Στον κλοιό της Όμικρον η Ελλάδα με 100.000 κρούσματα σε 48 ώρες – Ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων

Στον κλοιό της Όμικρον η Ελλάδα με 100.000 κρούσματα σε 48 ώρες – Ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων

Ξέφρενη είναι η πορεία της πανδημίας στη χώρα. 43.386 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, 62 θάνατοι και 628 διασωληνωμένοι, εκ των οποίων οι 532 είναι ανεμβολίαστοι.
Μεγάλη είναι η ανησυχία των ειδικών και για το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, καθώς εκτιμούν πως θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων.

Ανοίγουν νέα ραντεβού για το Moderna
Επιπλέον 270.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό άνοιξαν για τις επόμενες 10 ημέρες, όπως έγινε γνωστό κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας.

Τα ραντεβού αφορούν στους 12 ετών και άνω σε όλη τη χώρα, που θέλουν να κάνουν την πρώτη ή την τρίτη δόση του εμβολίου.

Ειδικά για το εμβόλιο της Moderna, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση, θα γίνει πλέον διαθέσιμο για περισσότερους πολίτες, καθώς θα ανοίξουν ραντεβού κάθε Κυριακή για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Συνθήκες πολέμου στα νοσοκομεία
Πλέον σε ολόκληρη τη χώρα κυριαρχεί η παραλλαγή Όμικρον, με το στέλεχος να εντοπίζεται σχεδόν στο 90% των νέων κρουσμάτων.

Τα νοσοκομεία βιώνουν συνθήκες πολέμου, καθώς όχι μόνο τα κρούσματα αυξάνονται, αλλά πλέον θύματα του κορωνοϊού έπεσαν και οι υγειονομικοί, με την απουσία τους να δημιουργεί τεράστια κενά. Έτσι, δημιουργήθηκε η ανάγκη για νέα επίταξη ιδιωτών γιατρών.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αύριο Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα θα έχουν παραδοθεί τα φύλλα πορείας στους υγειονομικούς.

Ο Φώτης Τουλγαρίδης, καρδιολόγος του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», είναι ένας από τους υγειονομικούς που νοσούν με κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον ίδιο, επειδή έχει εμβολιαστεί τριπλά η νόσηση είναι ηπιότερη.

Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στη Δευτέρα, την ημέρα που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα παραμείνει σε ανοιχτή γραμμή με την επιτροπή των ειδικών και θα αξιολογεί καθημερινά τα δεδομένα και μετά τις 10 Ιανουαρίου.

Συνωστισμός και ταλαιπωρία και σήμερα στις ουρές για τεστ
Για ακόμη μία μέρα μεγάλες είναι οι ουρές που σχηματίζονται έξω από φαρμακεία, κέντρα υγείας και κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, με τους πολίτες να περιμένουν για να υποβληθούν σε ένα διαγνωστικό τεστ.

Όσο αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο μεγαλώνουν οι ουρές για δωρεάν μοριακό έλεγχο στις δημόσιες δομές.

Υπενθυμίζεται ότι από εχτές ξεκίνησε και η διανομή των 5 δωρεάν self-tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς από τα φαρμακεία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα