Σήμερα τα νέα μέτρα για μερική άρση του lockdown. Τα σενάρια και τα αντίπαλα στρατόπεδα

Σήμερα τα νέα μέτρα για μερική άρση του lockdown. Τα σενάρια και τα αντίπαλα στρατόπεδα

Τις εισηγήσεις για ένα μερικό χαλάρωμα του lockdown θα κάνουν σήμερα οι ειδικοί, με τον Νίκο Χαρδαλιά το απόγευμα στις 18:00 να προχωρά στις σχετικές ανακοινώσεις.

Πληροφορίες λένε ότι αρκετοί επιστήμονες της επιτροπής – ανάμεσα τους και ο Σωτήρης Τσιόδρας -εμφανίζονται να είναι επιφυλακτικοί σε ένα ενδεχόμενο για άνοιγμα του λιανεμπορίου και χαλάρωση των μέτρων καθώς φοβούνται ότι η κατάσταση θα ξεφύγει και τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα την συγκεκριμένη στιγμή.

Φυσικά και γι αυτό το θέμα υπάρχει αντίλογος δεδομένου ότι κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι χειρότερο κακό γίνεται όσο οι πολίτες μένουν στα σπίτια τους και κάνουν οικογενειακές συγκεντρώσεις , παρά αν τηρώντας τα μέτρα μπορούν να επισκεφθούν τα καταστήματα.

Αρκετά μέλη της επιτροπής εμφανίζονται εκνευρισμένα με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης καθώς όπως λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν μπαίνουν ούτε καν στον κόπο να τους ρωτήσουν ή να τους ενημερώσουν για τις προθέσεις τους. Πιο συγκεκριμένα αναφέρονται στο γεγονός ότι την περασμένη Τρίτη διέρρευσε από το Μέγαρο Μαξίμου ότι την Τετάρτη θα υπήρχε έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής προκειμένου να αποφασίσει το άνοιγμα της αγοράς. Αργά το βράδυ της ίδια μέρας ωστόσο υπήρξε ανακοίνωση ότι τελικά η επιτροπή θα συνεδριάσει κανονικά την Παρασκευή. Αυτό έγινε λένε κάποιοι γιατί αρκετοί επιστήμονες αντέδρασαν στην εντολή του Μεγάρου Μαξίμου που χωρίς να τους ρωτήσουν ανακοίνωσαν συνεδρίαση αλλά και τα μέτρα που θα αποφασιστούν.

Το ενδιαφέρον στην ιστορία είναι ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εμφανίζεται να βρίσκεται στην μέση αυτής της αντιπαράθεσης καθώς από την μία υποστηρίζει τις απόψεις της πλειοψηφίας των ειδικών της επιτροπής ενώ από την άλλη το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να θέλει να διαχειριστεί την όλη ιστορία πολιτικά χωρίς να αφήνει πολλά περιθώρια για συζητήσεις.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι συνεργάτες του θεωρούν πλέον ότι το άνοιγμα της αγοράς και η χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν για τους πολίτες είναι μονόδρομος καθώς λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπ όψη τους δύο πτυχές του θέματος.

 
-Την κατάσταση οργής και κόπωσης στην οποία βρίσκεται σήμερα η κοινωνία αλλά και

-την οικονομική κατάσταση στην οποία είναι η χώρα δεδομένου ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι τα χρήματα για την στήριξη είναι πεπερασμένα.

Πρώτα ανοίγουν τα κομμωτήρια
Βέβαιο θεωρείται ότι θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών, με αυστηρούς κανόνες και ραντεβού στις 22 Μαρτίου, δηλαδή την προσεχή Δευτέρα.

Μία εβδομάδα αργότερα, ωστόσο, αναμένεται να ανοίξει και το λιανεμπόριο, με αποστολή μηνύματος στο 13032, τρίωρης διάρκειας, για παραλαβή εκτός καταστήματος.

Μετακίνηση «6» και με το αυτοκίνητο – Νέο ωράριο απαγόρευση κυκλοφορίας
Παράλληλα με στόχο την «ανάσα» στους πολίτες που έχουν επιβαρυνθεί ψυχολογικά από τις συνεχείς απαγορεύσεις και λόγω της βελτίωσης του καιρού, οι πολίτες θα μπορούν με μήνυμα στο 13033 και τον κωδικό 6 να κάνουν χρήση και του αυτοκινήτου, καθώς θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις, καθώς θα καταργηθεί το πλαφόν των 2 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα ανοίξουν και οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ τα Σαββατοκύριακα μετατίθεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 19:00 στις 21:00, όπως και τις καθημερινές, για να περιοριστούν οι συγχρωτισμοί και να διασπείρεται ο κόσμος καλύτερα στη διάρκεια της ημέρας.

Όλα τα παραπάνω αναλύονται από τους ειδικούς και από την κυβέρνηση, η οποία σήμερα Παρασκευή 19/3 στις 18:00 θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της στην ενημέρωση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα