Κορονοϊός: Χωρίς συμπτώματα το 85% μετά το εμβόλιο της AstraZeneca - Πότε πετάμε τις μάσκες

Κορονοϊός: Χωρίς συμπτώματα το 85% μετά το εμβόλιο της AstraZeneca - Πότε πετάμε τις μάσκες

Για τις πιθανές περενέργειες μετά τον εμβολιασμό, αλλά και για το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες από τη ζωή μας, μίλησε μεταξύ άλλων η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, στην ΕΡΤ.

«μέσα Σεπτέμβρη θα πετάξουμε τις μάσκες», σχολίασε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «όταν τελειώσει το 90% των εμβολιασμών, θα πετάξουμε τις μάσκες. Και τότε αναμένουμε να το έχουμε πετύχει».

 Όπως τόνισε όμως, πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί. «βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι οι εμβολιασμοί να έχουν προχωρήσει σύμφωνα με το πρόγραμμα και το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών με δύο δόσεις είναι αρκετά μεγάλο», ανέφερε η κ. Παγώνη.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς σημείωσε πως: «πρέπει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στους νέους καθώς ο αριθμός που έτρεξε να κλείσει ραντεβού για εμβόλιο είναι πάρα πολύ μεγάλος». Αυτό όπως εξήγησε είναι σημαντικό καθώς έτσι χτίζεται το τείχος ανοσίας.

«οι εμβολιασμένοι μέχρι να γίνουν πάρα πολλοί, πρέπει να φοράνε τη μάσκα όταν ας πούμε πάνε σούπερ μάρκετ ή όταν πηγαίνουν σε κάποιο νοσοκομείο. Το ιϊκό φορτίο είναι ακόμα μεγάλο, ειδικά στην Αττική και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», εξήγησε.

Και συνέχισε: «πρώτο μας όπλο για την ανάσχεση του κορονοϊού είναι ο εμβολιασμός. Ελπίζω να πάρουμε τις ποσότητες και τέλος Ιουνίου να κάνουμε τη σχετική ανοσία».

AstraZeneca: Πόσες οι πιθανότητες για να εμφανιστούν συμπτώματα
 
Αναφερόμενη στο εμβόλιο της AstraZeneca, είπε πως όσοι εμφάνισαν συμπτώματα, ανέβασαν πυρετό για διάστημα μίας ή δύο ημερών, που σε πολλές περιπτώσεις έφτασε τη θερμοκρασία των 38,5 βαθμών. Εξήγησε πως το 85-90% των εμβολιασθέντων δεν παρουσίασε κανένα σύμπτωμα. Κάποιοι ανέφεραν πως είχαν πονοκέφαλο ή δέκατα -μέχρι 37,5, πυρετός ο οποίος εξαφανίστηκε ύστερα από το δεύτερο 24ωρο.

«μετά όμως από τρία 24ωρα η πλειοψηφία δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Είναι θέμα οργανισμού για το πώς θα αντιδράσει κάποιος, όχι θέμα ηλικίας», σημείωσε η κυρία Παγώνη, ενώ ανέφερε πως ο πόνος που αισθάνεται κάποιος που έχει κάνει το εμβόλιο τοπικά είναι φυσιολογικός και δεν χρειάζεται να προκαλείται ανησυχία.

Σχετικά με το φετινό καλοκαίρι, είπε: «θα είναι διαφορετικό. Θα πάμε διακοπές με κάποιες προφυλάξεις. Τα νεαρά άτομα έχουν δίκιο. Δεν είναι εύκολο, όλοι έχουμε περάσει από τη θέση τους. Θέλουν να βγουν». Σχετικά με το άνοιγμα των γυμναστηρίων, είπε ότι θα μπορούσαν ανοίξουν σε 10 ημέρες.

Τέλος, αναφέρθηκε στην απαγόρευση της μουσικής στα μαγαζιά της εστίασης, λέγοντας πως όταν υπάρχει μουσική αναγκαζόμαστε να μιλάμε δυνατά με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης ειδικά σε κλειστούς χώρους. Πάντως, όπως τόνισε, σε λίγες μέρες, όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί θα υπάρχει και μουσική.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα