Κίνδυνος επαναλοίμωξης από την Όμικρον – Κατά 76% αποτελεσματική η 3η δόση

Κίνδυνος επαναλοίμωξης από την Όμικρον – Κατά 76% αποτελεσματική η 3η δόση

Η τρίτη δόση φαίνεται να προστατεύει σε σημαντικό βαθμό από την παραλλαγή Όμικρον, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης, φαίνεται ότι αυτή η αναμνηστική, όπως ονομάζεται, δόση είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 76% όσον αφορά τη βαριά νόσηση.
 
Η τρίτη δόση είναι 90% αποτελεσματική όσον αφορά το ίδιο στοιχείο αλλά και τις νοσηλείες που οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα, πρόσθεσε. Όπως εξήγησε, η ύπαρξη της τρίτης δόσης που προτείνετε, φαίνεται να προφυλάσσει από σοβαρή νόσηση, εξηγώντας ότι στο εξάμηνο μετά από τις δύο δόσεις η αποτελεσματικότητα έναντι στην όμικρον πέφτει στο 35% ενώ στο ίδιο χρονικό περιθώριο ήταν 64% για τη Δέλτα.

Η κα Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι στη χώρα μας ο εμβολιασμός για όσους έχουν νοσήσει, θα πρέπει να γίνεται στους τρεις μήνες παρότι υπάρχει δυνατότητα να γίνει και νωρίτερα, όπως είπε, αλλά η σύσταση στην Ελλάδα παραμένει στους τρεις μήνες.

Αναφορικά με τη μεταδοτικότητα της Όμικρον η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι έχουμε αρκετά δεδομένα που μας επιτρέπουν να μιλήσουμε με ασφάλεια. Όπως είπε η Όμικρον διπλασιάζει το ρυθμό μετάδοσης κάθε δύο ημέρες. Στη μετάδοση διευκρίνισε συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι, συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί.

Κίνδυνος επαναλοίμωξης από την Όμικρον

Μιλώντας γενικότερα για τα στοιχεία που αφορούν την παραλλαγή Όμικρον, ηκ. Θεοδωρίδου είπε ότι η επαναλοίμωξη είναι 5,4 φορές συχνότερη σε όσους έχουν ήδη νοσήσει από προηγούμενους τύπους του κορονοϊού και διευκρίνισε ότι η όμικρον είναι μία παραλλαγή που μεταδίδεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς τόσο στους ανεμβολίαστους όσο και στους εμβολιασμένους.

Όσον αφορά τη βαρύτητα της νόσου με την Όμικρον, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι ακόμη παραμένει ερωτηματικό, το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί. Πάντως διευκρίνισε ότι τα άτομα με αυτήν την παραλλαγή που εισάγονται στα νοσοκομεία δεν έχουν ανάγκη οξυγόνου και η νοσηλεία τους κυμαίνεται στις δύο ημέρες, πολύ μικρότερη σε σχέση με τις 8 ημέρες που είναι η νοσηλεία όσων νόσησαν με τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Είπε ακόμη ότι και η θνητότητα της Όμικρον είναι στο 6,6%, ποσοστό πολύ μικρότερο από το 17% που είναι η θνητότητα για τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

Η «Όμικρον» εξαπλώνεται και μολύνει τους εμβολιασμένους

Την ίδια ώρα, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνέστησε στις οικογένειες και στους ανθρώπους που θέλουν να περάσουν λίγο χρόνο μαζί, να το σκεφτούν δυο φορές: «Μια εκδήλωση που ματαιώθηκε είναι καλύτερη από μια ζωή λιγότερη», είπε χαρακτηριστικά και ευχήθηκε το 2022 να είναι η χρονιά κατά την οποία «θα βάλουμε τέλος στην πανδημία».

Από την πλευρά του, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι, νωρίτερα σήμερα, έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον τα Χριστούγεννα. 

«Η διαφορά μεταξύ ενός εμβολιασμένου και ενός ατόμου που έχει κάνει την αναμνηστική δόση όταν μολύνονται από τον Covid-19 και ενός ανεμβολίαστου που μολύνεται είναι μεγάλη σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο της σοβαρότητας» της νόσησης, τόνισε. 

«Οι πλήρως εμβολιασμένοι αντιμετωπίζουν καλύτερα (μία ενδεχόμενη μόλυνση) …η βέλτιστη προστασία παρέχεται με τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης», σημείωσε ακόμη. 

Όπως είπε, οι μετακινήσεις την περίοδο των εορτών θα ενισχύσουν την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους, ακόμη και μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων.

«Η Όμικρον έχει μια εκπληκτική ικανότητα εξάπλωσης», τόνισε ο Φάουτσι μιλώντας στην εκπομπή Meet the Press του τηλεοπτικού δικτύου NBC. «Αυτό ο ιός είναι εκπληκτικός», υπογράμμισε ο Φάουτσι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα