Οι εμβολιασμοί δεν επιδέχονται χαλάρωση - Επαναληπτική δόση τρεις μήνες μετά τη νόσηση

Οι εμβολιασμοί δεν επιδέχονται χαλάρωση - Επαναληπτική δόση τρεις μήνες μετά τη νόσηση

Στους εμβολιασμούς, οι οποίοι δεν επιδέχονται καμία χαλάρωση, αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της σημερινής ενημέρωσης, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου υπογραμμίζοντας πως μόνο έτσι θα οδηγηθούμε στη βαθμιαία επιστροφή στην κανονικότητα.

Επικρατεί μια διάχυτη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι διανύουμε μια νέα φάση covid μετά την χαλάρωση σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής. Ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωση, τόνισε η κα Θεοδωρίδου στην αρχή της ενημέρωσης.

Κορονοϊός: 18.094 κρούσματα σήμερα, 88 θάνατοι, 460 διασωληνωμένοι - Η κατανομή

Όπως τόνισε, οι ανεμβολίαστοι να μην πιστεύουν ότι το πρόβλημα βαίνει στη λύση του χωρίς τη συμμετοχή τους, καθώς θα είναι η πιο ευάλωτη ομάδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση ενός νέου επιδημικού κύματος, συνέχισε.

Σχετικά με τα εμβόλια, η κα Θεοδωρίδου είπε ότι το πρωτεϊνικό εμβόλιο Novavax συστήνεται για τον βασικό εμβολιασμό, ενώ της Sanofi έχει δοκιμαστεί με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτική δόση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα χρειαστεί τρίτη δόση με m- RNA σε όσους έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson όπως συμβαίνει σε κάποιες χώρες, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι οι δύο δόσεις παρέχουν επαρκή προστασία.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απόφαση της επιτροπής για σύσταση χορήγησης τέταρτης δόσης σε ενήλικες με ανοσοκαταστολή και άτομα που περιλαμβανονται στον πίινακα ατόμων υψηλού κινδύνου.

Όπως είπε, στα παιδιά και εφήβους στις κατηγορίες ανοσοκατεσταλμένων έχει εγκριθεί η τρίτη δόση. Η επιτροπή αξιολογεί τις περιπτώσεις και θα προβεί στη σύσταση τέταρτης δόσης

«Οι γνώσεις για τη φυσική ανοσία και την ανοσία από εμβόλια εμπλουτίζονται με μελέτες και διατυπώνονται αναθεωρήσεις» τόνισε στη συνέχεια και επανέλαβε ότι τα φυσικά αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου τόσο από φυσική νόσο όσο και από τα εμβόλια

Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι συστήνεται επαναληπτική δόση τρεις μήνες μετά τη νόσηση σε όσους έχουν κάνει ήδη τις δύο πρώτες δόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί προϋπόθεση για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Υπογράμμισε, δε, ότι οι ανεμβολίαστοι θα είναι η πιο ευάλωτη ομάδα. 

Αυτό το διάστημα που όλες οι χώρες βαίνουν στη φάση της χαλάρωσης των μέτρων, πληθαίνουν οι δημοσιεύσεις σχετικά με την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος του ΠΟΥ, όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού παγκοσμίως.

20 εκατ. εμβολιασμοί
Από την πλευρά του, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έσπασε το «φράγμα» των 20 εκατ. εμβολιασμών στη χώρα.

Επεσήμανε, δε, ότι άνω του 95% των δικαιούχων έχει κάνει αναμνηστική δόση.

Όπως ανέφερε, δεν υπάρχουν νεότερα για παραλαβή του εμβολίου της Novavax, γι’ αυτό και δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία ανοίγματος της σχετικής πλατφόρμας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι οι εμβολιασμοί στους άνω των 60 ετών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, καθώς γίνονται περίπου 1.000 την ημέρα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα