Κορονοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για όλους - Ποιοι θα λάβουν SMS

Κορονοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για όλους - Ποιοι θα λάβουν SMS

Διαθέσιμα είναι τα ραντεβού της τρίτης δόσης για όλους τους ενήλικες, για τους οποίους έχουν παρέλθει έξι μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr άνοιξε για όλες τις ηλικίες, μετά τη σχετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η ανοσία του εμβολίου, όπως αποδεικνύεται από τα δεδομένα και τις εξάρσεις της πανδημίας σε πολλές χώρες, φθίνει μετά από τους έξι μήνες, και οι δόσεις ενίσχυσης κρίνονται απαραίτητες για όλους. Με τρίτη δόση εμβολιάζονται σήμερα όλα τα άτομα άνω των 50 ετών που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση.
Στο σύστημα θα μπορούν να μπαίνουν και να κλείνουν ραντεβού αναμνηστικής δόσης όσοι ενήλικες έχουν εμβολιαστεί πριν από τουλάχιστον έξι μήνες.

 Ταυτόχρονα τη δυνατότητα ενισχυτικής δόσης θα έχουν και όσοι πολίτες από 18 και άνω έχουν κάνει το μονοδοσικό Johnson & Johnson. Στην περίπτωση αυτή, η διαφοροποίηση είναι ότι δεν απαιτούνται έξι μήνες για τη δεύτερη δόση μετά τον αρχικό εμβολιασμό, αλλά δύο. Tο συγκεκριμένο εμβόλιο έχει αποδειχθεί, μεταξύ άλλων και από τα ελληνικά δεδομένα, ότι υστερεί ελαφρώς σε σχέση με τα άλλα εμβόλια όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα. 

Οι παρενέργειες της τρίτης δόσης

Μελέτη που στηρίχθηκε σε στοιχεία από 20.000 στις ΗΠΑ και η οποία δημοσιεύθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου έδειξε ότι οι παρενέργειες μετά μια αναμνηστική δόση των εμβολίων της Pfizer και της Moderna είναι «παρόμοιες» με αυτές που εκδηλώθηκαν μετά τη δεύτερη δόση.

Συγκεκριμένα, το 79% όσων συμπλήρωσαν ένα σχετικό ερωτηματολόγιο ανέφερε μια τοπική αντίδραση μετά την τρίτη δόση, όπως πόνο στο σημείο που έγινε το εμβόλιο, και το 74% μια λεγομένη συστημική αντίδραση, που επηρεάζει όλο τον οργανισμό, όπως η κόπωση.

Μετά τη δεύτερη δόση, οι αριθμοί αυτοί ήταν 78% και 77% αντίστοιχα, συνεπώς παρόμοιοι.

Το 28% από όσους συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να συνεχίσει τις συνήθεις καθημερινές ασχολίες του μετά την τρίτη δόση, ως επί το πλείστον την επομένη του εμβολιασμού.

Βήμα - βήμα πώς να κλείσετε ραντεβού

Για τον προγραμματισμό ραντεβού αναμνηστικής δόσης οι πολίτες λαμβάνουν SMS από το emvolio.gov.gr. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής, αρκετοί από όσους έχουν κάνει Johnson & Johnson δεν έλαβαν σήμερα SMS, όμως έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν ραντεβού μπαίνοντας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

-Οι πολίτες συνδέονται στην πλατφόρμα κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET.

-Αφού συνδεθούν επιτυχώς, οι πολίτες επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία τους είναι ορθά.

-Οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν σε προσθήκες/διορθώσεις.

-Στη συνέχεια, προγραμματίζουν το επαναληπτικό ραντεβού (επιλέγουν το εμβολιαστικό κέντρο, την ημερομηνία και την ώρα του εμβολιασμού).

-Τέλος, αποθηκεύουν/εκτυπώνουν τα στοιχεία του ραντεβού και του QR code.

Με ποιο σκεύασμα πραγματοποιείται η τρίτη δόση - Ποιο εμβόλιο θα κάνουν όσοι είχαν εμβολιαστεί με AstraZeneca

Όσοι έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca δεν έχουν επιλογή να κάνουν το ίδιο εμβόλιο στην τρίτη δόση, μιας και πλέον τα εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας δεν διατίθεται στους πολίτες.

Έτσι οι εμβολιασμένοι με AstraZeneca και αφού έχει περάσει ένα εξάμηνο από τη δεύτερη δόση, θα μπορούν να εμβολιαστούν με το mRNA εμβόλιο της Pfizer, ενώ τις επόμενες ημέρες θα δοθεί η δυνατότητα η επαναληπτική δόση να γίνεται και με το mRNA εμβόλιο της Moderna.

Η τρίτη δόση εμβολίου για πολίτες που εμβολιάστηκαν με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna θα γίνεται με το mRNA εμβόλιο της Pfizer και για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση θα γίνεται είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, ή το εμβόλιο της Pfizer.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα