Κακοκαιρία Αθηνά: Βιβλική η καταστροφή στη Β. Εύβοια - Έκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ

Κακοκαιρία Αθηνά: Βιβλική η καταστροφή στη Β. Εύβοια - Έκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ

Έκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε από την Αγία Αννα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος.

Όπως δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ θα δοθεί νέα έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ για τη Βόρεια Εύβοια ενώ σημείωσε ότι τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα συνεχίζονται:
 
«Από την πρώτη στιγμή, με εντολή Πρωθυπουργού, βρεθήκαμε στη Β. Εύβοια και στο πεδίο με τον δήμαρχο, αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που άμεσα προχωρούν σε καθαρισμούς και τις πρώτες αποκαταστάσεις. Η στήριξη του κράτους -φυσικά- και θα συνεχιστεί για να καλυφθούν οι οποίες νέες ανάγκες, ενώ τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα συνεχίζονται», δήλωσε νωρίτερα ο κ. Τριαντόπουλος από τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι.

Στη Βόρεια Εύβοια βρίσκεται και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου.

Νέο δράμα για τους κατοίκους της Β. Εύβοιας

Οι έντονες βροχοπτώσεις στις περιοχές της Αγίας 'Αννας, του Αχλαδιού και της Κοτσικιάς, όπως και σε άλλα χωριά της Βόρειας Εύβοιας, άφησαν πίσω τους σημαντικές καταστροφές καθώς χείμαρροι πλημμύρισαν, έγιναν μεγάλες ζημιές στο παραλιακό μέτωπο ενώ οι δρόμοι ήταν αδιάβατοι με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Η εικόνα με το πρώτο φως της ημέρας ήταν δραματική. Εκατοντάδες σπίτια είχαν πλημμυρίσει και μάλιστα μεταφέρθηκαν και ενισχύσεις της πυροσβεστικής στην περιοχή από την Στερεά Ελλάδα για να βοηθήσουν στην άντληση των υδάτων.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι το παραλιακό μέτωπο στην Αχλαδιά έχει πάθει τεράστια καταστροφή όπως επίσης και στην Αγία Άννα ενώ οι κάτοικοι της Κοτσικιάς είδαν τον εξοπλισμό των καταστημάτων και των σπιτιών τους να βρίσκονται στην παραλία.

«Πλημμύρισαν τα πάντα. Στο Αχλάδι, την Κοτσικιά, το Ψαροπούλι και την Αγία Άννα είναι πολλά τα πλημμυρισμένα σπίτια» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης και συμπληρώνει πως «στους δρόμους στο επαρχιακό δίκτυο, από Ελληνικά προς Αγία 'Αννα, υπάρχει κίνδυνος από πλημμυρισμένα ρέματα και έχει διακοπεί η κυκλοφορία. Οι δυο δήμοι έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή και ξεκινάμε σε πρώτη φάση τον καθαρισμό στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο».

«Ζούμε εικόνες βιβλικής καταστροφής»

Ο δήμαρχος Μαντουδίου, κ.Τσαπουρνίωτης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε χαρακτηριστικά «Ζούμε εικόνες βιβλικής καταστροφής», ενώ τόνισε πως «Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και ανεπανάληπτη»

Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος κ.Σοπελίτης είπε «Η κατάσταση είναι δραματική, η θάλασσα και το ποτάμι έχουν γίνει ένα» και μιλώντας για τα αντιπλημμυρικά έργα δήλωσε πως και να είχαν γίνει, η έκταση της καταστροφής είναι τοσο μεγάλη που η κατάσταση θα ήταν εξίσου κακή. Ακόμη ο κ. Σκοπελίτης αναφέρθηκε σε τουλάχιστον 4 εγκλωβισμένους οι οποίοι ανέμεναν τα σωστικά συνεργεία.

Τέτοιου είδους καταστροφή δεν έχει υποστεί ξανά η περιοχή δηλώνουν κάτοικοι στο evima.gr, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καταστραφήκαμε για ακόμη μία φορά. Οι ζημιές που έχουμε πάθει είναι μεγάλες και θα το παλέψουμε για την επόμενη μέρα. Θέλουμε την πολιτεία να ακουμπήσει επάνω μας. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Θέλουμε βοήθεια», σημείωσαν.

Χαρακτηριστική είναι και η μαρτυρία κατοίκου στο Open, η οποία δήλωσε απηυδισμένη: «Αφού πέρασε η φωτιά και δεν καήκαμε, παραλίγο να πνιγούμε»

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO