Ποια είναι τα επόμενα βήματα για το άνοιγμα σχολείων, παράταση ωραρίου, καταστήματα;

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για το άνοιγμα σχολείων, παράταση ωραρίου, καταστήματα;

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των επιδημιολόγων προκειμένου να αξιολογήσει την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, αλλά και για να αποκρυσταλλώσει άποψη σχετικά με το αποτύπωμα της αύξησης της κινητικότητας στη γενικότερη εικόνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή θα εξετάσει και εάν η διαμορφωμένη έως σήμερα κατάσταση, θα μπορούσε να επιτρέψει κάποιες επιπλέον «ήπιες» παρεμβάσεις περαιτέρω χαλάρωσης ορισμένων μέτρων.

Με αργό αλλά σταθερό ρυθμό αποκλιμακώνονται τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, ενώ η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει και τα περιοριστικά μέτρα σταδιακά αίρονται, καθώς η κυβέρνηση επενδύει στην επίσπευση του εμβολιαστικού προγράμματος και στη διεύρυνση του «εργαλείου» των self test για αποδοτικότερη ιχνηλάτηση και άρα καλύτερο έλεγχο της κατάστασης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από σήμερα αυξάνεται η δυναμικότητα του εμβολιαστικού συστήματος με την ανάπτυξη στο σύνολο 1.500 εμβολιαστικών κέντρων με στόχο να γίνουν μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί το Μάιο, ώστε τον Ιούνιο οι εμβολιασμοί να προσεγγίσουν τα 4 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους «αν τηρηθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες, εντός του Μαΐου θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα και επόμενων ηλικιακών ομάδων για να εμβολιαστούν, φτάνοντας έτσι τον Ιούνιο στο πλήρες άνοιγμα της πλατφόρμας, ώστε να μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας».

 Με βάση τον κυβερνητικό προγραμματισμό ο Μάιος εξελίσσεται σε έναν από τους κρισιμότερους μήνες για το πολυπόθητο χτίσιμο της ανοσίας του πληθυσμού που θα δώσει το «διαβατήριο» για την οριστική επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς σε πέντε ημέρες επιστρέφουν στα θρανία και οι μαθητές Γυμνασίου, Δημοτικού και Νηπιαγωγείων και στις 15 Μαΐου αναμένεται το άνοιγμα του τουρισμού που συνεπάγεται ελεύθερες μετακινήσεις από νομό σε νομό και πιθανότατα τέλος στην υποχρέωση αποστολής SMS για την κίνηση των πολιτών.

Στο τραπέζι της Επιτροπής αναμένεται να βρεθεί το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας και συγκεκριμένα εάν αυτή θα μπορούσε να αρχίζει στις 24.00 αντί στις 23.00 που είναι τώρα (έως τις 5.00 π.μ.). Ένα αίτημα που τέθηκε και από επιχειρηματίες της εστίασης, αλλά και θέμα το οποίο προέκυψε στην ατζέντα συζητήσεων των ειδικών λόγω και των φαινομένων «συνωστισμού» νέων στις πλατείες, αμέσως μόλις κλείνουν καφέ και εστιατόρια. Το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί, εκτός απροόπτου από το ερχόμενο Σάββατο ή τη Δευτέρα 10 Μαΐου. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή μετά και τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Ακόμη ένα θέμα που μάλλον θα συζητηθεί είναι κι εκείνο της κατάργησης του click in shop στο λιανεμπόριο και η επίσκεψη στα καταστήματα με μήνυμα στο 13032 το οποίο θα έχει διάρκεια τριών ωρών και θα αποστέλλεται μία φορά μέσα στην ημέρα. Δεν αποκλείεται επιπλέον να εξεταστεί και το θέμα των γυμναστηρίων και εάν θα μπορούσαν να ανοίξουν έως το τέλος του μήνα. Όπως είπε πριν από μερικές ημέρες στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, «θα περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών», ενώ προανήγγειλε γενναίο πρόγραμμα στήριξης των εν λόγω επιχειρήσεων, όχι μόνο επειδή έχουν μείνει πολύ καιρό κλειστές, αλλά και επειδή η λειτουργία τους είναι κατεξοχήν τον χειμώνα και όχι το καλοκαίρι. Ανακοινώσεις αναμένονται εντός των ημερών.

 
Τα επόμενα βήματα για το άνοιγμα

Ορόσημο για την… αρχή του τέλους του lockdown αποτελεί η 15η Μαΐου. Τότε που έχει τοποθετηθεί η επανεκκίνηση του τουρισμού, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει να διαταραχθεί με τίποτα ο σχεδιασμός. Τότε αναμένεται να απελευθερωθούν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Μετά το restart στην εστίαση πάντως, τη σκυτάλη παίρνουν τα σχολεία τη Δευτέρα 10 Μαΐου. Οι μαθητές Γυμνασίων, Δημοτικών και Νηπιαγωγείων θα επιστρέψουν στις αίθουσες, ενώ μένει να διευκρινιστεί αν θα ανοίξουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Οι μαθητές θα εισέρχονται στις τάξεις μόνο με την επίδειξη αρνητικού self test.

Μετά τις 15 Μαΐου, οπότε θα έχει ανοίξει ο τουρισμός, αναμένεται και η πλήρης κατάργηση της αποστολής sms για όλες τις δραστηριότητες. Μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο δρομολογείται και η επανεκκίνηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως μουσεία και αργότερα σειρά θα πάρουν συναυλίες, θέατρα, σινεμά κλπ. Αλλά σε εξωτερικό χώρο και με όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων κ.α.