Θεοδωρίδου: Το 4ο κύμα θα είναι ηπιότερο και θα χτυπήσει μόνο τους ανεμβολίαστους

Θεοδωρίδου: Το 4ο κύμα θα είναι ηπιότερο και θα χτυπήσει μόνο τους ανεμβολίαστους

Τα νεότερα δεδομένα αναφορικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα μας ανέπτυξαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Υποδεχόμαστε το καλοκαίρι με διπλή χαρά αφού το θεωρούμε σύμμαχο στον έλεγχο της πανδημίας, είπε παίρνοντας το λόγο η Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως είπε, η αποκλιμάκωση της πανδημίας οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού, σε συνδυασμό βέβαια με όλα τα μέτρα που γνωρίζουμε, τις μάσκες, τις αποστάσεις κτλ.

 
 
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την ενημέρωση για το πρόγραμμα εμβολιασμού από το υπουργείο Υγείας.

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στη Βρετανία, δημιουργεί οπωσδήποτε μια ανησυχία για την μετάδοσή της σε άλλες χώρες και τη δημιουργία ενός τέταρτου κύματος, συνέχισε η κα. Θεοδωρίδου. Η ένταση αυτού του κύματος θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους, πρόσθεσε. 

Όπως είπε, μελέτες σε περισσότερα από 12.000 άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις στη Βρετανία, έδειξαν πως η προστασία με το εμβόλιο της Pfizer από την παραλλαγή Δέλτα υπολογίζεται στο 86% και με το AstraZeneca περίπου στο 66%.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού επανέλαβε πως στην Ευρώπη, η σύσταση χορήγησης της δεύτερης δόσης με το ίδιο εμβόλιο ένάντια στον κορωνοϊό παραμένει, αφού ο οποιοσδήποτε κίνδυνος στη δεύτερη δόση του εμβολίου είναι πρακτικά ελαχιστότατος.

«Αναφερόμαστε στις θρομβώσεις, το σπάνιο αυτό συμβάν, το οποίο όμως μας έχει προβληματίσει» είπε. Η κα. Θεοδωρίδου πρόσθεσε πως η χορήγηση δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων είναι ακόμη υπό μελέτη. Υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να προϋποθέσουν ευοίωνες προβλέψεις αναφορικά με την ανάμειξη εμβολίων, σημείωσε, ωστόσο οι έρευνες δεν είναι ολοκληρωμένες.

Η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε εν συνεχεία, πως τη σκυτάλη πήραν στα χέρια τους οι νέοι με τον ενθουσιασμό των 18 ως 28 ετών στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Ο χρόνος τρέχει, η προσπάθεια πρέπει να είναι σταθερή και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ανοσοποίηση του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού μας, είπε.

Πολλοί ασχολούνται με το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης, επεσήμανε η κα. Θεοδωρίδου. Ωστόσο, φαίνεται πως η ανοσία από τις δύο δόσεις είναι ισχυρή και με μεγαλύτερη ανοσιακή διάρκεια από ότι υπέθετε η επιστημονική κοινότητα αρχικά.

Πιθανόν σε αυτό να συντελεί και η αναμνηστικού τύπου διέγερση στο ανοσοποιητικό του οργανισμού από την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα.

Αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού αναμένεται και για τους υγειονομικούς, σημείωσε επιπλέον η Μαρία Θεοδωρίδου. Πριν λίγες ημέρες η εθνική επιτροπή γνωμοδότησε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμών εργαζομένων σε μονάδες φροντίδες ηλικιωμένων στο πλαίσιο της στρατηγικής να ωφελούμε χωρίς να βλάπτουμε τους άλλους.

Η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού σημείωσε πως η προσπάθεια εμβολιασμού των υγειονομικών στηρίζεται στην στοχευμένη ενημέρωση, σε μέτρα ενθάρρυνσης και αποθάρρυνσης των εργαζομένων και ως έσχατη λύση την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού.

«Η πανδημία έχει μια δυναμική εξέλιξη που υπαγορεύει μεταβολές μέτρων που λαμβάνονται, αλλά αυτό που πρέπει να υπογραμμιστεί γίνονται πάντα με γνώμονα το όφελος και την δημόσια υγεία» σημείωσε.