Ίος: Δεκάδες έφηβοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μετά τις διακοπές τους. Οι νέοι αντιδρούν

Ίος: Δεκάδες έφηβοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μετά τις διακοπές τους. Οι νέοι αντιδρούν

Συναγερμός σήμανε στο λιμάνι της Ραφήνας το βράδυ της Τετάρτης μετά από πληροφορίες ότι στο πλοίο που προερχόταν από την Ίο, επέβαιναν δεκάδες ύποπτα κρούσματα του SARS-CoV-2.
Με το πλοίο ταξίδεψαν, μεταξύ άλλων πάνω από 70 άτομα – πολύ νεαρής ηλικίας – ύποπτα κρούσματα του SARS-CoV-2, τα οποία συμμετείχαν σε μεγάλο πάρτι που έγινε στο νησί, από το οποίο θεωρείται ότι προέκυψε η διασπορά του ιού.

Νεότερες πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι οι νεαροί επισκέπτες του νησιού έφεραν τον ιό μαζί τους από τη Αθήνα, αφού συμμετείχαν σε «κορονοπάρτι» πριν ξεκινήσουν τις διακοπές τους.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησαν οι Άγγελος Κούκκος και Άρης Λαουρέντιους, νεαροί οι οποίοι γύρισαν από την Ίο και τώρα βρίσκονται σε καραντίνα 14 ημερών.

«Είμαστε σε καραντίνα μετά το ταξίδι στην Ίο. Είχαμε πάει έξι μέρες. Όταν γυρίσαμε την Τρίτη μάθαμε το πρώτο κρούσμα από self-test ενός παιδιού που έκανε από μόνος του. Πριν μπούμε στο καράβι της επιστροφής είχαμε κάνει και ένα self-test, αλλά είχε βγει αρνητικό. Δεν είχαμε πάει σε πάρτι στην Αθήνα πριν φύγουμε, αλλά άλλα παιδιά είχαν πάει. Στην Ίο οι άνθρωποι μας έλεγαν να κρατάμε αποστάσεις και να φοράμε μάσκες, αλλά ο καθένας έχει τη δική του ευθύνη, αν θέλει να πάει να ξεσαλώσει. Μάθαμε και ότι στην Ίο είναι σχεδόν όλοι εμβολιασμένοι. Μας έλεγαν συνέχεια να κρατάμε αποστάσεις, να μη συνωστιζόμαστε», είπε ο Άγγελος Κούκκος.

«Ήμασταν κάθε μέρα σε διαφορετικό πάρτι»
«Κάθε μέρα σε διαφορετικό πάρτι ήμασταν. Για αυτό πήγαμε, για να περάσουμε καλά. Ήταν πάρα πολύ ωραία. Αν γνωρίζαμε ότι θα κολλούσαμε αλλά θα το περνούσαμε μόνο εμείς, θα το ξανακάναμε όλοι», είπε από την μεριά του ο Άρης Λαουρέντιους.

Όπως εξήγησε ο Άγγελος, τώρα είναι κλεισμένος σε ένα δωμάτιο, χωρίς να έχει επαφή με τους γονείς του και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του.

«Δεν έχω σκοπό να κάνω το εμβόλιο»
Όπως ξεκαθάρισε από τη μεριά του ο Άρης, παρά και το τελευταίο περιστατικό που του προκάλεσε ανησυχία, δεν έχει σκοπό να εμβολιαστεί.

«Στο χαβαλέ το έχουμε πάρει. Έχουμε καταλάβει ότι είναι σημαντικό αυτό που έγινε τώρα και έχουμε κλειστεί μέσα. Δεν έχω σκοπό να κάνω το εμβόλιο. Όσοι δεν έχουμε εμβολιαστεί δε θα επηρεάσουν την απόφασή μας τα 150 ευρώ. Δε θεωρώ ότι κινδυνεύω εγώ και οι συνομήλικοί μου», είπε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά της, η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη εξήγησε στα παιδιά ότι οι συγγενείς τους, αν και εμβολιασμένοι, εξακολουθούν να μπορούν να νοσήσουν, και αυτός είναι και ο λόγος που και οι ίδιοι θα έπρεπε να εμβολιαστούν.

«Η κυβέρνηση λέει κάνε το εμβόλιο και κάτσε και 20 λεπτά να δούμε τι θα πάθεις και δεν έχουμε εμείς καμία ευθύνη. Αν έπαιρνε την ευθύνη η κυβέρνηση για το αν πάθεις κάτι, θα πήγαινα να το κάνω αύριο. Έχουν πεθάνει πολλοί από το εμβόλιο», απάντησε ο Άγγελος, με τους δύο νέους να εκφράζουν και την ανησυχία τους για επιπτώσεις του εμβολιασμού σε βάθος χρόνου.

«Με τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε, δεν έχουμε δεδομένα ότι θα συμβεί κάτι σε πέντε ή 10 χρόνια που να προέρχεται από το εμβόλιο. Για αυτό προτρέπουμε τις νέες ηλικίες να εμβολιαστούν και για αυτό έγιναν και οι σχετικές μελέτες. Όταν ήταν μικρά αυτά τα παιδιά έκαναν πολλά εμβόλια. Τώρα, πρέπει να ξέρουν ότι η ίδια η νόσος κάνει πολλές επιπλοκές και θρομβώσεις στα διάφορα όργανα του σώματός μας. Οι θρομβώσεις από το εμβόλιο ήταν μία στο εκατομμύριο, και αν. Αλλά και μια ασπιρίνη να πάρουμε, αν δείτε τις επιπλοκές που μπορεί να υπάρχουν, δε θα ξαναπάρετε ποτέ κανένα φάρμακο», είπε η κ. Παγώνη, με τον Άρη να της απαντά ότι «Τα εμβόλια που κάναμε μικροί, για να μας τα κάνουν οι γονείς μας ήταν πολλά χρόνια δοκιμασμένα, δεν ήταν ανάγκη να βγουν γρήγορα, όπως αυτά για τον κορονοϊό».

«Υπήρχαν εμβόλια από αυτά που κάνατε μικροί που δοκιμάστηκαν για λίγο διάστημα, όπως αυτά για τον κορονοϊό τώρα. Η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ, τα δεδομένα μας είναι τελείως διαφορετικά. Ποτέ δε θα δίναμε κάτι εις βάρος ιδιαίτερα των νέων ατόμων», απάντησε η κ. Παγώνη.

«Ο κόσμος δεν πρέπει να αναγκάζεται να εμβολιαστεί – Οι νέοι αντιδρούν»
Οι δύο νέοι εξέφρασαν και την αντίθετή τους στην ενδεχόμενη υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, με τον Άγγελο να τονίζει ότι «Ο κόσμος έπρεπε να το κάνει επειδή το θέλει και επειδή θέλει να προστατευτεί. Όχι να αναγκάζεται να το κάνει. Οι νέοι στην ουσία αντιδρούν. Ο μπαμπάς μου έχει κάνει εμβόλιο και έχει υπογράψει χαρτί ότι ό,τι και αν γίνει δεν φέρουν καμία ευθύνη οι φαρμακοβιομηχανίες και οποιοσδήποτε άλλος. Το κράτος μου το επιβάλει το εμβόλιο, αν μου λέει ότι δεν μπορώ να δουλέψω ή οτιδήποτε. Πέρυσι, τα πηγαίναμε καλά με τα κρούσματα, στην πρώτη καραντίνα. Ο κόσμος προστατευόταν μόνος του. Όλο αυτό χάλασε γιατί ο κόσμος κουράστηκε, βαρέθηκε, δε μπορούσε να είναι άλλο μέσα. Το δικό μου πρόβλημα είναι ότι με υποχρεώνουν, δε φοβάμαι το εμβόλιο, έχω πλήρη εμπιστοσύνη στους επιστήμονες».

«Αν κάποιος δε θέλει να το κάνει πρέπει να είναι σεβαστή η γνώμη του. Προφανώς πρέπει να υπάρχει συλλογική ευθύνη, αλλά όχι για να κάνεις κάτι που φοβάσαι ότι μπορεί να σε επηρεάσει», είπε από την πλευρά του ο Άρης, με τον Άγγελο να προσθέτει ότι «Αν είναι να ζω μια διαφορετική ζωή, θα αναγκαστώ να το κάνω. Αν μπορώ να συνεχίσω να ζω κανονικά χωρίς να το κάνω, δε θέλω να το κάνω».

«Υπάρχει δυσκολία στους ελέγχους. Ο Έλληνας αστυνομικός δε σταμάτησε από την πρώτη στιγμή να κάνει ελέγχους. Είχα θέσει το ζήτημα ότι πρέπει να ενισχυθούν τα τμήματα στη νοτιοανατολική Αττική. Υπήρχε πρόβλημα στην παραλιακή ζώνη πριν ανοίξουν τα μαγαζιά. Το ζήτημα είναι η ατομική ευθύνη, οι εμβολιασμοί. Θα πρέπει να σταματήσει να φοβάται ο κόσμος για να κάνει το εμβόλιο», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, με την κ. Παγώνη να συμπληρώνει ότι «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε με επιτήρηση. Μετά από ενάμιση χρόνο νομίζω ότι ο καθένας έχει καταλάβει ότι χωρίς τα εμβόλια δε θα μπορούμε να ζούμε ελεύθεροι».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα