Βασιλακόπουλος: Με τήρηση των μέτρων το Σεπτέμβριο θα έχουμε μια κανονική Ελλάδα

Βασιλακόπουλος: Με τήρηση των μέτρων το Σεπτέμβριο θα έχουμε μια κανονική Ελλάδα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA. 
Ο καθηγητής εξήγησε ότι η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένος. «Είναι ένας συνδυασμός λόγων. Καταρχήν είμαστε ακόμα στο χειμώνα, που όλες οι αναπνευστικές λοιμώξεις κάνουν την εμφάνισή τους,  έχουμε μεταλλαγμένα στελέχη που είναι πολύ πιο μεταδοτικά και ενώ λέμε ότι έχουμε lockdown στην ουσία δεν έχουμε. Δεν έχουμε μειώσει την ανθρώπινη επαφή και αυτή είναι που μεταδίδει τον κορωνοϊό. Άρα ο τριπλός αυτός συνδυασμός ερμηνεύει γιατί έχουμε τόσα πολλά κρούσματα και διασωληνωμένους».

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι η λύση για τον κορωνοϊό είναι ο εμβολιασμός. «Είναι τελείως τραγικό που τόσο μεγάλο ποσοστό των υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί. Ντρέπομαι για αυτά τα ποσοστά. Θέλω να πω κάτι και ας μην θεωρεί ταξικό. Το ποσοστό αποδοχής στους ιατρούς είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι στους νοσηλευτές. Όσο μεγαλύτερη είναι η μόρφωση τόσο λιγότερη είναι η αμφισβήτηση, η δεισιδαιμόνια και οι θεωρίες συνωμοσίας και πρέπει να σοβαρευτούμε επιτέλους. Δεν μπορεί οι υγειονομικοί να μην είναι εμβολιασμένοι. Πρέπει να εμπιστευτούμε την επιστήμη και να τιμήσουμε τον όρκο που δώσει, να υπηρετούμε την υγεία των ανθρώπων» είπε ο ίδιος.

Όσον αφορά το χρονικό προσδιορισμό που θα μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τον κορωνοϊό ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε: «Το Φθινόπωρο θα έχουμε μια κανονική σχεδόν Ελλάδα. Θα έχουμε εμβολιάσει ελπίζω όλους τους ανθρώπους που χρειάζεται. Και λέω ελπίζω γιατί εμβόλια θα έχουμε αρκεί να πειστούν οι Έλληνες να εμβολιαστούν.Θα έχουμε πετύχει αυτό που λέμε ανοσία αγέλης. Το μόνο πρόβλημα που θα υπάρχει είναι ότι δεν θα έχει προλάβει να εμβολιαστεί ο αναπτυσσόμενος κόσμος και από εκεί θα έχουμε κρούσματα καινούργιων μεταλλαγμένων στελεχών. Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσουμε τα εμβόλια μας και να κάνουμε και επαναληπτικές δόσεις με ένα επαναλαμβανόμενο εμβόλιο όπως αυτό της γρίπης».

Σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου ο καθηγητής ανέφερε ότι: «θα έπρεπε να έχουν ανοίξει καφέ και εστιατόρια μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Οι περισσότεροι επαφές γίνονται στα σπίτια μας όπου επειδή έχουμε οικειότητα βγάζουμε και τη μάσκα. Αν μπορούσαμε να είμαστε ανά τέσσερις σε εξωτερικούς χώρους θα ήταν καλύτερο από 12 άτομα σε ένα σπίτι οι επαφές που είναι επικίνδυνες θα είχαν μειωθεί. Το ίδιο πιστεύω και για το λιανεμπόριο. Πρέπει να ανοίξει άμεσα στα μικρά μαγαζιά που δεν μπορεί να υπάρχει συνωστισμός, με ραντεβού μόνο στις μεγάλες πόλεις. Όλοι οι άνθρωποι που δεν έχουν τι να κάνουν και πηγαίνουν από το ένα σπίτι στο άλλο να πηγαίνουν σε πιο ασφαλείς επιλογές».

https://www.megatv.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα