Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Βίλια. Εντολή εκκένωσης σε άλλους 4 οικισμούς

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Βίλια. Εντολή εκκένωσης σε άλλους 4 οικισμούς

Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Είναι ανεξέλεγκτο το μέτωπο. Έχει δοθεί εντολή για εκκένωση τριών οικισμών και εκκένωση ενός οίκου ευγηρίας στον Άγιο Γεώργιο

Εφιαλτική ήταν η νύχτα για τα Βίλια, με τους κάτοικους να περιμένουν να ξημερώσει ώστε να δουν τα εναέρια μέσα.
Η φωτιά μπήκε στο χωριό στις 4 τα ξημερώματα και οδεύει προς τα πρώτα σπίτια, με τη πυροσβεστική να είναι σε ετοιμότητα. Εκεί θα δοθεί η μεγάλη μάχη της κατάσβεσης, ώστε να μην προχωρήσουν οι πύρινες φλόγες προς το χωριό.

Η τελευταία εναέρια ρίψη έγινε χθες, στις 20:20 το απόγευμα. Έκτοτε επιχειρούσαν μόνο χερσαίες δυνάμεις. Στο δάσος δεν μπορούσαν να φτάσουν, καθώς όπως μαρτυρούν οι κάτοικοι, δεν υπάρχουν μονοπάτια.

Οι κάτοικοι είναι απογοητευμένοι και ανησυχούν για το δάσος, που έχει καταστραφεί, και το χωριό.

Συνεχίζονται οι μάχες των πυροσβεστικών δυνάμεων στη φωτιά στα Βίλια η οποία από τα ξημερώματα επεκτάθηκε σε παρθένο πευκοδάσος στο όρος Πατέρα, ενώ οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις πολεμούσαν όλη τη νύχτα τις αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς, ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Γεώργιος και Κρύο Πηγάδι.

Στους οικισμούς για τους οποίους έχει δοθεί από χθες Δευτέρα 16 Αυγούστου εντολή εκκένωση μέσω του 112, προστέθηκαν σήμερα Τρίτη 17 Αυγούστου, λίγο μετά τις 6 το πρωί, οι οικισμοί Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας, Παλαικούνδουρα και Θέα με εντολή εκκένωσης προς τη Μάνδρα. Έχει εκκενωθεί και η ιερά μονή Παναγίας Φανερωμένης. 

 
Τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας.

Στα Βίλια βρίσκεται ήδη ένα κλιμάκιο Πολωνών πυροσβεστών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 240 πυροσβέστες με 82 οχήματα και 4 πεζοπόρα στα δύσβατα σημεία.

Επιπλέον, στα Βίλια βρίσκονται πολλά υδροφόρα από Δήμους και Περιφέρειες, καθώς και οχήματα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Βίλια – Μάχη με τη φωτιά έδωσαν οι εθελοντές και οι πυροσβέστε

Το πύρινο μέτωπο στα Βίλια είναι παραπάνω από 10 χιλιόμετρα, όπως μαρτυρά ο Λευτέρης Κοσμόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής.
Ένα από τα μέτωπα έχει κατεύθυνση προς τα Μέγαρα κι άλλο ένα προς το Πόρτο Γερμενό.

Τα ρωσικά πτητικά μέσα πρόκειται να ενεργήσουν στις 8 το πρωί και θα ξεκινήσουν τις πρώτες ρίψεις.

«Ο κόσμος υπακούει στις εντολές. Χτες το βράδυ στο δρόμο που ενώνει τα Βίλια με το Πόρτο Γερμενό πραγματικά έδωσαν μάχη οι εθελοντές. Πάνω από 150 άνθρωποι με αλυσιπρίονα έκαναν ζώνη, που έκοψαν όλα τα πεύκα, και κάτσανε να σώσουνε την περιοχή τους», είπε ο κ. Κοσμόπουλος. «Ότι έγινε έγινε από εθελοντές, πυροσβέστες και βυτιοφόρα του Δήμου».

Επιχειρούν τα εναέρια μέσα
Πριν τις 8 τα εναέρια μέσα ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης. 11 πτητικά μέσα επιχειρούν στο σημείο, μεταξύ αυτών Canadair και το ρώσικο Beriev.

Συμπληρωματικές ρίψεις κάνει και ένα Έρικσον.

Συνολικά στο σημείο επιχειρούν 300 πυροσβέστες, πέντε αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα