Θεοδωρίδου: Άμεσα ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων - Υπό εξέταση τρίτη δόση και σε υγειονομικούς

Θεοδωρίδου: Άμεσα ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων - Υπό εξέταση τρίτη δόση και σε υγειονομικούς

Τον λόγο πήρε η η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία ξεκίνησε με… ευχές για καλή σχολική χρονιά, δίνοντας έμφαση στο να είναι η φετινή σχολική χρονιά… χωρίς διακοπές με κλεισίματα σχολείων.

Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε την ανάγκη να μην χαθεί ούτε μια μέρα σε ό, τι αφορά τους εμβολιασμούς, μιλώντας στην συνέχεια για τους φόβους πολλών πολιτών αναφορικά με τις πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις μετά το εμβόλιο.

Οι εμβολιασμοί παιδιών και εφήβων πρέπει να γίνονται χωρίς αναβολή

Η Μαρία Θεοδωρίδου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανάσχεση της πανδημίας, ενώ έδωσε έμφαση στον καταλυτικό ρόλο των παιδιάτρων για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Η ίδια επισήμανε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι κλινικές μελέτες για τους εμβολισμούς παιδιών ακόμη και σε μικρότερες ηλικίες (5-11 ετών).

Δεν θα πρέπει να χάνεται ο χρόνος ούτε μίας ημέρας. Οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνονται χωρίς να αναβάλλονται.

Για την τρίτη δόση του εμβολίου
Η Μαρία Θεοδωρίδου είπε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει όλες τις επιστημονικές μελέτες που αφορούν στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών με τρίτη (αναμνηστική) δόση σε πλήρως εμβολιασμένους υγειονομικούς.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 285.000 συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού από την Τρίτη (14/09), οπότε και ανοίγει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα ενισχυτικών εμβολιασμών.

Οι πολίτες θα λάβουν υπενθυμιστικό SMS στις 13 Σεπτεμβρίου για να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με την αναμνηστική δόση ακόμη κι από την επόμενη ημέρα, που θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού.

Ανάλογα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ακολουθήσει το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης και για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Συγκεκριμένα, αμέσως μετά τους ανοσοκατεσταλμένους, προτεραιότητα για ενισχυτικό εμβολιασμό θα δοθεί στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών αλλά και στα άτομα που εργάζονται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Προς το παρόν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έχει γνωμοδοτήσει για αυτές τις ομάδες πληθυσμού, ωστόσο αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα. Ωστόσο, έχει ήδη γνωμοδοτήσει υπέρ του ενισχυτικού εμβολιασμού σε μεταμοσχευμένους, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς αλλά και σε άτομα με ανοσοποιητική ανεπάρκεια.

Πού στοχεύει η τρίτη (αναμνηστική) δόση του εμβολίου
Ο στόχος της χορήγησης της τρίτης δόσης είναι:

  • Να χορηγηθεί σε άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν λόγω μειωμένης ανοσιακής λειτουργίας (σ.σ. που δεν ανταποκρίθηκαν στον πρωτογενή εμβολιασμό). Η τρίτη δόση ενέχει το ρόλο της ενισχυτικής-συμπληρωματικής δόσης
  • Να δοθεί σε άτομα, των οποίων το επίπεδο των αντισωμάτων έχει μειωθεί λόγω παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από τον εμβολιασμό τους έναντι της Covid 19.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επισήμαναν ότι «η αναφορά στην τρίτη δόση δεν πρέπει να επισκιάζει το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού».

Αλλεργικές αντιδράσεις
Αναφερόμενη σε όσους έχουν αποφύγει τον εμβολιασμό λόγω του υπερβολικού άγχους για αλλεργικές αντιδράσεις, έκανε λόγο για μελέτη στο Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία το 98% των όσων συμμετείχαν δεν είχε καμία αντίδραση, το 1% είχε ήπια αντίδραση, ενώ μόλις το 0,7% είχε μια αναφυλακτικού τύπου αντίδραση, άμεσα αντιμετωπίσιμη.

Η μελέτη αυτή είναι σημαντική, είπε η κ. Θεοδωρίδου, καθώς «αποτυπώνει τον κίνδυνο της αλλεργικής αντίδρασης σε πραγματικές συνθήκες»

Ο εμβολιασμός των νεότερων ηλικιακά ομάδων

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, λέγοντας πως πάνω από 6.000.000 έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, κάτι που σημαίνει 60% στον γενικό πληθυσμό.
Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αφού τόνισε ότι σήμερα αναμένεται να γίνουν περίπου 30.000 εμβολιασμοί, έδωσε τα νεότερα στοιχεία της εμβολιαστικής κάλυψης για τις νεότερες ηλικιακά ομάδες.

Αναλυτικά:

40 – 44: Το 65% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 66,3%
35 – 39: Το 58% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 59%
30 – 34: Το 58% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 59%
25 – 29: Το 57% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 58%
18 – 24: Το 48% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 49%
15 – 17: Το 25% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 26,5% (90.000 παιδιά αυτή της ηλικιακής ομάδας)
12 – 14 13.500 έχουν εμβολιαστεί τις τελευταίες μέρες

Κορονοϊός: 1.608 κρούσματα, 51 θάνατοι, 379 διασωληνωμένοι - Η γεωγραφική κατανομή

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα