Αγωνία για τον 6χρονο μετά το ατύχημα στα καρτ - Τι λέει ο οδηγός που έχασε τον έλεγχο

Το πρώτο στοίχημα για τη ζωή του μικρού Φώτη κερδήθηκε. Το παιδί διασωληνώθηκε και ο κίνδυνος των πρώτων ωρών ξεπεράστηκε…

Για την εξέλιξη της υγείας του 6χρονου αγοριού που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των αγώνων καρτ στην Πάτρα μίλησε ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, Ιωάννης Μπάκος.

Χθες το μεσημέρι διεκομίσθηκε ένα αρκετά σοβαρό περιστατικό, ο 6χρονος Φώτης, ο οποίος βρίσκεται διασωληνωμένος και με μηχανικό αερισμό στη ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου, σημείωσε ο κ. Μπάκος, τονίζοντας ότι το μικρό παιδί βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση.

«Θεωρούμε ότι αύριο, εκτός απροόπτου θα γίνει μια προσπάθεια ελέγχου του νευρολογικού του προφίλ» συμπλήρωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Πατρών, ο οποίος υπογράμμισε τη αισιοδοξία των γιατρών για την πορεία της υγείας του 6χρονου αγοριού.

«Υπάρχει μια συγκρατιμένη αισιοδοξία στην ομάδα της ΜΕΘ Παίδων, αφενός γιατί το παιδί δείχνει σταθερό το τελευταίο 24ωρο και αφετέρου γιατί η ομάδα -υπό τον κ. Ηλιάδη- είναι εξαιρετική και έχει αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά περιστατικά» πρόσθεσε ο κ. Μπάκος.

Αγωνία για τον 6χρονο μετά το ατύχημα στα καρτ - Τι λέει ο οδηγός που έχασε τον έλεγχο

Ένα 24ωρο μετά από αυτές τις σκηνές στο κέντρο της Πάτρας και τον σοβαρότατο τραυματισμό του 6χρονου Φώτη, οι γιατροί εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την κατάσταση του παιδιού, οι γονείς του αγωνιούν, o οδηγός του μοιραίου καρτ εξηγεί στο LIVE NEWS όλα όσα έζεiσε και οι έρευνες για τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια του αγώνα, ρίχνουν φως σε μια σειρά από λάθη και αστοχίες.

Με ορισμένες συγκρίσεις που θα δούμε στη συνέχεια, να αποκαλύπτουν ότι οι διοργανωτές του pick δεν τήρησαν τις ίδιες τις δεσμεύσεις τους.

Η υγεία του παιδιού χαρακτηρίζεται σταθερά κρίσιμη. Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του 6χρονου βρίσκονται οι γονείς και ο παππούς του, που όπως λέει στο LIVE NEWS, προσεύχεται ώστε η περιπέτεια του εγγονού του, να έχει αίσιο τέλος.

«Η υγεία του παιδιού είναι σταθερή όπως χθες. Αύριο είναι μια κρίσιμη μέρα γιατί οι γιατροί μάλλον θα αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν τη διαδικασία αφύπνισης», σημείωσε ο παπούς του στο LIVE NEWS.

Το πρώτο στοίχημα για τη ζωή του μικρού Φώτη κερδήθηκε. Το παιδί διασωληνώθηκε και ο κίνδυνος των πρώτων ωρών ξεπεράστηκε…

Από τη μια στιγμή στην άλλη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα…

Σε αυτό το σημείο το επίμαχο καρτ δέχεται χτύπημα από πίσω, με τον οδηγό να χάνει τον έλεγχο και να πέφτει στον κόσμο… Όπως τονίζει στο LIVE NEWS εκείνες τις στιγμές ήταν αδύνατον να κάνει το οτιδήποτε…

«Η πίσω αριστερή μου γωνία, η ουρά δηλαδή, με το μπροστινό δεξί μέρος ενός άλλου καρτ, ήρθαν σε επαφή με αποτέλεσμα όλο αυτό να με απογειώσει, να με στείλει στα προστατευτικά, στα πλαστικά προστατευτικά, τα jersey όπως τα λέμε στην ειδική ορολογία…», τόνισε ο οδηγός του καρτ στο LIVE NEWS.

Κανείς δεν πρόλαβε να αντιδράσει σε αυτά τα δύο δευτερόλεπτα, που πέρασαν από τη στιγμή που το καρτ έφυγε από την πορεία του… Ο μικρός που βρισκόταν πίσω από τις μπαριέρες και τα προστατευτικά κιγκλιδώματα πέφτει στο σημείο αναίσθητος.

«Δεν ξέρω πού πατάω και πού βρίσκομαι από χθες. Το αυτοκίνητο ήρθε ουρανοκατέβατο στο παιδί μου. Απογειώθηκε, έσκασε πάνω μας και πέσαμε κάτω όλοι. Γύρισα και είδα το παιδί μου αναίσθητο» ανέφερε ο πατέρας του παιδιού στο LIVE NEWS.

«Θέλω να το δω το παιδί ζωντανό, θέλω να το δω το παιδί ζωντανό να προχωράει, να μου έρθει να μου μιλήσει, να του μιλήσω. Αυτό είναι η προτεραιότητα, λέει ο οδηγός.

Στο σημείο επικρατεί πανδαιμόνιο…

Οι αυτόπτες μάρτυρες βλέπουν ένα μικρό παιδί να έχει πέσει αναίσθητο και ο αγώνας διακόπτεται. Εκείνα τα πρώτα λεπτά μετά το ατύχημα το παιδί δεν έχει σφυγμό. Κάθε δευτερόλεπτο είναι κρίσιμο και οι γιατροί δίνουν μάχη με το χρόνο.

Το μεσημέρι τα 4 μέλη της διοργανώτριας αρχής του αγώνα και ο οδηγός που έχασε τον έλεγχο οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα κι αφέθηκαν ελεύθεροι. Όλοι τους είχαν συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου για το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια.

Τα στοιχεία της έρευνας μετά το ατύχημα δείχνουν ότι οι δεσμεύσεις των διοργανωτών όπως εμφανίζονταν και στην επίσημη ιστοσελίδα τους δεν τηρήθηκαν. Εδώ βλέπουμε το σχεδιάγραμμα μέσα από το οποίο δεσμεύονταν να υπάρχει απόσταση ενός μέτρου από τις πλαστικές προστατευτικές μπαριέρες μέχρι το πεζοδρόμιο και τα κάγκελα για τους θεατές. Στα πλάνα και τις φωτογραφίες όμως οι μπαριέρες στα περισσότερα σημεία της διαδρομής βρίσκονται ακριβώς μπροστά από τα κάγκελα και τον κόσμο…

Κάτι που φαίνεται καλύτερα σε αυτό το βίντεο από την επίδειξη που προηγήθηκε. Το άτυχο παιδί που τραυματίστηκε βρισκόταν σε αυτό το σημείο, που όπως βλέπουμε τα πόδια από τα κάγκελα ακουμπούν στις προστατευτικές μπαριέρες.

Το ένα μέτρο απόσταση ασφαλείας που υπόσχονταν οι διοργανωτές και που ίσως μείωνε τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, δεν τηρήθηκε στην πράξη όπως δείχνει ξεκάθαρα η σύγκριση. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση στην οδό Μαιζώνος αποτυπώνεται στο σχεδιάγραμμα που βλέπουμε στα δεξιά και όχι στις δεσμεύσεις που υπάρχουν αριστερά. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό…

Αυτές οι πλαστικές μπαριέρες, για να παρέχουν μεγαλύτερη προστασία πρέπει να είναι πάντοτε γεμάτες με νερό, επειδή αυτό προσθέτει βάρος και τις κρατάει καλύτερα στη θέση τους. Στο χθεσινό pick όλες οι μπαριέρες ήταν άδειες, όπως δείχνουν οι εικόνες μετά το ατύχημα…

Αυτό πιθανότατα έγινε για λόγους ευκολίας και κόστους. Από τη μια οι διοαργανωτές δεν ήθελαν να χάνουν χρόνο μετά από κάθε ατύχημα, μέχρι ο δρόμος να στεγνώσει για να συνεχιστεί ο αγώνας και από την άλλη οι καλύτερης ποιότητας μπαριέρες από ενισχυμένο πλαστικό μπορεί να σπάνε πιο δύσκολα αλλά κοστίζουν πιο άκριβα…

Ο δημοσιογράφος και εκφωνητής του αγώνα πάντως, Τάκης Πουρναράκης υποστηρίζει πως τα μέτρα ασφαλείας ήταν τα προβλεπόμενα…

«Τα μέτρα ασφαλείας για μένα είναι επαρκή, γιατί το καρτ δεν βγαίνει από τα κάγκελα, επανέρχεται μέσα στην πίστα. Άρα τα μέτρα ασφαλείας και επαρκή είναι και προστατεύουν όλους τους ανθρώπους».

Από χθες τόσο αυτόπτες μάρτυρες όσο και κάτοικοι γενικότερα στο κέντρο της Πάτρας, αναρωτιούνται αν ο συγκεκριμένος δρόμος, με τα φρεάτια και τις κακοτεχνίες σε ορισμένα σημεία της ασφάλτου, πληροί από μόνος του, τους κανόνες ασφαλείας που ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και η επίσημη ανακοίνωση των διοργανωτών λίγο μετά το ατύχημα, καθώς πουθενά δεν γινόταν λόγος για τραυματισμό ενός μικρού παιδιού.

«Ενώ ήταν σε εξέλιξη η επίδειξη το καρτ με το Νο2 αποσταθεροποιήθηκε στην ευθεία μετά από επαφή με άλλο καρτ και χτύπησε στα προστατευτικά πλαστικά. Στη συνέχεια η πορεία του ήταν ανεξέλεγκτη και χτύπησε ένα διερχόμενο ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίο» τόνισαν οι διοργανωτές.

Η μάχη του 6χρονου στο νοσοκομείο της Πάτρας συνεχίζεται και μαζί η αγωνία των δικών του ανθρώπων που περιμένουν η αναπάντεχη περιπέτεια να έχει όσο το δυνατόν πιο σύντομα αίσιο τέλος…

Ο κ. Κώστας Λακαφώσης μηχανολόγος μηχανικός – αεροναυπηγός βρέθηκε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο και εξήγησε τι έφτιαξε και κατέληξε στην εντατική ο μικρός.

«Όταν χρησιμοποιείς κάτι εκτός των τυπικών προδιαγραφών, αυτό ονομάζεται πατέντα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λακαφώσης εξηγώντας τι συνέβη με τα πλαστικά προστατευτικά.

Ο κ. Νίκος Καπετανάκης αυτόπτης μάρτυρας του τραγικού συμβάντος που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του 6χρονου.

«Σε κάθε αγώνα υπάρχουν ο παρατηρητής, οι αγωνοδίκες, άνθρωποι του αγώνα. Είδαν ένα παιδάκι να κρέμεται στα κάγκελα. Λένε ότι έγινε σύσταση, ήμουν δίπλα, κανείς δεν είπε τίποτα. Ήταν ασήμαντη οι υπόλοιποι τραυματισμοί. Απλά μας ακούμπησαν τα κάγκελα. Το παιδάκι ήταν τόσο άτυχο…», ανέφερε.

mega.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα