Πρωτοχρονιά αγκαλιά με την Όμικρον: Τι πρέπει να κάνουμε. Τι απογορεύεται; Φόβοι

Πρωτοχρονιά θα κάνουμε φέτος αγκαλιά με την υπερ-μεταδοτική Όμικρον, η οποία εξαπλώνεται ραγδαία, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο των νέων κρουσμάτων.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και συστήνουν ευλαβική τήρηση των μέτρων.

Αν επιλέξουμε να γιορτάσουμε την αλλαγή του χρόνου σε κάποιο κέντρο διασκέδασης πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:
-Η λειτουργία των καταστημάτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31.12.2021) είναι έως τις 02:00.

-Απαγορεύεται η μουσική.

-Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας, από το προσωπικό του καταστήματος, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος.

-Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).

Με στόχο να αποφευχθεί η μεταφορά της μαζικής βραδινής διασκέδασης σε άλλους μισθωμένους χώρους για διενέργεια πάρτι, ακόμη και με πληρωμή, απαγορεύονται τα οργανωμένα πάρτι σε ιδιωτικούς ή και δημόσιους χώρους.

Επιλέγουμε την παρέα που θα διασκεδάσουμε – Η “φούσκα” και τα μέτρα
Ιδιαίτερη προσοχή συστήνουν οι επιστήμονες στις ενδοοικογενειακές και κοινωνικές μας επαφές, για λόγους αποφυγής της περαιτέρω διασποράς του ιού.

Προτείνουν οι συγκεντρώσεις να είναι μικρού μεγέθους, να αποφεύγουμε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα πιθανής λοίμωξης, μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος (καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμο) και ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό, διενέργεια αντιγονικού τεστ. Μάλιστα, τα νεαρά άτομα θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικά και να αποφεύγουν να συναναστρέφονται με ευάλωτους συγγενείς τους.

Επιπλέον προτείνεται:

-Αποφυγή συμμετοχής σε συναντήσεις με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19 ανεξαρτήτως εργαστηριακής επιβεβαίωσης (rapid test, PCR test) ή έχουν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

-Συναντήσεις όσο το δυνατόν περιορισμένων ομάδων ατόμων (social bubbles) κατά τη διάρκεια των εορτών.

-Εάν είναι απαραίτητη η συνεύρεση με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, συστήνεται οι «επισκέπτες» να έχουν εκ των προτέρων προβεί προληπτικά σε αυτοέλεγχο νόσησης (self test), ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στα ευπαθή άτομα.

-Σε όλες τις συναθροίσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα φυσικής απόστασης, χρήσης μάσκας, υγιεινής χεριών, αναπνευστικής υγιεινής, μειωμένης παραμονής σε κλειστούς χώρους και επαρκούς και συστηματικού αερισμού του χώρου.

-Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται με φρέσκο αέρα για όση περισσότερη ώρα γίνεται.

-Οι χώροι με συνωστισμό θα πρέπει να αποφεύγονται, ακόμη κι εάν αυτοί είναι εξωτερικοί, ενώ θα πρέπει να εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις περί χρήσης μάσκας.

-Άτομα που έχουν τεθεί σε περιορισμό λόγω επαφής υψηλού κινδύνου με επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και άτομα με θετικό διαγνωστικό τεστ ή με συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19 δεν θα πρέπει να συμμετέχουν σε ομαδικές συναντήσεις

-Ακόμα και ασυμπτωματικά άτομα με πρόσφατο αρνητικό διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα καθορισμένα μέτρα προστασίας.

Η φράση της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνας Παπαευαγγέλου «ποτέ δεν είχαμε δει τέτοια κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων», συμπυκνώνει την κατάσταση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι μια ημέρα πριν αποχαιρετίσουμε το 2021 στην Ελλάδα.

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει κυριαρχήσει με 53.000 ανθρώπους να νοσούν και με το ένα ρεκόρ να καταρρίπτει το άλλο. Κυβέρνηση και ειδικοί αναζητούν συνεχώς τρόπους να περιοριστεί η διασπορά αλλά όπως τονίζεται από τους επιστήμονες η Όμικρον διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη. Είναι υπερμεταδοτική, ο χρόνος επώασης είναι βραχύτερος και γι΄ αυτό αναθεωρήθηκαν οι οδηγίες καραντίνας, ενώ διαφέρει επίσης και στην κλινική εικόνα. Όμως, το ΕΣΥ είναι ήδη υπό πίεση από την φονική μετάλλαξη Δέλτα και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα ακολουθήσει τα χνάρια της και η Όμικρον. Για τον λόγο αυτό ακούστηκε χθες από κυβερνητικά χείλη και πάλι η λέξη επιστράτευση όσον αφορά στο ιατρικό προσωπικό της χώρας.

 Η πιο δύσκολη νύχτα του χρόνου
   
Μετά από τουλάχιστον 2 χρόνια περιορισμών το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς φάνταζε για πολλούς ως μια ευκαιρία να διασκεδάσουν και να νιώσουν και πάλι όπως παλιά. Όμως, αυτό είναι πλέον πολύ δύσκολο καθώς η Όμικρον παραμονεύει και δεν χαρίζεται σε κανέναν. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει σαφή εντολή σε όλες τις αρμόδιες αρχές να σαρώσουν κάθε περιοχή όπου εκτιμάται ότι θα στηθούν αυτοσχέδια πάρτι είτε σε σπίτια που θα έχουν μισθωθεί μέσω της πλατφόρμας AirBnB, είτε σε κέντρα διασκέδασης που θα επιχειρήσουν να ανοίξουν κάτω από την μύτη των αρχών.

Οι έλεγχοι που θα γίνουν το βράδυ της Πρωτοχρονιάς θα ισοδυναμούν με ελέγχους που γίνονται μέσα σε μια εβδομάδα, έλεγαν με νόημα κυβερνητικές πηγές στο Newsbeast. Η αποτροπή των παραπάνω είναι ίσως το πιο κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση.

Το αποτύπωμα του ρεβεγιόν θα φέρει πιο κοντά την υποχρεωτικότητα και την λήξη του πιστοποιητικού
Πιο ξεκάθαρα δεν μπορούσε να το πει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ότι με το που θα μπει ο νέος χρόνος θα ανακοινωθεί η λήξη ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους επτά μήνες για όλο τον πληθυσμό που δεν έχει κάνει την τρίτη δόση. Και έτσι όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Ζήτημα χρόνου είναι και η επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού, σε ηλικιακές και όχι σε επαγγελματικές ομάδες του πληθυσμού. Έτσι, μετά τους άνω των 60 και οι άνω των 50 θα δουν τον εμβολιασμό να είναι υποχρεωτικός αλλιώς θα απειλούνται με διοικητικά πρόστιμα.

Νέες απαγορεύσεις όμως θα έρθουν και για τους ανεμβολίαστους. Ήδη σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας οι ειδικοί έχουν απαιτήσει να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ελευθερίες τους. Ένα μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί είναι η απαγόρευση της πρόσβασής τους και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης. Πλέον, θα μπορούν μόνο να πηγαίνουν σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα