Ευλογιά των πιθήκων: Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα του ύποπτου κρούσματος

Ευλογιά των πιθήκων: Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα του ύποπτου κρούσματος

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές από το απόγευμα του Σαββάτου καθώς εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα αποτελέσματα από εξετάσεις που διενεργήθηκαν στον νεαρό που νοσηλεύεται στο Αττικόν, δείχνουν ότι νοσεί με ανεμοβλογιά.

Βέβαια, ο έλεγχος του δείγματος συνεχίζεται και τα τελικά αποτελέσματα των εξετάσεων που έχουν σταλεί στο εργαστήριο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να είναι διαθέσιμα αύριο, ώστε να διαπιστωθεί πέρα από κάθε αμφιβολία εάν είναι θετικό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων ή όχι.

Σε καλύτερη κατάσταση ο ασθενής
Το περιστατικό έχει αναλάβει ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων, Αναστασία Αντωνιάδου και τον καθηγητή Παθολογίας – Ρευματολογίας Δημήτρη Μπούμπα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ασθενής είναι ευδιάθετος και απύρετος σήμερα. Ο τουρίστας παρουσίασε μια σειρά ήπιων συμπτωμάτων μεταξύ αυτών και κάποια εξανθήματα που τον κατέστησαν ύποπτο κρούσμα και για λόγους ασφαλείας μπήκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και μεταφέρθηκε με C-130 στην Αθήνα μαζί με τη σύντροφό του που παραμένει ασυμπτωματική.

Ευλογιά των πιθήκων: Σκέψεις στον ΕΟΔΥ για καραντίνα 21 ημερών στους ασθενείς

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο ΕΟΔΥ εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει καραντίνα 21 ημερών για τους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων, καθώς ο χρόνος επώασης του ιού μπορεί να φτάσει μέχρι και τις τρεις εβδομάδες.

 Να σημειωθεί ότι το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε καραντίνα για τα κρούσματα του ιού.

 Πάνω από 140 τα κρούσματα παγκοσμίως

Σε επιφυλακή έχει τεθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ευλογιά των πιθήκων μετά τις ανησυχίες ότι ο ιός είναι πιθανό να επιταχυνθεί στη Γηραιά Ήπειρο μέσα στο καλοκαίρι. Ο αρμόδιος φορέας ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες να δώσει νέες οδηγίες στις χώρες για το πώς θα περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.
Η ραγδαία εξάπλωση της νέας νόσου της ευλογιάς των πιθήκων δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού.

Ιδιαίτερα αυτό το καλοκαίρι που ήδη είχαν χαλαρώσει αρκετά τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού.Η ασθένεια, αν και δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, έχει εμφανιστεί στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.

Ειδικά στην Ευρώπη το hotspot εντοπίζεται στην Ισπανία με 50 κρούσματα. Αμέσως μετά έρχεται η Πορτογαλία με 34 και η Βρετανία με 20 κρούσματα. Από τρία κρούσματα καταγράφει η Ιταλία και το Βέλγιο και η Γερμανία. Από ένα η Σουηδία, Ολλανδία και Ισραήλ.

Εκτός Ευρώπης ο Καναδάς έχει ανακοινώσει 22 κρούσματα, ενώ από δυο επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ΗΠΑ και Αυστραλία εκτοξεύντας τον αριθμό των περιπτώσεων παγκοσμίως πάνω από 140.

Το Βέλγιο είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε την επαναφορά καραντίνας. Ανήσυχος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν.

Mία διαφορετική εκδοχή γιατί έχουμε τώρα έξαρση αυτής της ασθένειας δίνει αμερικανίδα επιδημιολόγος στο CNN: «Tο πρώτο που πρέπει να προσέξουμε είναι δεν έχουμε πλέον ανοσία στην ασθένεια της ευλογιάς καθώς η ιατρική κατόρθωσε να την εξαφανίσει ( με τα εμβόλια) και έτσι σταματήσαμε την ανοσοποίηση του πληθυσμού.Το εμβόλιο της ευλογιάς έχει αποσυρθεί και ως αποτέλεσμα – από τις αρχές του 70- το μεγαλύτερο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού δεν εμβολιάζεται».

Ο μεγάλος γρίφος που προσπαθούν να λύσουν οι επιδημιολόγοι παγκοσμίως είναι αν η «ευλογιά των πιθήκων» έχει πιθανότητες να εξελιχθεί σε πανδημία ή μπορεί να μεταλλαχθεί όπως ο κορωνοϊός, που δεν μας έχει εγκαταλείψει.

Ευλογιά των πιθήκων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε – Συμπτώματα & νόσηση

Η ευλογιά των πιθήκων, που μεταδίδεται ραγδαία σε παγκόσμια κλίμακα, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου τόσο στους ειδικούς όσο και στα κράτη.
Πώς μεταδίδεται, ποια είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν, πότε πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία οι ειδικοί έχουν δώσει απαντήσεις.

Πώς μεταδίδεται
Η καινούργια αυτή νόσος μπορεί να μεταδοθεί με:

– Εισπνοή σωματιδίων

– Επαφή με κρούσμα

– Επαφή με μολυσμένα ρούχα ή υφάσματα

– Επαφή με τρωκτικά

Τα πρώτα συμπτώματα
Αν και δεν είναι γνωστή ακόμα στο πλήρες μέγεθός της η νόσηση που προκαλεί, τα πρώτα συμπτώματα είναι:

– Εξανθήματα

– Πυρετός

– Πονοκέφαλος

Πότε επικοινωνούμε με τον γιατρό
Σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο από τα παραπάνω επικοινωνούμε αμέσως με τον γιατρό.

Επιπλέον, απευθυνόμαστε σε ειδικό αν:

– Εντοπίσουμε συμπτώματα

– Έρθουμε σε επαφή με κρούσμα

– Έρθουμε σε επαφή με άτομο με δερματικά προβλήματα

Μέτρα πρόληψης
Για να αποφύγουμε τυχόν μόλυνση θα πρέπει:

– Να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας

– Να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό

– Να αποφεύγουμε επαφές με άτομα που έχουν πρόσφατα δερματικά προβλήματα

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα