Σεισμός 6,1 ρίχτερ στην Κάρπαθο. Αισθητός σε Αίγυπτο και Κύπρο. Εκτιμήσεις Χουλιάρα. Λέκκα, Παπαζάχου

Σεισμός 6,1 ρίχτερ στην Κάρπαθο. Αισθητός σε Αίγυπτο και Κύπρο. Εκτιμήσεις Χουλιάρα. Λέκκα, Παπαζάχου

Ισχυρός σεισμός τώρα 6,1 Ρίχτερ στην Κάρπαθο.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 08:32 σε απόσταση 155 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το εστιακό βάθος ήταν στα 66 χιλιόμετρα.

Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αφενός λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους, αφετέρου λόγω της απόστασης που είχε δόνηση από το νησί της Καρπάθου.

Είναι ένας σεισμός ο οποίος είναι αρκετά μεγάλος, είναι μέσα στη θάλασσα. Δεν συνδέεται άμεσα με τους σεισμούς στην Κρήτη, ωστόσο βλέπουμε ότι υπάρχει μία γενικότερη διέγερση. Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι ήταν βόρεια του τόξου, ο σημερινός είναι μετά το τόξο, προς την Αίγυπτο, είπε ο κ. Λέκκας στην εκπομπή Σήμερα του ΣΚΑΪ.

Σεισμός Κάρπαθος: Τι είπε ο Χουλιάρας

Είναι αρκετά μακριά και λόγω και του μεγάλου βάθους μπορώ να είμαι πολύ καθησυχαστικός. Είναι σεισμός βάθους, δεν είναι σεισμός που θα δημιουργήσει προβλήματα. Θα δούμε πώς εξελίσσεται, το μέγεθος ακούγεται ανησυχητικό αλλά στην πραγματικότητα είναι ευεργετικός γιατί φεύγει μαζί του μια τεράστια ενέργειας από το εσωτερικό του πλανήτη. Να προσέξουμε τους σεισμούς που είναι κοντά στην Κρήτη, αυτός ο σεισμός δεν συνδέεται. Δεν περιμένουμε να επηρεάσει τα ρήγματα που έχουν ενεργοποιηθεί εκεί γιατί είναι πολύ μακριά από αυτά, δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στην ΕΡΤ

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο σεισμολόγος, δημοσίευσε γραφήματα για τον σεισμό και διευκρίνισε ότι σημειώθηκε στο ελληνικό γεωδυναμικό τόξο. «Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ στις 8:32 το πρωί στο “Ελληνικό γεωδυναμικό τόξο” με επίκεντρο σε μεγάλη απόσταση και σε μεγάλο εστιακό βάθος ώστε να μην έχει δημιουργήσει προβλήματα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αίγυπτο, στην Κύπρο και αυτό εξηγείται από το μεγάλο εστιακό βάθος του στην βυθιζόμενη Αφρικανική πλάκα».

Ο σεισμός έγινε αισθητός στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters και καταχωρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Αλεξάνδρεια στα παράλια της Μεσογείου και το Ασιούτ στην Άνω Αίγυπτο είναι μεταξύ των πόλεων κάτοικοι των οποίων αναφέρουν πως τα σπίτια τους και κτίρια ταρακουνήθηκαν από τον σεισμό.

 Το Newsbeast επικοινώνησε με τον σεισμολόγο Κώστα Παπαζάχο, ο οποίος είπε τα εξής:

Κατ αρχάς είναι ένα σεισμός πολύ πολύ μακριά από το ελληνικό τόξο. Το συγκεκριμένο σημείο μάλιστα είναι διεθνή ύδατα. Δεν είναι ασήμαντος αλλά σκεφτείτε πως απέχει από την Κάρπαθο 130 χιλιόμετρα. Είναι ένα σεισμός που ήρθε από την λεγόμενη λεκάνη του Ηροδότου. Οι σεισμοί εκεί είναι πολύ σπάνιοι. Υπάρχουν κάποια ρήγματα εκεί αλλά πολύ μικρής ενεργητικότητας. Προσωπικά ούτε που θυμάμαι άλλο σεισμό σε εκείνη την περιοχή

Όπως τονίζει ο κος Παπαζάχος είναι ένας σεισμός που δεν έχει καμία σεισμική συσχέτιση με τους σεισμούς της Κρήτης ούτε και αναμένεται να ενεργοποιήσει άλλα κοντινότερα ή πιο μακρινά ρήγματα. Είναι επίσης ένας σεισμός από οριζόντιο ρήγμα άρα δεν έχει προέλθει ούτε κάποια μετατόπιση του πυθμένα ούτε και αναμένεται τσουνάμι. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κο Παπαζάχο, τα επικαιροποιημένα στοιχεία τον δίνουν στα 6 ρίχτερ.

Οι κάτοικοι των πιο κοντινών εκεί νησιών θα ένιωσαν μάλλον κάτι αλλά στην πραγματικότητα αυτός ο σεισμός μόνο από ακαδημαϊκής άποψης μας ενδιαφέρει καταλήγει ο κος Παπαζάχος.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα