Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με Astrazeneca - Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με Astrazeneca - Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50

Στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας μαζί με τον υπουργό υγείας και  η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου

Η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αρχικά αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, απαριθμώντας τις δόσεις που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα από την πρώτη μέρα, δηλαδή από τον περασμένο Δεκέμβρη, πριν αναφερθεί στο… καυτό ζήτημα του εμβολίου της Astrazeneca.

«Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο και 28 κατέληξαν. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος του εμβολιασμού υπερτερεί του κινδύνου για θρομβώσεις. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα», είπε.

«Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 και τα εμβόλια MRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή».

Ερωτηθείσα για τις «κίτρινες κάρτες» στον ΕΟΦ, απάντησε πως έχουν αναλυθεί πάνω από 1.500.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα