Λέων: Επιβεβαιώνεται πλήρως ότι δεν υπάρχει καρδιολογικό ή γενετικό πρόβλημα σε Τζωρτζίνα και Ίριδα

Λέων: Επιβεβαιώνεται πλήρως ότι δεν υπάρχει καρδιολογικό ή γενετικό πρόβλημα σε Τζωρτζίνα και Ίριδα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει παθολογικό αίτιο ούτε γενετικό που να δικαιολογεί τον θάνατο του τρίτου παιδιού. Αποκλείεται οποιοδήποτε γενετικό ή καρδιολογικό αίτιο γονιδιακής προέλευσης, δήλωσε μεταξύ άλλων ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, μιλώντας στο LIVE NEWS και έδωσε απαντήσεις σχετικά με την ανάρτησή του και το ανατριχιαστικό σκίτσο που δείχνει ασφυξία.

Ο κ. Λέων αναφέρθηκε στον αποκλεισμό των παθολογικών αιτιών ως αιτία θανάτου της Μαλένας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει παθολογικό αίτιο ούτε γενετικό που να δικαιολογεί τον θάνατο του τρίτου παιδιού. Αποκλείεται οποιοδήποτε γενετικό ή καρδιολογικό αίτιο γονιδιακής προέλευσης.  Το εύλογο ερώτημα ήταν ότι το πρόβλημα πρώτα εκδηλώνεται και μετά καλούμε τους γιατρούς. Αυτό δηλώνει ουσιαστικά και ο κ. Αναστασάκης. Ο κ. Αναστασάκης δήλωσε ότι είχαμε έλλειψη οξυγόνου. Θα πρέπει να περιμένουμε για τις ιστολογικές εξετάσεις για να βγάλουμε συμπεράσματα. Πάει μάλιστα και ένα βήμα μπροστά και λέει ότι το μυοκάρδιο έπασχε τελικά, ουσιαστικά από έλλειψη οξυγόνου», ανέφερε αρχικά.

«Εάν έχουμε ένα παιδί σε ύπνωση, δεν αφήνει κανένα σημάδι γιατί δεν υπάρχει αντίσταση ή αντίδραση. Χωρίς να γνωρίζουμε την ιατροδικαστική έκθεση, είναι όλα ανοιχτά. Με την ποσότητα της κεταμίνης που έχει βρεθεί είναι δύσκολο να αποδειχθεί κάτι άλλο», συνέχισε ο κ. Λέων μιλώντας για την περίπτωση της Τζωρτζίνας.

Το ανατριχιαστικό σκίτσο
«Πρόκεται καθαρά για σκίτσο βιβλιογραφίας. Προσεκτικά προσπαθώ να μελετήσω όλα τα στοιχεία που υπάρχουν. Ο δράστης στο σκίτσο είναι αριστερόχειρας, αυτό σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει ότι ο δράστης στην περίπτωση της Μαλένας είναι αριστερόχειρας. Τα τραύματα στο πρώτο παιδί είναι αντίστροφα και πρόκειται για δεξιόχειρα», επεσήμανε ο κ. Λέων σχετικά με το επίμαχο σκίτσο της βιβλιογραφίας που «ανέβασε» στο διαδίκτυο.

«Έχω ακούσει δημόσιες δηλώσεις οι οποίοι απέκλειαν την ασφυξία επειδή οι εκδορές ήταν αρκετά ψηλά. Πράγματι, καταδεικνύω μία βιβιογραφική αναφορά η οποία ταιριάζει στην περίπτωση του πρώτου παιδιού. Δηλαδή έχουμε 2 εκδορές στη ράχη της μύτης (ψηλά) και μάλιστα υπάρχει ένα ακόμη σημάδι και το οποπίο θα μπορούσε να είναι δάχτυλο. Θα φανεί στην καθαρή φωτοφραγία εάν υπάρχει συνοδό σημάδι», κατέληξε λέγοντας ο κ. Λέων.

 

Ούτε η Τζωρτζίνα ούτε η Ίριδα πέθαναν από καρδιολογική αιτία

Με κάθε τρόπο η Ρούλα Πισπιρίγκου προσπαθούσε να πείσει ότι οι αιφνίδιοι θάνατοι των τριών παιδιών της οφείλονταν σε κληρονομικά αίτια.
Στις συνεντεύξεις της, αλλά και σε όποιον εξέφραζε το εύλογο ερώτημα «πώς γίνεται 3 αδελφάκια να πεθάνουν μέσα σε τρία χρόνια από αδιευκρίνιστα αίτια, ενώ ήταν απολύτως υγιή» η απάντησή της σε όλους ήταν ότι ευθύνεται «ένα σπάνιο γονίδιο».

Αυτό ενδεχομένως θα της δημιουργούσε ένα ισχυρό άλλοθι και θα την απάλλασσε από κάθε υποψία στην ασύλληπτη τραγωδία που κατέρριψε τους νόμους της στατικής.

Οι επιστήμονες λοιπόν έψαξαν και βρήκαν. 948 γονίδια, αλλά και οι συνδυαστικές αιματολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις που έγιναν σε όλα τα μέλη της οικογένειας για να βρεθεί αν υπάρχει κάποια κληρονομική πάθηση, κατέρριψαν πανηγυρικά το άλλοθι της 33χρονης.

Το LIVE NEWS του Mega σήμερα αποκαλύπτει πώς έγιναν οι εξετάσεις του γενετικού ελέγχου και τι έψαξαν οι επιστήμονες, καθώς και τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την κατάθεση του υπεύθυνου της Μονάδας Κληρονομικών και Σπάνιων Καρδιαγγειακών Παθήσεων του Ωνασείου, του καρδιολόγου Άρη Αναστασάκη.

«Ο κύριος Ηλιάδης μου ζήτησε να κάνουμε γενετικό έλεγχο στην οικογένεια Δασκαλάκη, γιατί υπήρχαν ήδη δύο αιφνίδιοι θάνατοι και η Τζωρτζίνα νοσηλευόταν μετά από ανακοπή. Ζητήσαμε αίμα της Τζωρτζίνας και αίμα του έξι μηνών βρέφους, που είχε πεθάνει. Επιπλέον ζητήσαμε να μας στείλουν, ό,τι κλινικό στοιχείο υπήρχε από το πρώτο παιδί της οικογένειας που είχε πεθάνει το 2019, την Μαλένα. Ήρθαν και οι γονείς στο Ωνάσειο και πήραν δείγμα αίματος, ενώ υποβλήθηκαν σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο».

Οι εξετάσεις των γονιών, αλλά και των παιδιών ήταν απολύτως καθαρές και έδειξαν ότι δεν υπήρχε κάποια κληρονομική πάθηση στην οικογένεια. Οι επιστήμονες αρχικά έκαναν γονιδιακούς ελέγχους στο αίμα της Τζωρτζίνας και της Ίριδας, ελέγχοντας 128 γονίδια που ευθύνονται για καρδιακές παθήσεις και όπως λέει χαρακτηριστικά o καρδιολόγος, «δεν βρήκαμε τίποτα».

«Προχωρήσαμε σε ανεξάρτητο έλεγχο των δύο παιδιών, της Ίριδας και της Τζωρτζίνας. Πήραμε το αίμα του ενός παιδιού (Τζωρτζίνα) και το ελέγξαμε για όλα τα 128 γονίδια που συνδέονται με μυοκαρδιοπάθειες και αρρυθμιογόνα, ηλεκτρικά σύνδρομα που προκαλούν νεανικό αιφνίδιο θάνατο. Το ίδιο ακριβώς κάναμε και για το άλλο παιδί (Ίριδα). Το αποτέλεσμα των γενετικών ελέγχων ήταν αρνητικό για μεταλλάξεις, παθολογικές σε όλα τα γονίδια που ελέγχθηκαν. Με λίγα λόγια δεν βρήκαμε τίποτα».

Ο καρδιολόγος του Ωνασείου όμως δεν σταμάτησε εκεί. Απευθύνθηκε και σε άλλο εξειδικευμένο κέντρο  για περαιτέρω εξετάσεις, όπου ελέγχθηκαν επιπλέον 840 γονίδια. Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων βγήκαν στις 30 Μάρτιου και ήταν επίσης αρνητικά και σε κάποια γονιδιακή πάθηση.

«Ουσιαστικά εξαντλήσαμε τα όρια της υπάρχουσας γνώσης στην εξέταση της διερεύνησης του αιφνίδιου θανάτου. Στην συνέχεια, για λόγους ερευνητικούς, στείλαμε ξανά τα δείγματα αίματος των παιδιών στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών για να διερευνηθούν για 840, πλέον, γονίδια».

Τι κατέγραψε ο απινιδωτής στον θάνατο της Τζωρτζίνας
Στην κατάθεσή του ο καρδιολόγος θυμάται την έκπληξή του όταν του τηλεφώνησε ο συνάδελφός του και τον ενημέρωσε για τον θάνατο της 9χρονης, με τον ίδιο να αποκλείει την καρδιολογική αιτία θανάτου.

«Όταν πέθανε η Τζωρτζίνα μου τηλεφώνησε ο κύριος Παπαγιάννης και μου είπε: ‘Δεν φαντάζεσαι τι έγινε, πέθανε και το τρίτο παιδί της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα’. Μόλις μου το είπε αμέσως το μυαλό μου πήγε σε οτιδήποτε άλλο εκτός από καρδιολογικής αιτίας».

Στην αποκαλυπτική του μαρτυρία, ο καρδιολόγος αναφέρεται λεπτομερώς στην ημέρα του κατέληξε η 9χρονη και στις τελευταίες καταγραφές του απινιδωτή στα κρίσιμα λεπτά του θανάτου της.

«Ο απινιδωτής άρχισε να βηματοδοτεί, που σημαίνει ότι ο απινιδωτής λειτουργούσε κανονικά και στη συνέχεια το μυοκάρδιο έπαψε να αντιδρά. Ένιωσα μεγάλη έκπληξη. Είχαμε οχυρώσει αυτό το παιδί ηλεκτρικά πλήρως και δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι υπήρχε πρόβλημα με την αντλία, το μυοκάρδιο.

Από περιγραφή όμως που σας είπα, βλέπαμε από τον απινιδωτή ότι συμβαίνει αυτό ακριβώς, για το οποίο είχαμε οχυρώσει το παιδί. Βλέπαμε δηλαδή ότι:

1.Δεν είχε γίνει κοιλιακή ταχυκαρδία, ο οποίος είναι και ο συνήθης μηχανισμός που σκοτώνει ένα παιδί ξαφνικά.

2.Ήταν πολύ περίεργο που ξαφνικά ξεκίνησε μια βραδυκαρδία που δεν είχε καταγραφεί στις προηγούμενες φάσεις.

3.Ήταν ανεξήγητο το ότι σταμάτησε να λειτουργεί το μυοκάρδιο».

Ο καρδιολόγος είναι «καταπέλτης» λέγοντας ότι σε φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να είχε καταγραφεί μια σταδιακή μετάβαση ωσότου καταλήξει το παιδί, κάτι που δεν καταγραφεί, καθώς η κάρδια έπαψε να λειτουργεί απότομα.

«Με απλά λόγια, από τις καταγραφές βλέπαμε ότι ο βηματοδότης έδινε το ηλεκτρικό ερέθισμα, αλλά το μυοκάρδιο δεν αντιδρούσε. Το μυοκάρδιο παύει να λειτουργεί όταν δεν μεταφέρεται αίμα στην κάρδια ή όταν το αίμα δεν μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα.

Στην περίπτωση λοιπόν της Τζωρτζίνας έχουμε μια απότομη μετάβαση σε ένα απόλυτα καταστροφικό γεγονός, δηλαδή στην καταστροφή του μυοκαρδίου. Ωστόσο δεν γίνονται έτσι τα πράγματα. Θα έπρεπε να υπήρχε μια προειδοποιητική φάση και εξέλιξη, κάτι το οποίο δεν συνέβη».

Αν και αρχικά ο θάνατος της 9χρονης είχε καταγραφεί ως αιφνίδιος με αδιευκρίνιστα αίτια, μετά από τοξικολογικές εξετάσεις και την ανεύρεση της ναρκωτικής ουσίας κεταμίνης, η μητέρα της βρέθηκε κατηγορούμενη για τη δολοφονία της.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα