Κορονοϊός: Έκκληση για εμβολιασμό εγκύων - Το χάπι της Merck και στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Έκκληση για εμβολιασμό εγκύων - Το χάπι της Merck και στην Ελλάδα

Έκκληση για τον εμβολιασμό εγκύων και ηλικιωμένων, απήθυναν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Πέμπτης 4 Νοεμβρίου για την πορεία του κορωνοϊού. Παράλληλα, όπως διαπιστώθηκε, τις τελυταίες ημέρες, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων ιδιαίτερα στους εργασιακούς χώρους.

Σε ερώτηση για το χάπι κατά του κορονοϊού, η κα Γκάγκα απάντησε πως είμαστε σε συνεννόηση για να τα εισάγουμε. Θα φέρουμε τα φάρμακα, είμαστε σε διαδικασίες με διμερείς συμφωνίες, αλλά δεν υπάρχει παραγωγή τέτοια που να αντιμετωπίσει τα κρούσματα που έχουμε αυτή τη στιγμή. 

Όσον αφορά την έγκριση για το χάπι της Merck στη Βρετανία και το πότε θα έρθει στην Ελλάδα, η κ. Γκάγκα τόνισε πως θα έρθουν τα φάρμακα στη χώρα, τις επόμενες εβδομάδας τα μονοκλωνικά και γίνονται συνεννοήσεις για τα χάπι Merck. Ωστόσο -όπως είπε- έχουμε 6.800 κρούσματα και θα έρθουν 10.000 χάπια, όχι 100.000. Στο πλαίσιο αυτό η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως «είναι ευχάριστο πως θα έχουμε φάρμακο, αλλά όλη η ουσία είναι το εμβόλιο».

Κορονοϊός: Ο EMA επιταχύνει τις διαδικασίες για την έγκριση χρήσης του χαπιού της Merck

Όλα αυτά την ώρα που έχουμε νέο αρνητικό ρεκόρ με 6.808 κρούσματα και τους αριθμούς να προκαλούν τρόμο, αφού είναι αρκετές οι περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο.

Εκτάκτως στο Παπανικολάου πέντε εντατικολόγοι από Αθήνα - Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ της Β. Ελλάδας

Η κ. Γκάγκα στην αρχή της ενημέρωσης σημείωσε ότι δυστυχώς σήμερα έχουμε νέο αρνητικό ρεκόρ με μεγάλες αυξήσεις στην Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία και άλλες περιοχές με τη διασπορά να φθάνει έως το 500%.

Στον απόηχο του νέου αρνητικού ρεκόρ, η κ. Γκάγκα ανέφερε πως τις τελευταίες ημέρες έφυγαν από τη ζωή ασθενείς ηλικίας 39 και 27 ετών, ενώ τόνισε πως έγκυες έχασαν τη ζωή τους και απήυθυνε έκκληση σε όσες γυναίκες εγκυμονούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό. «Εχουμε και θανάτους εγκύων. Κάνω έκκληση για εμβολιασμό. Είναι για την ασφάλεια τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού», επεσήμανε.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας παρουσίασε στοιχεία από τις Υγειονομικές Περιφέρειες της επικράτειας με την πλειονότητα των διασωληνωμένων να είναι ανεμβολίαστοι.

Αναφερόμενος στις κλίνες ΜΕΘ, η κ. Γκάγκα σημείωσε πως δεν υπάρχει διασωληνωμένος σε ράντζο. «Μπορούμε να αυξήσουμε τις κλίνες, αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε προβλήματα με άλλους ασθενείς. Σαν πολιτεία κάνουμε όσα μπορούμε να φροντίσουμε όλους τους ασθενείς. Κανένα σύστημα, σε καμία χώρα δεν είναι ανεξάντλητο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε: “Το ποσοστό θετικότητας έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια έχουν ξεπεράσει τα 35.000. Η πίεση στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Έχουμε περίπου 3.000 ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται στη χώρα. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν αυξηθεί οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι. Λόγω της πολύ μεγάλης διασποράς, παρατηρείται αύξηση της μετάδοσης και στους εργασιακούς χώρους”. 

Τόνισε πως ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4.621 ανά ημέρα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 60% είπε με τη σειρά της η κ. Παπαευαγγέλου ενώ ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε από το 1,1 σε 1,96.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 35% τις τελευταίες εβδομάδες, σημείωσε επίσης.

Εντυπωσιακή είναι η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων, δεν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά, είπε ακόμα.

Συμφωνούμε με το αυξημένο testing που συμβάλει στην πρώιμη διάγνωση μειώνοντας τη διασπορά του κορωνοϊού, είπε, ενώ σημείωσε πως χάσαμε την ευκαιρία να περιορίσουμε τον κορονοϊό μετά τις διακοπές.

Σε ερώτηση για το τι ευθύνεται για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι διασωληνωμένοι, ο καιρός και η Μετάλλαξη Δέλτα. 

Παρακολουθείστε την ενημέρωση σε απευθείας μετάδοση:

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα