Κόκκινη η Βόρεια Ελλάδα. Τι θα γίνει με τις παρελάσεις; Ανησυχία για τα παιδιά

Κόκκινη η Βόρεια Ελλάδα. Τι θα γίνει με τις παρελάσεις; Ανησυχία για τα παιδιά

Άγνωστο παραμένει ακόμη εάν θα πραγματοποιηθούν οι εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου και η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, τις δικές της προτάσεις έδωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού 

Όπως δήλωσε η ίδια : χρειάζεται προσοχή και μέτρο. Νομίζω ότι μπορεί η εκκλησία να το ρυθμίσει και να δώσει κουπόνια, και να προσκυνούν ανά ώρα 30 άνθρωποι, με μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο να γίνει και στις άλλες εκκλησίες. Η παρέλαση νομίζω ότι πρέπει να γίνει με λίγα παιδιά, με μάσκα και αποστάσεις. Και το να μη γίνει είναι πιθανή λύση. Ας ρίξουν κλήρο στα σχολεία για να πάνε λίγα παιδιά.

Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού τρίτης δόσης για τους άνω των 60 και τους υγειονομικούς για τους οποίους έχουν περάσει 6 μήνες από τη δεύτερη δόση εμβολιασμού τους.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την επιδημιολογική εικόνα της συμπρωτεύουσας, το επιδημιολογικό φορτίο είναι επιβαρυμένο. Έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 τα μεσάνυχτα έως τις 6 τα ξημερώματα, ενώ απαγορεύεται η μουσική στα καταστήματα.

 Ανησυχία για τα κρούσματα σε παιδιά
Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία σχετικά με την μετάδοση του κορονοϊού σε παιδιά.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στο 15νθήμερο από 14 έως 29 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν 11.134 κρούσματα σε παιδιά έως 17 ετών.

Το εμβόλιο της PFIZER είναι ασφαλές και για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών σύμφωνα με τις μελέτες που γίνονται στην Αμερική τόνισε ο καθηγητής Γιωργοσ Παυλάκης.

Ο κ. Γιώργος Παυλάκης, γιατρός και ερευνητής  στις ΗΠΑ δήλωσε ότι «η πρόσφατη ανακοίνωση της Pfizer ότι η μελέτη του εμβολίου τους του RNA έδειξε ότι είναι ασφαλές το εμβόλιο σε περίπου 1500 παιδιά που έγινε η κλινική δοκιμή»

Στο «κόκκινο» εντάσσονται οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Λάρισας, έπειτα από εισήγηση της επιτροπής ειδικών.
Την ίδια στιγμή αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι το τι θα γίνει με τις παρελάσεις και τους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου. Η ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα στα παιδιά παραμένει έντονη.

Και επίσημα στη «κόκκινη ζώνη» του επιδημιολογικού χάρτη, μπήκε χθες το απόγευμα η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Κιλκίς και η Λάρισα, με την ανησυχία των επιστημόνων για την πορεία της πανδημίας στη χώρα να κορυφώνεται.

Ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός κα ερευνητής στις ΗΠΑ δήλωσε ότι «η επανάληψη του περσινού χειμώνα στη Βόρεια Ελλάδα και ο κίνδυνος να σημειωθεί, όπως είπε, ένα νέο «τσουνάμι» κρουσμάτων είναι πιθανός, διότι η μισή κοινωνία δεν είναι εμβολιασμένη».

Σήμερα η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να εισηγηθεί νέα απαγορευτικά μέτρα για τις «κόκκινες» περιοχές.

Ο κ. Αχιλλέας Γκίκας, καθηγητής παθολογίας δήλωσε ότι «θα απαγορεύεται η μουσική, θα κλείνουν τα κέντρα για την κυκλοφορία δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, νομίζω δεν θα σταματήσει η κυκλοφορία».

Tην ίδια ώρα σε επίπεδο συναγερμού παραμένουν Ημαθία, Πέλλα, Πιερία Καστοριά, Δράμα, Ξάνθη και Καβάλα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα