλαο Σιαλμά στο νησί του Άη Στράτη. Ο Έλληνας πιλότος έπεσε στο καθήκον στις 18 Ιουνίου του 1992, κατά τη διάρκεια σκληρής αερομαχίας με τουρκικό F-16.
Ήταν 18 Ιουνίου του 1992 όταν τα ελληνικά ραντάρ εντοπίζουν τέσσερα άγνωστα ίχνη να εισέρχονται στο FIR Αθηνών. Αμέσως διατάχθηκε η απογείωση τριών ζευγών αεροσκαφών επιφυλακής.

Οι Έλληνες πιλότοι, ανάμεσά τους και ο Νικόλαος Σιαλμάς απογειώνονται με σκοπό να προχωρήσουν στη διαδικασία αναγνώρισης – αναχαίτισης.

Στην σκληρή εμπλοκή που ακολουθεί, το αεροσκάφος του Σιαλμά προσκρούει στη θάλασσα και συντρίβεται στον Άγιο Ευστράτιο.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ταξίδεψε στον Άη Στράτη προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον πεσόντα υποσμηναγό.

«Με τον ηρωικό του θάνατο, εντάχθηκε στο πάνθεο των Ελλήνων ηρώων και μαρτύρων που έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος υπερασπίζοντας του ελληνικούς ουρανούς. Η θυσία του υποσμηναγού Σιαλμά αποτελεί για όλους μας αφορμή περισυλλογής, ευγνωμοσύνης καθώς και υπόμνησης του ημέτερου καθήκοντος».

Ο Νικόλαος Σιαλμάς είναι ο πρώτος νεκρός Έλληνας πιλότος σε αερομαχία στο Αιγαίο με τουρκικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα