Δύσκολη νύχτα στο Σχίνο: Συναγερμός από 112 για εκκενώσεις οικισμών – Από κάψιμο κλαδιών ξεκίνησε η πύρινη κόλαση

Δύσκολη νύχτα στο Σχίνο: Συναγερμός από 112 για εκκενώσεις οικισμών – Από κάψιμο κλαδιών ξεκίνησε η πύρινη κόλαση

Η φωτιά που ξέσπασε από το βράδυ της Τετάρτης (19/5) στο Σχίνο Κορινθίας καίει ανεξέλεγκτα, με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή να έχουν κάνει εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστών οι οποίοι δίνουν τεράστια μάχη με τις φλόγες.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην έκτακτη ενημέρωση η φωτιά ξεκίνησε από καύση κλαδιών και υπολειμμάτων σε ελαιώνα, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Θα είναι μια δύσκολη βραδιά. Δίνουμε μάχη σε δύσκολες συνθήκες», ενώ έκανε γνωστό πως μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης (20/5) είχαν καεί τουλάχιστον 20.000 στρέμματα δάσους.

Από νωρίς το μεσημέρι η πολιτική προστασία με μηνύματα στο 112 ενημέρωνε τους πολίτες στους γειτονικούς οικοισμούς πως θα πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή.

   
Μέχρι αυτή την ώρα έχουν σταλεί οδηγίες για εκκένωση στις περιοχές: Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα, Κάτω Πευκενέα Αιγειρούσες – Ντουράκο, Λιακωτού και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου.

   
Απεγκλωβισμοί ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία
Από την φωτιά εκτός από τα χιλιάδες στρέμματα δάσους που κάηκα, σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια ανθρώπινη απώλεια.

Οι πυροσβέστες που δίνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες απεγκλώβισαν ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία από τις περιοχές που κινδύνευαν από τις φλόγες.

   
Οι καπνοί έφτασαν μέχρι την Ικαρία – «Κρύφτηκε» και η Ακρόπολη
Πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία έφτασε ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχίνου Κορινθία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων.

Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών (ΑΜΣ) της επιχειρησιακής μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς το βράδυ της Τετάρτης 19 Μαΐου, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 km/h.

   
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πλησιέστερος στην πυρκαγιά ΑΜΣ βρίσκεται στον Ισθμό, δε θα πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία ισχυρότερων ανέμων στην περιοχή της πυρκαγιάς, εξαιτίας και της ίδιας της παρουσίας αυτής («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»).

   
Εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων καπνός και στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχινού έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας και τις Κυκλάδες, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στις φωτογραφίες.

   
Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνονται εικόνες που κατέγραψε η κάμερα καιρού στο Λόφο του Αστεροσκοπείου Πεντέλης. Η κάμερα «κοιτάζει» προς τα Νοτιοδυτικά και την πόλη της Αθήνας.

 
Οδηγίες προστασίας από το νέφος της φωτιάς: Κλείστε τα παράθυρα – Αποφύγετε την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους
Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου αλλά και στον γενικό πληθυσμό λόγω του καπνού που έχει πνίξει την Αττική από τη φωτιά που ξέσπασε στον Σχίνο Κορινθίας και συνεχίζει να μαίνεται στην περιοχή, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, δια μέσου της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος, συστήνει τη λήψη των ακόλουθων μέτρων προστασίας του πληθυσμού της Περιφέρειας Αττικής ως εξής:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
Καρδιοπαθείς
παιδιά καθώς και
τα άτομα άνω των 65 ετών
θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

   
Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Γ. Συστάσεις για τον καθαρισμό των οικιών μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς

Υπενθυμίζονται και οι συστάσεις σε ό,τι αφορά την τον καθαρισμό των οικιών κατόπιν εκδήλωσης πυρκαγιάς:

Να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες στα προϊόντα καθαρισμού, να χρησιμοποιούνται είδη ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκα, προστατευτικά γυαλιά) και τα παιδιά και τα κατοικίδια να κρατιούνται σε απόσταση.
Να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός/ εξαερισμός στον χώρο.
Καπνός, οσμές, αιθάλη/στάχτη: Τα υπολείμματα καπνού μπορεί να παραμείνουν για καιρό και να χρειαστεί να καθαριστούν οι οικίες σας πολλές φορές. Προτείνεται η τοποθέτηση μικρών πιάτων με ξύδι στο σπίτι για να απορροφήσουν τις οσμές
Γενική καθαριότητα: Οι επιφάνειες να σκουπίζονται με υγρό και στη συνέχεια στεγνό πανί. Προτείνεται η αλλαγή και ο καθαρισμός όλων των φίλτρων των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.
Τοίχοι: Να πλένονται με άφθονο νερό και σαπούνι.
Σε ποιους δρόμους έχει διακοπεί η κυκλοφορία
Λόγω της φωτιάς στην περιοχή του Αλεποχωρίου έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε δρόμους κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωση από την τροχαία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε:

α) διασταύρωση Αλεποχωρίου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχίνο

β)στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου, ρεύμα προς Αλεποχώρι


Λόγω της φωτιάς στην περιοχή του Αλεποχωρίου έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε δρόμους κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωση από την τροχαία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε:

α) διασταύρωση Αλεποχωρίου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχίνο

β)στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου, ρεύμα προς ΑλεποχώριADVERTISING

γ) στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, στην οδό Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα,

στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου από το ύψος του βενζινάδικου ΕΚΟ, ρεύμα προς Αλεποχώρι, περιοχή Πευκενέας
στην οδό Χανίων, από το ύψος Αγίου Ιεροθέου, ρεύμα προς Χάνι, περιοχή Κρύα Βρύση
στην οδό Μοράβα από το Εθνικό Στάδιο Μεγάρων προς περιοχή Καβελάρι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα