Χαρδαλιάς: Ανακοινώσεις για μετακινήσεις και άνοιγμα εστίασης αλλά με sms έξι

Χαρδαλιάς: Ανακοινώσεις για μετακινήσεις και άνοιγμα εστίασης αλλά με sms  έξι

Ανακοινώσεις για την περαιτέρω χαλάρωση του lockdown, θα κάνει το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς, θα ανακοινώσει το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα 3 Μαίου, αλλά όχι την κατάργηση του sms

 Προκειμένου κάποιος να μεταβεί σε κατάστημα εστίασης θα στέλνει sms με τον αριθμό 6. Αυτό σημαίνει ότι τα sms στο 13033 προς το παρόν δεν καταργούνται. 

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει διεξοδικά τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και τι θα ισχύσει από την Δευτέρα για τα sms και τις μετακινήσεις. Μετά την ολοκλήρωση και την αντίστοιχη εισήγησή τους, ο κ. Χαρδαλιάς θα κάνει τις ανάλογες ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα, που θα συνοδεύσουν το άνοιγμα της εστίασης. Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη είχε προϊδεάσει για ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες για το θέμα των sms αλλά και για τις διαδημοτικές μετακινήσεις.

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 28 Απριλίου και ώρα 18:00, στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Στην ενημέρωση θα συμμετέχουν ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Οσον αφορά στην απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων θεωρείται ότι με το άνοιγμα της εστίασης θα είναι άνευ αντικειμένου, επομένως μοιάζει δεδομένη η άρση της για τις καθημερινές ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για μετάβαση σε κομμωτήριο και εμπορικό κατάστημα και είναι ελεύθερες κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων για αποστολή του κωδικού 6 που αφορά σε ατομική άθληση.

Αντίστοιχα, η χρησιμότητα και των SMS μετά το άνοιγμα της εστίασης αμφισβητείται, ωστόσο πρόκειται για ένα μέτρο που συζητείται και για το οποίο θα ερωτηθεί και η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Τα δύο επικρατέστερα σενάρια, πάντως, είναι είτε η κατάργηση του συστήματος των υποχρεωτικών για τη μετακίνηση μηνυμάτων τη Δευτέρα του Πάσχα είτε με το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στις 15 Μαΐου.

Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό, τη Δευτέρα 3 Μαΐου ανοίγει η εστίαση και ακολουθούν δημοτικά και γυμνάσια στις 10 Μαΐου. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινά από τις 10 το βράδυ αυτή, τη Μεγάλη Εβδομάδα, και από την επόμενη μετατίθεται για τις 11 το βράδυ. Υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες που μένουν σε αναστολή, όπως τα μπαρ, χώροι ψυχαγωγίας, τα γυμναστήρια, ωστόσο θα συζητηθούν σταδιακά με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν την ανάγκη προσεκτικών βημάτων που θα γίνονται πιο … γρήγορα όσο το ποσοστό των εμβολιαζόμενων ανεβαίνει.

Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τον προγραμματισμό των ραντεβού των ατόμων ηλικίας 40 έως 44 ετών που επιθυμούν να κάνουν όχι μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca και από το Μεγάλο Σάββατο τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού με όλα τα εμβόλια θα έχουν οι πολίτες από 45 έως 49 ετών. Ηδη η διαδικασία έχει ανοίξει για τους πολίτες από 30 – 39 ετών και έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από 100.000 ραντεβού.

Οι επιδημιολογικοί δείκτες εξακολουθούν να παρουσιάζουν σημάδια αποκλιμάκωσης, σε μια ισορροπία, όμως, εξαιρετικά εύθραυστη. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι στα νοσοκομεία νοσηλεύονται περισσότεροι από 5000 ασθενείς με κορονοϊό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα