Είσοδος στη χώρα με ευρωπαϊκό πιστοποιητικό,χωρίς υποχρεωτικό τεστ - Ποιες χώρες κάνουν άρση των μέτρων

Είσοδος στη χώρα με ευρωπαϊκό πιστοποιητικό,χωρίς υποχρεωτικό τεστ - Ποιες χώρες κάνουν άρση των μέτρων

Από τις 7 Φεβρουαρίου η είσοδος στη χώρα  η είσοδος στη χώρα μας θα γίνεται μόνο με ευρωπαϊκό πιστοποιητικό και χωρίς υποχρεωτικό τεστ, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. 

Μπορεί η εμφάνιση της  μετάλλαξης Ομικρον να προκάλεσε έκρηξη των κρουσμάτων σε αρκετές χώρες και τις ανάγκασε να κάνουν βήματα προς τα πίσω και να πάρουν εκ νέου νέα περιοριστικά μέτρα

Ωστόσο κόπωση και οι οικονομικές συνέπειες οδηγούν, τη μία μετά την άλλη, πολλές χώρες στην απόφαση να ανακοινώσουν ότι επανέρχεται η κανονικότητα.

Τι ισχύει για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Από την 1η Φεβρουαρίου 2022 ισχύουν νέοι κανόνες που θεσπίζουν δεσμευτική περίοδο αποδοχής  9 μηνών για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία χρησιμοποιούνται για ταξίδια εντός της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη πρέπει να αποδέχονται πιστοποιητικά εμβολιασμού για περίοδο 9 μηνών μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης του βασικού εμβολιασμού. Για το εμβόλιο Johnson&Johnson, αυτό σημαίνει 270 ημέρες από την πρώτη και μοναδική δόση.
Για ένα διδοσικό εμβόλιο, αυτό σημαίνει 270 ημέρες από τη δεύτερη δόση, ή, σύμφωνα με τη στρατηγική εμβολιασμού του κράτους μέλους εμβολιασμού, την πρώτη και μόνη δόση μετά από ανάρρωση από τον ιό.

Τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να προβλέπουν διαφορετική περίοδο αποδοχής για τους σκοπούς του ταξιδιού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τυποποιημένη περίοδος αποδοχής δεν ισχύει για τα πιστοποιητικά για τις αναμνηστικές δόσεις.

Οι κανόνες αυτοί ισχύουν μόνο για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που χρησιμοποιούνται για ταξίδια στην ΕΕ. Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν διαφορετικούς κανόνες για τη χρήση του ενωσιακού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID σε εγχώριο πλαίσιο, αλλά καλούνται να ευθυγραμμιστούν με την περίοδο αποδοχής που ορίζεται σε επίπεδο ΕΕ.

Όταν κάποιος διαθέτει έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ θα πρέπει καταρχήν να μην υπόκειται σε πρόσθετους περιορισμούς, όπως διαγνωστικές εξετάσεις ή καραντίνα, ανεξάρτητα από τον τόπο αναχώρησής του στην ΕΕ.

Όσοι δεν διαθέτουν ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν βάσει εξέτασης που θα διενεργείται είτε πριν είτε μετά την άφιξη. Επιπλέον, ενδέχεται να τους ζητηθεί να υποβληθούν σε καραντίνα/αυτοαπομόνωση κατά την άφιξη από ιδιαίτερα πληγείσες (σκούρες κόκκινες) περιοχές.

Τα μέτρα που περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία πρέπει να μην εισάγουν διακρίσεις και να είναι αναλογικά. Τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει, κατ’ αρχήν, να αρνούνται την είσοδο σε πρόσωπα που ταξιδεύουν από άλλα κράτη μέλη.

Ποιες χώρες κάνουν άρση των μέτρων
Η Δανία έγινε αυτή την εβδομάδα η πρώτη χώρα-μέλος της ΕΕ που ανακοίνωσε άρση όλων των μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αναχαίτιση της πανδημίας της COVID-19, μεταξύ των οποίων και η υποχρεωτική μάσκα.

Στην Ισπανία παρελθόν θα αποτελεί από την ερχόμενη Τρίτη η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. 

  Η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι «άντεξε την καταιγίδα της Ομικρον» και έληξε το μειωμένο ωράριο σε εστιατόρια και μπαρ, αλλά και κατήργησε την επίδειξη πιστοποιητικού για την είσοδο σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, διατηρεί τις μάσκες σε μέσα μεταφοράς και καταστήματα.

Γεύση ελευθερίας και στη Γαλλία, καθώς έπαψε να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αλλά και πλέον σταμάτησε η τηλεργασία. Στις 16 Φεβρουαρίου μάλιστα αναμένεται να ανοίξουν τα κέντρα διασκέδασης.

Στην Ιταλία ισχύουν μέτρα μέχρι 10 Φεβρουαρίου. Σε έξι μέρες όμως, σταματά η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και ανοίγουν τα κλαμπ.

 Η Ελβετία άρχισε επίσης να χαλαρώνει τα μέτρα. Δεν ισχύουν πια οι κανόνες για την καραντίνα και η οδηγία για την τηλεργασία.

 Ποιοι επιμένουν σε μέτρα
Διχασμένοι είναι στη Γερμανία, την ώρα που βλέπουν τους Ευρωπαίους να καταργούν σιγά-σιγά τους περιορισμούς. Προς το παρόν, οι ανεμβολίαστοι δεν επιτρέπονται σε εστιατόρια, σινεμά και καταστήματα, ενώ οι ειδικοί αναμένουν να κορυφωθούν οι δείκτες στα μέσα Φεβρουαρίου. Ωστόσο, κάποια γερμανικά κρατίδια, όπως η Σαξονία και το Σλέσβιχ- Χόλσταϊν, ανακοίνωσαν χαλάρωση των μέτρων νωρίτερα.

Στο Βέλγιο επίσης επιμένουν στην εφαρμογή κάποιων περιοριστικών μέτρων. Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ισχύει η υποχρεωτική εργασία από το σπίτι αλλά και περιορισμού στα εστιατόρια και τα μπαρ.

Στην Αυστρία, από τις 19 Φεβρουαρίου, η εστίαση και ο τουρισμός θα λειτουργούν με πρόσβαση σε εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει ή όσους προσκομίζουν αρνητικό τεστ PCR έως 48 ωρών ή rapid test 24 ωρών. Η είσοδος στα εμπορικά καταστήματα θα είναι ελεύθερη για όλους από τις 12 Φεβρουαρίου, χωρίς τεστ, αλλά με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας.

Το Ισραήλ δείχνει τα επόμενα βήματα

Πολλοί είναι οι επιστήμονες ανά τον κόσμο που συμφωνούν στο ότι πρέπει να χαραχθεί μια διαφορετική αντιμετώπιση της πανδημίας. Να μην περιμένουμε το περίφημο «τέλος της πανδημίας», αλλά να προσαρμοστούμε σε μια νέα κανονικότητα. Επίκειται, μάλιστα, η κατάργηση της χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή επίδειξης αρνητικού τεστ για την είσοδο των πολιτών σε διάφορες δραστηριότητες.

Το σκεπτικό των Ισραηλινών επιστημόνων είναι το εξής:

«Δεν είναι δυνατόν σήμερα να βασιστείς στον εμβολιασμό ή την ανάρρωση για την πρόληψη της μόλυνσης. Φαίνεται ότι το Green Pass δεν είναι πλέον αποτελεσματικό στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης». Αντίθετα, υποστηρίζουν, «θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τη χρήση μάσκας».
Προειδοποιούν δε πως υπάρχει κίνδυνος «να δημιουργηθεί μια ψευδής αίσθηση προστασίας στους κατόχους του Green Pass, ειδικά σε δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο επικίνδυνη συμπεριφορά και μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης. Και σε κάθε περίπτωση, υπήρξε μείωση στην αυστηρή εφαρμογή των μέτρων για το Green Pass».

 



Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα