Θεσσαλονίκη: Δύο κρούσματα covid σε φοιτητές στην Πολυτεχνική του ΑΠΘ – Ο ένας εμβολιασμένος

Δύο νέα θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην Πολυτεχνική Σχολή (Τμήμα Χημικών Μηχανικών), με το ένα μάλιστα να αφορά εμβολιασμένο φοιτητή.

Τα δύο νέα θετικά κρούσματα καταγράφηκαν τη Δευτέρα και ήδη οι αρμόδιοι του Τμήματος έχουν θέσει σε εφαρμογή το πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικών Covid-19.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ThessToday.gr οι δύο φοιτητές παρευρέθηκαν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες (μαθήματα, εκπαίδευση φοιτητών σε εργαστήρια) στο 1ο και 7ο εξάμηνο σπουδών αντιστοίχως και τις προηγούμενες ημέρες παρουσίασαν συμπτώματα κορωνοϊού. Ο ανεμβολίαστος φοιτητής εντοπίστηκε θετικός έπειτα από εξέταση με rapid test, ενώ, ο εμβολιασμένος φοιτητής που εισήλθε -σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα- με το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά την είσοδό του στο Πολυτεχνείο, παρουσίασε συμπτώματα και ακολούθως διαγνώστηκε με τεστ θετικός στον ιό.

Πρόεδρος του Τμήματος στο ThessToday.gr: «Σε κατ’ οίκον καραντίνα και οι δύο φοιτητές»

Η πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, Αγγελική Λεμονίδου, τόνισε στο ThessToday.gr ότι ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, επισημαίνοντας ότι τα μαθήματα θα συνεχιστούν κανονικά. «Έχει ενημερωθεί ο υπεύθυνος covid-19 του Τμήματος και ο υπεύθυνος της υγειονομικής επιτροπής του ΑΠΘ, ο οποίος συνέστησε να συνεχιστούν κανονικά τα μαθήματα στο Τμήμα», σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως οι δύο φοιτητές που εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον καραντίνα.

Υπενθυμίζεται ότι και την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίστηκαν τρία θετικά κρούσματα στη Σχολή Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ) του ΑΠΘ. Η κατάσταση αυτή προβληματίζει τις διοικήσεις των ιδρυμάτων, οι οποίες ζητούν από τους φοιτητές τους να εμβολιαστούν για να μη χαθεί μια ακόμη ακαδημαϊκή χρονιά.

Για τον λόγο αυτό, ο πρύτανης του ΑΠΘ ζήτησε κλιμάκια του ΕΟΔΥ για δωρεάν rapid test στους εμβολιασμένους φοιτητές, καθώς φοβάται διασπορά του κορωνοϊού στην πανεπιστημιακή κοινότητα από άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, ωστόσο δύνανται να είναι ακόμη και ασυμπτωματικοί φορείς του ιού και να τον μεταδίδουν.

Ανησυχία για τον συνωστισμό στα αμφιθέατρα και τα πάρτι 

Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή στο φουαγιέ της Πολυτεχνικής Σχολής διοργανώθηκε πάρτι με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων, χωρίς, φυσικά, να τηρείται κανένα μέτρο προστασίας κατά του κορωνοϊού. Ωστόσο, ο μεταμεσονύχτιος συνωστισμός στο ΑΠΘ δεν παρατηρείται μόνο στα πάρτι, αλλά και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και δη, στα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου. Τόσο στο Αριστοτέλειο όσο και σε όλα τα μεγάλα και κεντρικά ιδρύματα έχει εντοπιστεί τεράστιο πρόβλημα, καθώς οι αίθουσες δεν επαρκούν για όλους τους φοιτητές, οι οποίοι αναγκάζονται να κάθονται σε πατώματα, σκαλοπάτια ακόμη και στα παράθυρα προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Πάντως, πάρα πολλά τμήματα -τα οποία έχουν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό φοιτητών- είναι αποφασισμένα να δώσουν στους καθηγητές την εξ’ αποστάσεως διεξαγωγή μαθημάτων, εφόσον δεν βρεθεί κάποια ικανοποιητική λύση. Έτσι, στο ΑΠΘ, αρκετοί είναι οι ακαδημαϊκοί που έχουν εφαρμόσει την παραπάνω πρόταση, ζητώντας από τους φοιτητές των Τμημάτων να παρακολουθήσουν μέσω zoom την εκπαιδευτική διαδικασία.

thesstoday

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα