Ανήσυχοι οι ειδικοί: Το πρόβλημα είναι μπροστά μας – Βιαστικό το άνοιγμα των σχολείων

Ανήσυχοι παραμένουν οι ειδικοί σχετικά με την εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας, αφού πλέον η πίεση στο σύστημα υγείας είναι εμφανής.

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σημείωσε η επιτροπή των ειδικών που εισηγήται τα μέτρα στην κυβέρνηση, εξετάζει προσεκτικά τα δεδομένα και προχωρά στις αποφάσεις της.

«Θα δούμε τι και πότε και αν θα πρέπει να πράξουμε στη συνέχεια».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σημείωσε ότι θα ήταν πολύ δυσάρεστο για όλους να ξανακλείσουν τα μαγαζιά, ωστόσο είναι κάτι που θα κριθεί βάση της εικόνας της πανδημίας τις επόμενες ημέρες αλλά και της συμπεριφοράς των πολιτών.

«Πρέπει να υπάρχει προσοχή, να μη θεωρηθεί ότι αφήνουμε το πρόβλημα πίσω μας. Το πρόβλημα είναι εδώ, θα πρέπει να το θυμόμαστε διαρκώς».

Σχετικά με την απόφαση για τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα που παραμένουν κλειστά, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας στις περιοχές αυτές ήταν το στοιχείο που οδήγησε την επιτροπή σε αυτήν την απόφαση.

Βιαστικό το άνοιγμα των σχολείων
Αναφορικά με τα σχολεία, ο κ. Εξαδάκτυλος χαρακτήρισε «βιαστικό» ένα ενδεχόμενο άνοιγμα την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ τόνισε ότι παραμένει επιφυλακτικός και για τη λειτουργία των self-tests.

«Είναι χρήσιμο εργαλείο αλλά όχι το κλειδί που ξεκλειδώνει την κλειδαριά του προβλήματος. Δε θα λύσει μαγικά το πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Πρόβλεψη σοκ: Μετά το Πάσχα δε θα μιλάμε για 3.000 κρούσματα αλλά για διπλό και τριπλό αριθμό

Ξεκίνησε η διανομή των self-tests – Προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
 
  Τα πρώτα self-tests έχουν φτάσει στη χώρα μας και φυλάσσονται σε αποθήκη στο Μαρκόπουλο, ενώ από το βράδυ θα αρχίσει ο διαμοιρασμός τους στα φαρμακεία με στόχο έως την Τετάρτη να έχουν φτάσει παντού

Προτεραιότητα θα δοθεί σε 300.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς, προκειμένου τη Δευτέρα στις 12 του μήνα να μπορέσουν να ανοίξουν τα λύκεια.

Οι γονείς των μαθητών, με βάση τον ΑΜΚΑ τους, θα μπορούν να προσέλθουν στα φαρμακεία και να προμηθευτούν τα τεστ για τα παιδιά τους.

Εν συνεχεία, θα πρέπει να συμπληρώσουν τη δήλωση ή μία γραπτή βεβαίωση που να πιστοποιεί ότι το τεστ ήταν αρνητικό έτσι ώστε να μπορέσει να πάει το παιδί στο σχολείο, ή σε αντίθετη περίπτωση να ειδοποιήσουν τις Αρχές.

Self-tests θα έρχονται συνεχώς στη χώρα μέχρι και το τέλος αυτής της εβδομάδας, με τα νησιά να έχουν ήδη προμηθευτεί τις απαραίτητες ποσότητες που θα χρειαστούν για τους πολίτες τους.

Από την Παρασκευή θα διατίθενται τα τεστ
Μιλώντας στο MEGA, ο Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι τα τεστ θα βρίσκονται στα φαρμακεία ενδεχομένως από την Τετάρτη, οι δικαιούχοι θα μπορούν να τα λάβουν από την Παρασκευή, καθώς τότε θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα.

Καθηγητές, δάσκαλοι και μαθητές της γ’ λυκείου θα έχουν προτεραιότητα, ενώ τα τεστ θα δίνονται με βάση τον ΑΜΚΑ.

«Νομίζω ότι θα πάει καλά», σημείωσε ο κ. Λουράντος, καθώς η πλατφόρμα θα διευκολύνει αλλά και θα ελέγχει τον διαμοιρασμό των τεστ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα