Λοιμοξιολόγοι: Άνοιγμα σχολείων αρχές Απριλίου με self test - Διαδημοτικές μετακινήσεις και λιανεμπόριο

Λοιμοξιολόγοι: Άνοιγμα σχολείων αρχές Απριλίου με self test - Διαδημοτικές μετακινήσεις και λιανεμπόριο

Με προϋπόθεση  το αρνητικό self test μια φορά την εβδομάδα,, οι ειδικοί δίνουν το πράσινο φως για άνοιγμα σχολείων και λιανεμπόριο τις πρώτες μέρες του Απριλίου, και να επιτραπούν ξανά οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας είναι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να ανοίξουν στις 5 Απριλίου, με υποχρεωτικά self test από μαθητές και καθηγητές γυμνασίου και λυκείου  κάθε Δευτέρα.

Η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών τελείωσε χωρίς εισηγήσεις και χωρίς αποφάσεις.

Οπότε εν αναμονή της νέας συνεδρίασης των ειδικών την άλλη εβδομάδα, τότε, θα εξετάσουν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα και θα αποφασίσουν για το αν θα δώσουν το “πράσινο φως”, ώστε να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια στις 5 Απριλίου,

χωρίς όμως να αποκλειστεί η περίπτωση να ανοιξουν και δημοτικά.

Αυτό άλλωστε ήταν και η μοναδική απόφαση που πάρθηκε σήμερα από την επιτροπή

Πάντως  οι ειδικοί εμφανίζονται θετικοί στο άνοιγμα των σχολείων στις 5 Απριλίου. Αυτό, όμως, αφορά μόνο γυμνάσια και λύκεια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή θα εισηγηθεί παράταση του lockdown για μια ακόμη εβδομάδα

Oι λοιμωξιολόγοι θέλουν να ανοίξουν κανονικά από τις 5 Απριλίου τα μικρά καταστήματα, καθώς όπως υποστηρίζουν στα μικρά καταστήματα τηρούνται τα μέτρα κατά του κορονοϊού και δεν αποτελούν εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Αυτό που εξετάζουν, όμως, είναι να βρεθεί η φόρμουλα, ώστε να μπορούν να ξέρουν εάν οι πολίτες έχουν κάνει self test.

Άλλωστε, μέχρι τις Αρχές Απριλίου θα πρέπει να έχει ξεκινήσει η δωρεάν διανομή των self test στους πολίτες μέσω των φαρμακείων. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν αλλάξει κάτι, οι μικρές επιχειρήσεις θα ανοίξουν κανονικά στις 5 Απριλίου με sms στο 13032 που θα έχει διάρκεια 3 ωρών. Δηλαδή, ο κάθε πολίτης που θα θέλει να πάει να κάνει τα ψώνια του, θα στέλνει μήνυμα στον κωδικό 13032 από την ώρα που θα βγαίνει από το σπίτι του και θα πρέπει να έχει γυρίσει από τις αγορές του σε διάστημα τριών ωρών.

Μετακίνηση εκτός Πάσχα: Διχασμένοι οι λοιμωξιολόγοι

Στο ερώτημα, πάντως, εάν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι για τη μετακίνηση εκτός νομού, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Ολες οι πληροφορίες και οι δημόσιες δηλώσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι: Υπάρχει πρόθεση για μια χαλάρωση το Πάσχα, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι μέσα στον Απρίλιο θα φανεί επιτέλους η κάμψη στα κρούσματα που ελπίζουν οι ειδικοί. Κάμψη που θα αποτυπωθεί και σε μείωση της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ. Ετσι, αν μειωθούν τα κρούσματα κορονοϊού και αλλάξει η εικόνα στα νοσοκομεία, είναι πολύ πιθανό να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα