Αντίστροφη μέτρηση για τα προνόμια σε εμβολιασμένους. Covid-free μαγαζιά και δραστηριότητες

Αντίστροφη μέτρηση για τα προνόμια σε εμβολιασμένους. Covid-free μαγαζιά και δραστηριότητες

Σύντομα θα ανοίξει ο χορός των προνομίων για τους πλήρως εμβολιασμένους, καθώς ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Σε παρέμβασή του στις εργασίες του ψηφιακού συνεδρίου «Βeyond the Pandemic: A Radical New Approach to Health Security», ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε: «Όταν διασφαλίσουμε το δικαίωμα όλων των ενηλίκων στον εμβολιασμό, τότε θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση περί διευκολύνσεων προς τους πλήρως εμβολιασμένους. Όταν τον χειμώνα μεταφέρουμε εντός τις δραστηριότητές μας, τότε θα υπάρξει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα».

Covid-free μαγαζιά στην εστίαση
Για παράδειγμα, υπογράμμισε κάποια εστιατόρια δεν αποκλείεται να επιτρέψουν την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους τους μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους. Ωστόσο, τα προνόμια στους εμβολιασμένους ενδέχεται να επεκταθούν σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ενδεχομένως και γήπεδα, ενώ θα δοθεί και το πράσινο φως σε επιχειρήσεις να μπορούν «παροπλίζουν» για όσο διάστημα χρειαστεί όσους αρνούνται να εμβολιαστούν. «Οι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν ξαφνικά ότι αν δεν είναι εμβολιασμένοι, ειδικά οι νέοι μας, δεν έχουν τα ίδια επίπεδα ελευθερίας όπως άλλοι εμβολιασμένοι πολίτες της ίδιας ηλικίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση η είσοδος θα είναι ελεύθερη στους παραπάνω χώρους, για όσους έχουν εμβολιαστεί και θα επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μόνο με την επίδειξη αρνητικών τεστ. Συνεπώς, μία τέτοια επιλογή εκτιμάται ότι θα αποτελέσει κίνητρο, προκειμένου όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, να το πράξουν άμεσα.

Πότε θα πετάξουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι
Στο μεταξύ σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται το θέμα της μη χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από τους πλήρως εμβολιασμένους (κάτι ανάλογο εφαρμόζεται στις ΗΠΑ). Προς το παρόν δεν αναμένονται σχετικές αποφάσεις, καθώς είναι δύσκολο να ελεγχθεί πόσοι από τους πολίτες που κυκλοφορούν χωρίς μάσκα έχουν κάνει το εμβόλιο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε χθες και σε ένα ακόμα θέμα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δημόσιας συζήτησης. Αυτό δεν είναι άλλο από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών και συγκεκριμένα εργαζομένων στο σύστημα υγείας και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Η κυβέρνηση αναμένει εντός των επομένων ημερών το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή Βιοηθικής, το οποίο και θα δοθεί στη δημοσιότητα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει δημόσιος διάλογος, με στόχο να ληφθούν σύντομα οι τελικές αποφάσεις.

Να σημειωθεί πάντως πως όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί και μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων τόσο θα χαλαρώνουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Για παράδειγμα σε αυτή τη φάση αναμένονται αποφάσεις τόσο για την επιμήκυνση του νυχτερινού ωραρίου όσο και για την … επιστροφή της μουσικής σε εστιατόρια και μπαρ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα