AstraZeneca: Πώς βλέπουν τις νέες οδηγίες όσοι έκαναν την πρώτη δόση - Νιώθω σαν πειραματόζωο

AstraZeneca: Πώς βλέπουν τις νέες οδηγίες όσοι έκαναν την πρώτη δόση - Νιώθω σαν πειραματόζωο

Προβληματισμένοι δηλώνουν, αν και θα κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, πολίτες, που έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca.
Η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να μην εμβολιάζονται με το AstraZeneca πολίτες κάτω των 60 ετών έφερε αναστάτωση μιας και χιλιάδες νέοι άνθρωποι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου.


Μάλιστα, αρκετοί ήταν αυτοί που έσπευσαν στα φαρμακεία για να ακυρώσουν τα προγραμματισμένα ραντεβού τους με το συγκεκριμένο εμβόλιο.


Το Sputnik μίλησε με πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών, που έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση AstraZeneca, για το αν θα πραγματοποιήσουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου και αν τους έχει θορυβήσει αυτή η εξέλιξη.
Ο Νίκος Παλαιολόγος, 38 ετών, στις 30 Απριλίου, έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca και το επόμενο Σάββατο, στις 26 Ιουνίου, είναι προγραμματισμένο το ραντεβού για τη δεύτερη δόση.

Στην ερώτηση, αν θα κάνει και τη δεύτερη δόση, ο ίδιος απαντά χαρακτηριστικά, «φυσικά, είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα για εμένα και τους γύρω μου».
 O ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι «εξαρχής το αφήγημα για το AstraZeneca ήταν προβληματικό. Η στατιστική κερδίζει όμως όλες τις μάχες και καθώς έχουμε ρισκάρει και για πολύ πιο επικίνδυνες καταστάσεις, λόγω δουλειάς, είπα και εγώ και η σύντροφός μου, πάμε κι ό,τι γίνει. Εννοείται με προβλημάτισε, αλλά με προβληματίζει πολύ περισσότερο να βρεθώ/βρεθούμε σε μια υποστελεχωμένη ΜΕΘ, με γιατρούς που δουλεύουν διπλές και τριπλές βάρδιες.

Σαν ένα ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους ανθρώπους/υπερήρωες, θα έκανα τα πάντα να μην τους επιβαρύνω και με τη δική μου παρουσία».
Η Μαρία Δημητρακοπούλου, 58 ετών, είναι και αυτή εμβολιασμένη με AstraZeneca και είναι εμφανώς προβληματισμένη μετά την ανακοίνωση της τελευταίας είδησης, που αφορά το συγκεκριμένο εμβόλιο, όπως μας λέει.
«Αποφασίζουν να σταματήσουν το AstraZeneca σε ανθρώπους κάτω των 60, σε μια περίοδο που η πλειοψηφία αυτών έχει εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο» σημειώνει.

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «απλά πειραματίζονται χωρίς να μπορούν να σκεφτούν τις συνέπειες. Καθένας με την τύχη του λοιπόν, νιώθω σαν πειραματόζωο». Η Μαρία, καταλήγει όμως ότι παρ' όλα αυτά θα κάνει και τη δεύτερη δόση.
 
Η Αγγελική Πατέρα, 34 ετών, έκανε και αυτή την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca πριν 50 μέρες περίπου. Όπως χαρακτηριστικά λέει «φυσικά και θα κάνω τη δεύτερη δόση σε 9 μέρες».
Όπως εξομολογείται, την προβληματίζει η είδηση των προηγούμενων ημερών για τη διακοπή της χορήγησης του εν λόγω εμβολίου στους κάτω των 60 αλλά όχι αρκετά για να σκεφτεί να μην κάνει τη δεύτερη δόση.
«Θεωρώ ότι βάσει στατιστικών, η πιθανότητα είναι πολύ μικρή για θρόμβωση. Επίσης, έχω στο παρελθόν βρεθεί σε καταστάσεις που ενείχαν πολλαπλάσιο κίνδυνο θρόμβωσης (αντισυλληπτικά, εγκυμοσύνη) και θεωρώ ότι η «στατιστική» αυτή τη φορά είναι καλή» υπογραμμίζει.

Η ίδια μας λέει επίσης, ότι νιώθει πειραματόζωο αλλά όχι περισσότερο από άλλες φορές.
 
«Νιώθω πειραματόζωο των φαρμακευτικών παιδιόθεν (άλλωστε τόσα δημοφιλή σκευάσματα έχουν αποσυρθεί) όσο και της βιομηχανίας τροφίμων, καλλυντικών. Θεωρώ ότι κάθε εμβόλιο έχει το ρίσκο του» προσθέτει.
Τέλος, όπως αναφέρει, θα προτιμούσε να είχε κάνει το Pfizer ή το Μoderna για τη μικρότερη απόσταση ανάμεσα στους εμβολιασμούς ή και το Johnson&Johnson που είναι μονοδοσικό, μόνο και μόνο για να «ηρεμήσει» νωρίτερα.

https://sputniknews.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα