Λάσπες και καταστροφές άφησε πίσω του ο Μπάλλος σε Αττική, Κέρκυρα, Αιτωλοακαρνανία, Ιθάκη

Μεγάλες ζημιές άφησε πίσω του ο Μπάλλος στην Αττική και ένα μεγάλο ερωτηματικό όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα που είχαν λάβει πριν τη κακοκαιρία οι αρμόδιοι φορείς.

Συγκλονιστικό βίντεο με τον απεγκλωβισμό πολιτών στην Κέρκυρα παρουσίασε το MEGA.
Η Πυροσβεστική έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο στο οποίο έχουν καταγραφεί οι προσπάθειες των σωστικών της συνεργείων για τον απεγκλωβισμό και την διάσωση πολιτών από τα Μοραΐτικα της Κέρκυρας, η οποία χτυπήθηκε από την κακοκαιρία Μπάλλος

Στην περιοχή υπερχείλισε το ρέμα Μεσογγής και πλημμύρισαν εκατοντάδες σπίτια, με το νερό να ξεπερνά το ένα μέτρο.

Οι κάτοικοι χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν με χωματουργικά μηχανήματα, υπόγεια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν και η θάλασσα έγινε ένα με το οδικό δίκτυο το οποίο υπέστη ανυπολόγιστες ζημιές.

Την Ιθάκη, επισκέφθηκε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης προκειμένου να γίνει αυτοψία μετά τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μπάλλος».

Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, κάτοικοι κινδύνεψαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν σε δρόμους που είχαν μετατραπεί σε χειμάρρους.

«Τριάντα πέντε χρόνια είμαστε εδώ, αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναδεί. Έχει βρέξει πολύ, κατέβαζε νερό αλλά να ΄ρθει έτσι το ποτάμι να μπει μέσα σε μας… δεν μπόρεσα» τόνισε κάτοικος του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Τεράστιες οι καταστροφές στην περιοχή Ζαγκλιβέρι στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Τον τρόμο από τα ορμητικά νερά διαδέχθηκε η απόγνωση των κατοίκων που έχασαν μέσα σε λίγο λεπτά όλο τους το βιος.

Τέσσερα ρέματα που καταλήγουν στο Ζαγκλιβέρι φούσκωσαν και τα ορμητικά νερά μέσα σε μόλις δέκα λεπτά παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους. Η μανία του νερού ήταν μεγάλη. Οι οικοσυσκευές έχουν παρασυρθεί. Έφραξαν την πόρτα και όπως μπορείτε να δείτε κι εσείς σήκωσαν ψυγεία και καταψύκτες.

Νέα Βρασνά – Ολυμπιάδα
Ο εφιάλτης των πλημμυρών το καλοκαίρι του 2018 ξύπνησε στα Νέα Βρασνά. Το ρέμα φούσκωσε με αποτέλεσμα τόνοι νερού να ξεριζώσουν ακόμη και τα θεμέλια σπιτιών.

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Τρία σπίτια που βρίσκονταν δίπλα στο ρέμα της περιοχής υπέστησαν ανυπολόγιστες ζημιές από τα ορμητικά νερά.

«Το ρέμα το βλέπετε από τα είκοσι μέτρα έχει ανοίξει 50-70. Έχουν χαλάσει δρόμοι. Έχουν πλημμυρίσει τα σπίτια στην εκβολή κάτω. Έχουμε δυστυχώς τρία σπίτια τα οποία θα πρέπει να έρθουν μηχανικοί να τα δουν» τόνισε ο πρόεδρος της κοινότητας Γιάννης Πετράκης.

Αιτωλοακαρνανία
Στις λάσπες θάφτηκε το χωριό Καινούργιο στην Αιτωλοακαρνανία όταν ξεχείλησε το Λιγόρεμα. Σπίτια και υπόγεια πλημμύρισαν. Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία κατοίκου όταν πυροσβέστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν μία οικογένεια με τρία παιδιά.

«Ήρθε η πυροσβεστική και μας έσωσε. Τρία παιδιά. Ένα οχτώ μηνών και δύο μεγαλύτερα και ήρθε και μας πήρε η πυροσβεστική, θα πνιγόμασταν. Κοιτάξτε τα χάλια, κοιτάξτε εδώ. Τα ξύλα μπροστά στο σπίτι» ανέφερε.

Δεκάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις δέχθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία σε Αγρίνιο και Κάτω Τραγάνα.

Ο κ. Στυλιανίδης συναντήθηκε με τους επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς, αλλά και κατοίκους.

Στον Κολωνό, ένα οικοδομικό τετράγωνο μετατράπηκε για άλλη μία φορά σε μία απέραντη λίμνη με τους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους με κανό.

Στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπάρχει κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο όμβριών αλλά ούτε φρεάτια απορροής. Ο Βασίλης Μπούρμπος έδειξε στο MEGA τις υπογραφές που μαζεύουν οι κάτοικοι από το 1988 γνωστοποιώντας το πρόβλημα στην εκάστοτε δημοτική αρχή.

Θα το λύσει αυτός ο δήμαρχος, θα το λύσει, και κανείς δε το έλυνε; (και κάθε φορά που βρέχει εδώ;) παρακαλάμε να μην βρέξει, τι να το κάνω εγώ αν με αποζημιώσει πρόσθεσε ο κάτοικος της περιοχής.

Δύο εικοσιτετράωρα χρειάστηκαν για να απομακρυνθούν τα νερά από την πλημμυρισμένη γειτονιά του Κολωνού. Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους και ζητούν να πάρουν μέτρα για να μη πνίγουν ξανά στην επόμενη νεροποντή.

Πάνω από 10.000 η ζημιά, το μόνο που θέλω να κάνω τώρα είναι να καθαρίσω σημείωσε η ιδιοκτήτρια βιοτεχνίας ρούχων Θεανώ Μαγκαφά.

Δύο μέρες καθαρίζουν τα υπόγεια
Στην Καλλιθέα, οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας προσπαθούν να ανοίξουν την γκαραζόπορτα που έχει φρακάρει.

Τα νερά εδώ έφτασαν στη μέση των αυτοκινήτων, τα φρεάτια δε μπόρεσαν να συγκρατήσουν τον όγκο του νερού.

Στο υπογειο τα νερά ξεπέρασαν τα δύο μέτρα. Όλες οι αποθήκες έχουν πλημμυρίσει και το μοναδικό αυτοκίνητο έχει πλημμυρίσει ολοσχαιρώς.

Λιγο πιο κάτω στις Τζιτζιφιές, συνεργεία του δήμου ακόμα κάνουν άντληση υδάτων από τα υπόγεια πάρκινγκ.

«Από τον καιρό που ξεκίνησε η περιφέρεια τα έργα, έχουν καταστραφεί αμάξια καυστήρες. Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα…» υπογράμμισε ο κάτοικος Τζιτζιφιών, Λεωνίδας Σιγάλας.

«Γίνεται ένα μεγάλο έργο εδώ και κάποια χρόνια το οποίο ολοκληρώνεται σε δύο μήνες και το οποίο μέσα από το από το αποστραγγιστικό σημείο, θα αποσοβηστεί οποιαδήποτε κατάσταση» υποστήριξε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

«Μπαλάκι» ευθυνών
Μετά την πρώτη κακοκαιρία του φθινοπώρου, τα προβλήματα που ακολούθησαν έφεραν και τον πρώτο πινγκ πονγκ ευθυνών.

Ο καθαρισμός των φρεατίων στους κεντρικούς δρόμους όπως είναι η Συγγρού είναι ευθύνη της περιφέρειας. Οι κάθετοι δρόμοι όμως ανήκουν στους επιμέρους δήμους… κάπου εκεί ξεκινάει το μπαλάκι των ευθυνών με τους πολίτες να πληρώνουν το μάρμαρο μετά από κάθε ισχυρή νεροποντή.

Ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων δεν δίνει την δυνατότητα ενός κεντρικού σχεδιασμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η οδός Αθηνάς που περνά μπροστά από το δημαρχείο δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου αλλά της Περιφέρειας. Οι παρακείμενοι δρόμοι όμως είναι αποκλειστική ευθύνη του δήμου.

«Το δίκτυο το οποίο είναι υπεύθυνη η περιφέρεια είχε καθαριστεί έγκαιρα και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Θα πρέπει να σταματήσουν να πυροβολούν όλοι την αυτοδιοίκηση για να καλυφθούν διαχρονικά λάθη του κεντρικού κράτους» πρόσθεσε ο κ. Πατούλης.

Απομακρύνθηκε το «βουλιαγμένο» λεωφορείο
Μετά από 30 ώρες, συνεργεία της Περιφέρειας κατάφεραν να ρίξουν την στάθμη του νερού στην υπόγεια διάβαση στην παλαιά Λεωφόρο Ποσειδώνος και γερανός βαρέων οχημάτων απομάκρυνε το απόγευμα της Παρασκευής το πλημμυρισμένο λεωφορείο.

«Είχαμε από τις ισχυρότερες την τελευταία πενταετία βροχοπτώσεις με υψηλή πυκνότητα και προφανώς με μεγάλα και σημαντικά προβλήματα. Αυτό που θέλω να πω όμως είναι ότι το ατυχές περιστατικό με το λεωφορείο θα είχε αποφευχθεί εάν ο οδηγός συμπεριφερόταν πιο υπεύθυνα» σημείωσε ο περιφερειάρχης Αττικής.

Η πλημμυρισμένη υπόγεια διάβαση κατά τη διάρκεια της νύχτας καθαρίστηκε πλήρως και το πρωί ο δρόμος δόθηκε ξανά στη κυκλοφορία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα