Θεμιστοκλέους: Το 49% των πολιτών έχει εμβολιαστεί πλήρως - Τι είπε για την τρίτη δόση εμβολίου

Θεμιστοκλέους: Το 49% των πολιτών έχει εμβολιαστεί πλήρως - Τι είπε για την τρίτη δόση εμβολίου

Για μείωση στους εμβολιασμούς, η οποία παρατηρείται το τελευταίο διάστημα εξαιτίας του καλοκαιριού έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για την πορεία του Εθνικού Σχεδίου εμβολιαστικής κάλυψης.

 Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινώσει 2.156 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα, με την Αττική να καταγράφει 615 εξ αυτών (δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων).

Από νωρίς έχει γίνει επίσης γνωστό πως την ενημέρωση κάνει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, χωρίς να είναι δίπλα του η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία όπως ανακοινώθηκε και στην αρχή της ενημέρωσης κάνει χρήση της καλοκαιρινής της άδειας.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, τη Δευτέρα (02/08) η ημέρα ξεκίνησε με συνολικά 35.000 εμβολιασμούς και αναμένεται να κλείσει με 45.000 εμβολιασμούς. Από την πρώτη ημέρα της επιχείρησης «Ελευθερία» έχουν πραγματοποιηθεί 10.540.000 εμβολιασμοί (περισσότεροι από 5.705.000 έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 54,5% του γενικού πληθυσμού και σε 63,7% στον ενήλικο πληθυσμό).

Παράλληλα, 5.195.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (Στο 49% η κάλυψη στο γενικό πληθυσμό και 58% επί του ενήλικου πληθυσμού).

 Πάνω από 40.000 ραντεβού γίνονται σε καθημερινή βάση, ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες 110.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει νέα ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου.

Συνολικά 33.000 έφηβοι της ηλικιακής ομάδας 15-17 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους, ενώ περίπου 5.300 παιδιά της ηλικιακής ομάδας 12-14 έχουν πράξει το ίδιο.

Σε πλήρη λειτουργία έχει τεθεί από τις 20 Ιουλίου η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς κατ' οίκον και 3.200 πολίτες έχουν κάνει αίτηση σ' αυτή, ενώ έχει γίνει εμβολιασμός σε 725 πολίτες.

Ειδική μνεία θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες για τους εμβολιασμούς ειδικών πληθυσμών (άστεγοι, Ρομά και μετανάστες), ενώ τις επόμενες ημέρες θα αφορά τη διευκόλυνση υπαλλήλων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων για τον εμβολιασμό τους.

 Σε ερώτηση που δέχθηκε αναφορικά με την τρίτη δόση εμβολίου, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απάντησε αρχικά πως πιθανότατα δεν θα χρειαστεί τεστ αντισωμάτων ως κριτήριο για το αν κάποιος θα κάνει τρίτη δόση ή όχι.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η χώρα είναι έτοιμη σε επιχειρησιακό επίπεδο για να ξεκινήσει το πρόγραμμα της τρίτης δόσης του εμβολίου αν αυτό αποφασιστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ωστόσο, σημείωσε με νόημα πως μέχρι στιγμής απόφαση για χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου δεν έχει παρθεί σε καμία χώρα της ΕΕ.

Επιπλέον, τόνισε πως η τρίτη δόση του εμβολίου δε θα αφορά στον γενικό πληθυσμό, αλλά θα βασίζεται στα εξής κριτήρια:

  • την ηλικία
  • το αν πρόκειται για ανοσοκατεσταλμένο πολίτη
  • το πότε έγινε ο εμβολιασμός

Το «φρένο» στα ραντεβού και οι νέες δράσεις

Ερωτηθείς σχετικά με την πτώση στον αριθμό των ραντεβού, είπε ότι αντίστοιχη μείωση εμφανίζουν όλες οι χώρες της Ε.Ε. και οφείλεται στο καλοκαίρι. «Μετά τις 15 Αυγούστου ελπίζουμε ότι θα ξαναδούμε αρκετά νέα ραντεβού», επισήμανε.

Παράλληλα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι τρέχουν δράσεις για εμβολιασμό ειδικών ομάδων του πληθυσμού, όπως Ρομά, μετανάστες και άστεγοι, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και μια δράση για τη διευκόλυνση υπαλλήλων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων να εμβολιαστούν. Στο πλαίσιο αυτό, αν ο αριθμός των εργαζομένων είναι μεγάλος, θα μεταβαίνουν κινητά συνεργεία εκεί για να τους εμβολιάσουν, αλλιώς θα υπάρχει συντονισμός των ραντεβού σε εμβολιαστικά κέντρα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα