Κάρτα του Πολίτη: Έντονες αντιδράσεις

Σάλος έχει ξεσπάσει με τη νέα ηλεκτρονική ταυτότητα που θα μετονομαστεί σε Κάρτα του Πολίτη και θα τη λάβουμε στα χέρια μας  ως το τέλος του 2011, όπως είχε εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός στις αρχές Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ.

Πρόκειται για μια κάρτα σε σχήμα πιστωτικής με ένα «έξυπνο» τσιπ, στο οποίο θα ενσωματωθούν προσωπικά στοιχεία του πολίτη όπως ο αριθμός δηματολογίου, ο ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ και ο αριθμός της αστυνομικής ταυτότητας ενώ θα χρησιμοποιείται στις συναλλαγές κάθε πολίτη με το Δημόσιο. Θα έχει μία ηλεκτρονικά αποθηκευμένη βιομετρική φωτογραφία κι ένα barcode, το οποίο θα «διαβάζεται» με το πέρασμα ενός τύπου φακού.

Πολλοί όμως είναι εκείνοι που αντιδρούν με τη χρήση της ταυτότητας αυτής καθώς όπως υποστηρίζουν, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τα θεμελιώδη δικαιώματά μας, παραβιάζει την ιδιωτικότητα, την προσωπικότητα  αλλά και τις ατομικές μας ελευθερίες με τη συνεχή παρακολούθηση. Όπως λένε οι δημόσιες αρχές θα ξέρουν τα πάντα για την οικονομική μας δραστηριότητα, τις συνήθειές μας, τις προτιμήσεις μας… ακόμα και τις σεξουαλικές ενώ ανά πάσα στιγμή θα γνωρίζουν που είμαστε… Επιπλέον επισημαίνουν πως τα τόσο ευαίσθητα προσωπικά μας στοιχεία μπορεί να υποκλαπούν από hackersκαι γενικότερα να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά από τον οποιονδήποτε για να μας βλάψει. Εξάλλου, λένε, θα πρέπει ο καθένας από εμάς να ξέρει για παράδειγμα ποια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας για τα προσωπικά μας δεδομένα ή με ποιον τρόπο θα παρέχονται εγγυήσεις για τη μη αλλοίωσή τους...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπου που αρνήθηκε να την παραλάβει είναι ένας αστυνομικός, ο κ. Ανδρεάκος ο οποίος λόγω της άρνησής του αυτής αποτάχθηκε από το Σώμα. Όπως είπε στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα», προτίμησε να μείνει χωρίς δουλειά καθώς αξίες όπως η αξιοπρέπεια είναι πιο σημαντικές στη ζωή… «Προσβάλλεται η θρησκευτική μου συνείδηση και η προσωπικότητά μου ως ελεύθερος άνθρωπος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και κάποιοι που λένε πως η Κάρτα του Πολίτη θα συμβάλλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της γραφειοκρατίας που ταλανίζει τη χώρα μας…

Τελικά όμως τι είναι πιο σημαντικό;;; Τα συμπεράσματα δικά σας...